GENEL HUKUKGÜNCEL HABERLERMahkeme Usul Kanunları

Tensip Tutanağı (Zaptı) Nedemek ? Tensip Zaptı Ne İşe Yarar?

Tensip zaptı, bir kişi tarafından belli bir konu hakkında dava açılmasından sonra, dava bir mahkemeye ve hakime sevk edilir…

Söz konusu hakim dava dilecekçesini inceleyerek yapılması gereken işlemleri, bir tutanak halinde yazar ve dava sürecini başlatmış olur….

Tensip zaptı aslında davanın kabul edilmiş ve işleme girmiş olduğu anlamına gelmektedir….

Bu bakımdan önemli bir süreci ifade etmektedir…

Tensip zaptı, dava açıldığı zaman, ilk duruşmadan önce mahkemenin kendi kendine tuttuğu tutanaktır. Henüz taraflar mahkemeye çağırılmamış, ilk duruşma gerçekleşmemiştir. Hakimin neler yaptığını, ne yapacağını ve taraflardan ne yapmasını istediklerini bu zapta yazar.

Taraflara ve üçüncü kişilere, davanın ilk duruşmasına dek neler yapılması gerektiğini bildiren mahkeme kararıdır.

Tensip zaptı/tutanağı (duruşma hazırlığı tutanağı);

  1. Ceza davaları açısından, şikayetci ve sanığın davetiye ile duruşmaya çağırılmasına, tanıklara haber verilmesine, dava ile ilgili dosya ve belgelerin getirilmesine ve duruşmanın yapılacağı günün ve saatin duyurulmasına yaramaktadır.
  2. Hukuk davalarında ise, taraflara çağrı kağıdı çıkarılmasına, dava açan kişinin dilekçesinin karşı tarafa tebliğine, dava ile ilgili diğer dosya ve belgelerin getirilmesine ve duruşmanın yapılacağı günün ve saatin duyurulmasına yaramaktadır.

Tensip Zaptı Hazırlandı Ne Demek?

Hukuk davası olduğunu varsayarak cevaplayalım. Bir kişiye dava açmaya karar verdiniz. Örneğin boşanma davası olduğunu varsayalım. Dava açmak için gerekli bilgi ve belgeler ile mahkemeye başvuru yaptıktan sonra, boşanma dilekçesi hakime ulaşır. Hakim dilekçe üzerinden bir inceleme yapar ve davanın gidişatı hakkında bir yol haritası çizer. Daha sonra davadan eşinizin de haberdar olması için dilekçenizin eşinize iletilmesine karar verilir. Hakim uygun bir tarih ve saate duruşma ayarlar. Bütün bu yaptıklarını tensip zaptına kaydeder. Bir nevi duruşma öncesi hazırlık olarak nitelendirilebilir.

Tensip Ne Demek?

Kelime anlamı olarak uygun görme, yaraştırma anlamına gelmektedir. Tutanak kelimesi ile beraber kullanıldığında ise, hakimin duruşma için neleri gerek gördüğünü ifade ediyor demek abes olmayacaktır.

Eğer tensip zaptı hazırlandı ise, bir davanın yaklaştığını haber vermektedir…

Tensip Tutanağı Geldiği Zaman Ne Yapmak Gerekir?

Tensip tutanağı nedir, ne demektir?

Tensip tutanağı, davanın dosyaları açıldığı vakit ilk duruşma yapılmadan evvel mahkemenin kendisini tuttuğu bir tutanaktır. Bu tutanakta kimse çağrılmamış ya da duruşmalar henüz gerçekleşmemiştir. Bu tutanak üzerinde hakimin neler yapacağını ve yaptığını yazmakla beraber iki taraftan da ne yapmaları gerektiği hakkında yazılar tensip tutanağında yazmaktadır. Tensip tutanağına kısacası duruşma hazırlığı tutanağı da dersek doğru olur.

Tensip tutanağına ne cevap verilir?

Tensip tutanağı geldiği zaman her iki taraftan istenen belirli görevler bulunmaktadır. Bu görevler tanık olabilir, şahit ya da çeşitli kanıtlar olabilmektedir. Davacı kişi mahkeme için dilekçe gönderir. Eğer dilekçede yetersiz eksik bilgiler ya da yanlış bir şey görürse tensip tutanağı ile geri gönderilir ve 2 hafta süre verilir. Bu 2 hafta süre içerisinde yapılması gerekenleri tensip tutanağı ile iletir. Davacının yaptığı eksikliklerde kişinin isim bilgileri TC bilgileri, adres ya da diğer kişisel bilgiler eksik ya da yanlış olabilir. Bununla beraber yatırması gereken harç parasını yatırmamış ya da eksik yatırmış olabilir. Ayrıca davacı avukata vekaletname vererek bildirimde bulunmalıdır aksi halde bu bilgide eksik görülürse tensip tutanağı ile bilgilendirilir.

Mahkeme davalı tarafından ise tensip tutanağı gönderdikten sonra cevap olarak şahit, kanıt ya da delil gibi unsurları istemektedir. Tensip tutanağını alan davalı içinde verilen süre maksimum 2 hafta süredir. Bu süre zarfında davalı cevap vermek zorundadır. Gerekli istekler ve istenilmesi gereken unsurlar tensip tutanağında zaten yazılmaktadır. Avukat yardımı ile gerekli inceleme ve cevap

verilmelidir.

Tensip tutanağına cevap verilmezse ne olur?

Gelen tensip tutanağına davalı kişi cevap vermezse ve 2 hafta süre geçmiş olursa kanıt, delil ya da şahit sunma yetkisini ve itiraz etmeyi kaybeder. Bundan dolayı eğer boşanma davasında davalı 2 hafta içerisinde cevap vermezse bir nevi inkar etmiş olarak bilinir. İnkar edildiği için ve cevap vermediği içinde ön inceleme kapsamına girilemez ve davacı ikinci bir dilekçe yazma hakkına sahip olur. İkinci dilekçe yazıldıktan sonra yine cevap verilmezse duruşma günü belirlenir ve her iki taraf çağrılır.

Bu yazımızda tensip tutanağı anlamı nedir, ne anlama gelir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

DİĞER TENSİP TUTANAĞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, tensip tutanağı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com’dan yapılan tensip tutanağı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

Not:Burada yer alan bilgiler, bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup, resmi bir geçerliliği yoktur…

Konuyla ilgili bir durumla kaşılaşılması halinda, profesyonel bir avukattan yardım alınması tavsiye olunur…..

kaynak: http://adaletajans, com, http://www.devlette.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.