GÜNCEL HABERLERLIFE STYLE

Bebeklerin Yürümesi İçin Dua…Yürüme Duası…

 

Her çocuğun yürüme süreci farklıdır….Bu çocuğun yaşamsal unsurlara intibakı ile alakalı bir durumdur…

Normal şartlar altında, çocuğunuz yürüme süreciyle ilgili gelişimi ve yapılması gerekenleri doktorunuz sorup öğrenebilirsiniz…

Fakat yüce dinimiz islamda belli durumlar için okunacak dualar mevcuttur.

Bu dualar okunması halinde en azından manevi olarak çocuğumuzun yürümesi konusunda bir psikolojik destek sağlamış oluruz.

Buna karşın eğer çocuğunuz yürümesi gereken süreçte henüz yürümeye başlamadıysa bir çocuk doktoruna götürmeniz tavsiye edilmektedir.

 

Eyvah Bebeğim Ağlıyor - Mia Psikoloji Bursa

Bebekler genellikle 11 aylık olunca yürümeye başlar ancak bazı çocuklar daha geç yürümeyi tercih eder. Ebeveynler ise bu konu da oldukça aceleci davranmaktadır ve onların bir en önce yürümesi için farklı yöntemler denemektedir. Kültürümüzde ve dinimizde duanın gücüne inananlar bebeklerinin yürümesi için dua arayışına girmektedir. Bebeklerin yürümesi için yapılacak dua ise şöyledir;
”Elem neşrah leke sadrek. Ve vada’na anke vizkere. Elleziy enkada zahreke. Ve refana leke zikreke. Feinne me’al’usri yüsren. İnne me’al’usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.”

 

Bebeğin Emeklemesi Neden Önemlidir? - Ben anneyim

 

Bebeklerde Yürüme Yaşı Kaçtır?
Her anne baba bebeğinin ilk adımlarını görmek için heyecan içinde bekler. Bebeğinin ne zaman, nerede, nasıl yürüyeceğini bütün ebeveynler merak eder. Bu konu hakkında özellikle yeni anne ve baba adayları araştırma yapar. Bebeklerin yürümesinde oluşan bozukluklar ise pek çok ebeveyni tedirgin eder.

Bebeklerde yürüme yaşı bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine göre farklılık göstermektedir. Bazı durumlarda oluşan korkma duygusu ve özgüven eksikliği bebeklerde pişik problemi yürüme yaşını ileri dönemlere taşımaktadır. Bebekler oturma eyleminde geçip denge ve koordinasyon yeteneğine sahip olduğunda yürümeye hazırdır. Bebekler genel olarak 11 aylık olduktan sonra ilk adımlarını atmaya başlar. Özellikle 12-18 aylık olan bebekler yürüme konusunda adapte olmuş durumdadır. Bazı bebeklerin ilk adımını atması için 18. ayını bulması gerekir ancak bazı bebekler de yürüme konusunda aceleci davranmaktadır. Bebeğinizde bir sağlık sorunu yoksa 18 ay yürüme yaşı olarak normal karşılanmaktadır.

 

 

Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nedir?
Bebeklerde oluşan yürüme bozuklukları içe ve dışa dönük basma şeklinde gözlenir. Bu durumların oluşmasının nedeni ise nörolojik kaynaklıdır. Bebeklerin kas sisteminin tam olarak gelişmemesi, iskelet sorunları, sırt ve omuzlarda oluşan sorunlar bebeklerde oluşan yürüme bozukluklarının nedeni olarak bilinmektedir. Ayrıca kalça çıkıklığı ve aşırı kilo durumu da bebeklerde yürüme bozukluğuna yol açmaktadır.

Anne ve Bebekle ilgili merak ettikleriniz.

 

 

Bebeklerde Yürüme Denge Bozukluğu Nedir?
Bebeklerin ilk yürümeye başlaması durumunda kas sistemlerinin gelişmemesine bağlı olarak denge bozuklukları ortaya çıkabilir. Ancak bu durum ilerleyen dönemlerde ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda bebeklerde yürürken denge bozukluğu devam eder. Duruş ve hareketin kontrolünün bozulmasından kaynaklanan denge bozukluğu bebeklerin düşmesine neden olur. Bu düşmeler zamansız ve yersiz olduğu için bebeklere zarar verebilir, onların canını yakabilir. Migren, epilepsi, iç kulak problemleri, beyincikte oluşan hasarlar ya da tümörler bebeklerin denge bozukluğu yaşamasına neden olur.

Bebeklerde Yürüme Aşamaları Nelerdir?
Bebekler yürüme dönemine girdiğinde ilk olarak oturma eğilimi içine girerler. Ardından kendileri ayağa kalkma hissi yaşarlar. Bu yürümeye hazır bebeklerin belirtisidir. Emekleyerek giderken kendileri destek almadan otururlar ve ayağa kalkmaya çalışırlar. Çoğu kez bir erlere tutunarak kalkmayı denerler. Bu belirtileri gözlemlediğinizde bebeğinizin yürümesi için ona yardım etmelisiniz. Başlarda omuzlarında tutup yürümesini desteklemelisiniz ve ilerleyen zamanlar içinde kalçasından tutmaya başlamalısınız. Bebeğinizle yürüme oyunları oynayarak onu yürümeye teşvik etmelisiniz.

357.036 Emeklemek Görseli, Stok Fotoğraflar ve Vektörler | Shutterstock

 

Bebeklerde Yürüme Duası Nedir?
Bebekler genellikle 11 aylık olunca yürümeye başlar ancak bazı çocuklar daha geç yürümeyi tercih eder. Ebeveynler ise bu konu da oldukça aceleci davranmaktadır ve onların bir en önce yürümesi için farklı yöntemler denemektedir. Kültürümüzde ve dinimizde duanın gücüne inananlar bebeklerinin yürümesi için dua arayışına girmektedir. Bebeklerin yürümesi için yapılacak dua ise şöyledir;

”Elem neşrah leke sadrek. Ve vada’na anke vizkere. Elleziy enkada zahreke. Ve refana leke zikreke. Feinne me’al’usri yüsren. İnne me’al’usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.”

Bebeklerin Yürümesi için Hangi Dualar Okunur?
Bebeğin yürümesi için edilecek dua “Ya Metin” ism-i şerifinin vekif yapılması şeklinde gerçekleşir. Ya Metin ism-i şerifi, Kamer’in eşref saatinde bir kağıda yazılıp güzel kokular ile tütsülenmesi sonrasında yürüyemeyen bebeğin üzerine yerleştirilmesi durumunda bebeğin yürüyeceğine inanılır. Bebeğinin yürüyememesi ya da geç yürümeye başlaması halinde bu dua edilmelidir. Bebeğin yürümesi için edilecek dua düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Yürümek için edilen bu duanın aynı zamanda bebek yürümeye başladığında da onu koruduğuna inanılmaktadır. Görüldüğü üzere bebeklerin yürümesi için dua durumunda birçok nedenden söz edilmektedir. Bebekli ailelerin hem gerekli tıbbi tetkikleri yaptırması, uzman yardımına başvurması hem kendi gayretleri hem de gerekli duayı düzenli olarak etmeleri durumunda bebeklerinin yürümesi beklenmektedir.

 

Anne-bebek ilişkisi yaşam boyu sürüyor! Doğru ilişki nasıl kurulmalıdır?

 

Yukarıda belirtilen yürüme becerisi geliştiren çalışmalarının tamamını denediyseniz ve çocuk hala yürümüyorsa bazı dualara başvurulur. Bebeğin Yürümesi için Fatiha Suresi Fatiha Suresi’nin 5.ve 6.ayeti şöyledir: “Ey Rabbimiz! Biz ancak sana ibadet eder, ancak senden yardım dileriz! Bizi doğru yola ilet.” Dolayısıyla sadece ALLAH tan yardım dilenir ve sıkıntıların giderilmesi için Allah’a dua edilir. Bebeğin yürümesi için kendi cümlelerinizle dua edin ve ardından bebeklerin yürümesi için dua Fatiha okuyun.

 

Bilim anne ile bebek arasındaki özel bağı kanıtlıyor - Uplifers

 

Çocuğun yürümesi için Okunan Dualar
Fatiha
Al-i İmran Suresi
İnşirah Suresi
İsra Suresi
Nas ve Felak Süreleri
Bebeklerin Yürümesi için Neler Yapılır?
Her yetenek çalışma ve tekrar sonucu edinilir. Hiç bir yetenek kendiliğinden ya da çaba sarf etmeden edinilemez. Bebekleri ilk 24 ayda kazandıkları her yeni beceri için için cesaretlendiriniz. Bu şekilde takdir gördükçe daha çok beceri kazanmak isteyecekler. 8. aydan itibaren her gün ellerinden tutarak ayağa kaldırın ve birkaç dakika destek olarak ayakta durmasını sağlayın. Bu şekilde dört ay boyunca düzenli çalışma sonucu bebek 12. ayda bir yere tutunarak ayağa kalkmayı başarır ve 13 aylıkken yürümeye başlar.

Günümüzde annelerin yüzde 90’i yukarıdaki uygulamaları yapmadığı için bebekler 2 yaşına geliyor ve hatta geçiyor ancak yürüme becerisi kazanmamış oluyorlar. Bu durum için panik olmayın çünkü her çocuk biriciktir ve farklı zamanlarda gelişir. Panik olmamakla beraber rehavete de kapılmayın. Her gün ellerinden tutarak ayağa kaldırın ve hafifçe bastırın. Koltukta kucakta yerde toprakta betonda kısacası yumuşak sert farklı zeminlerde dengede durmayı öğretin. Her gün çıplak ayaklı olarak zemini hissetmesini sağlayın. Ayrıca bacak ve sırt kaslarını geliştirmek için egzersizler yaptırın. Bunları spor gibi değil, oyun ve eğlence olarak görün. Örneğin alt açma gibi bir süreçte bacaklarını hafif öne arkaya yana götürerek bebeğin bacak kaslarını güçlendirin. Bu çalışmaları 4 ay boyunca her gün tekrarlarsanız çocuk yürümeye başlar. Bebeklerin 15.ayda ellerinin yardımıyla merdiven çıkmasına izin verin. Bu şekilde kaba kas ve denge becerisi gelişir.

 

bebeklerin-yurumesi-icin

 

 

Bebekler Neden Geç Yürür?
Sürekli kucakta ve pusette taşındığı için beyinde yürüme olgusu gelişmez.
Tüm ihtiyaç ve oyuncakları önüne geldiği için ayağa kalkma çaba ve uğraşına gerek duymaz.
Ayak bacak ve sırt egzersizleri yaptırılmadığı için kasları zayıflar ve kendi ağırlığını taşıyamadığı için yürüyemez.
Yumuşak, sert ve farklı zeminlerde çıplak ayaklı olarak ayakta durmadığı için dengesi gelişemez ve kalkınca hemen oturur ya da düşer.
Kaba motor (kaba kaslar) yeteri kadar gelişmediği için çocuklar koordineli ve dengeli biçimde yürüyemez.

Kendi çocuğu için dua etmenin yanında tüm çocuklar için dua edilmelidir. Bencil davranmayıp komşuların, yurdun ve diğer ülkelerdeki çocukların sağlığı için dua etmek kendi çocuğunuza ettiğiniz duanın kabul olmasına sebep olur.

sirlidualarrr Duâ ların Sırrına Vakıf Olan Dünyanın Sırlarına Vakıf Olur  İlim Yolculuğunda Birlikte Yürümek İsteyen Kardeşlerimiz… | Amant

 

Çocuğun yürümesi için Okunan Dualar
Çocuğun yürümesi için Okunan Dualar 1. Fatiha 2. Al-i İmran Suresi 3. İnşirah Suresi 4. İsra Suresi 5. Nas ve Felak

Bebeğin Yürümesi için Uygulamalar
Salladım çocuğu salaya, yürüsün inşallah haftaya Cumaya Bursa’da geç yürüyen çocukların anneleri Cuma günü sala ve ezan vaktinde çocuğu minare yönüne doğru ellerinden tutarak sallar. Sonra da başlıkta yazan cümleyi söylerler.

Ay gördüm dağ gibi, çocuğum yürüsün yağ gibi İstanbul da Osmanlı döneminde yaşayan anneler yeni ay doğduğunda aya karşı çocuğun koltuklarından tutup adım attırırlardı ve başlıktaki cümleyi söylerlerdi.

Özet olarak bu makalede bebeğin yürümesi için ilk bölümde bilimsel veriler, ikinci bölümde Kurandan ayet ve dualar, üçüncü bölümde ise halk inanış ve uygulamalarından örnekler verilmiştir.

Bebekler, ailelerin gözbebeğidir. Her aile bebek sahibi olmak ile birlikte hem büyümekte hem de yeni sorumluluklar ve görevler edinmektedir. Bebeğin büyümesi ile bu sorumluluk ve görevlerin niteliği ve gerekliliklerinde değişim görünmektedir. Bebeğin beslenmesi, bebeğin sağlığı, bebeğin hareketleri ve benzeri konular bunlardan sadece bazılarını oluşturmaktadır.

 

Eyvah Bebeğim Ağlıyor - Mia Psikoloji Bursa

 

Her aile bebeğinin gelişimini bizzat takip edebilmektedir. Ebeveynler bebek gelişmeye başladıkça ismi anıldığında tepki verip vermediğini, eline verilen oyuncakları tutabilme şeklini ya da süresini, çevresiyle göz temasını, babıldama ya da çağıldama adı verilen konuşmaya giriş sürelerini takip etmektedir. Bazı durumlarda bebeklerin tepki verme, konuşmaya başlama, hareketlenme ya da kas gelişmesi konularında gelişimlerinin geri olduğu fark edilebilir. Bunlardan birisi de bebeklerde yürümenin gecikmesidir.

Bebeklerde geç yürüme düşünüldüğünden daha yaygın olan bir durumdur ve altında birçok sebep yatmaktadır. Aileler bebeklerinin geç yürümesi durumunda birçok seçeneği düşünmelidir.

 

Bağlanma Kuramı: Bebek ile Anne Arasındaki Bağ, Gelecekteki İlişkilerimizi  Nasıl Etkiliyor? - Evrim Ağacı

 

 

Bebeklerde geç yürümenin sebepleri şöyle sıralanabilir:
Kas gelişiminin yetersiz olması,
Kilo – boy orantısızlığı,
Genetik sebepler,
Yeterince yürüme egzersizinin yapılmaması.
Kas Gelişiminin Yetersiz Olması
Bebeklerde yürüyememenin temel nedeni kas gelişiminin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Kas gelişimi genetik ve fizyolojik sebeplerden dolayı geri kalmış olabilir. Bebeğin yürüyememesi durumunda ilk akla gelen şey bu olmalıdır ve doktor kontrolünden geçmelidir.

Kilo – Boy Orantısızlığı bebeğin kilosu, olması gerektiğinden fazla ise yürümesinde gecikme görülebilmektedir. Kilo fazlalığının bebeğin henüz yeni yeni gelişmekte olan kaslarına ve kemiklerine baskı yapması yürümeyi zorlaştırmaktadır. Kaslara ve kemiklere kilonun baskı yapması halinde bebek yürüme denemelerinden kaçınmakta ya da ağlayarak bu süreci erteleyebilir. Bebeğin olması gerektiğinden fazla kiloya sahip olması durumunda uzmandan yardım istenmelidir.

 

Bebekler Neden Emeklemez? - Uzm. Dr. Gonca Aslan

 

Genetik Sebepler
Kimi durumlarda bebeğin geç yürümesi sadece genetik sebeplerden kaynaklanabilir. Özellikle çevreden ya da büyüklerden ebeveynlerinin de geç konuştuğu ya da geç yürümeye başladığı gibi cümleler işitilebilir. İşte bu gibi durumlarda kalıtım söz konusu olmaktadır.

Yeterince Yürüme Egzersizinin Yapılmaması
Bebeğin geç yürümesi ebeveynlerin bebeği yürütmek için yeterince egzersiz yaptırmamasından da kaynaklanıyor olabilmektedir. Ebeveynler çalışıyorsa da bebeğe bakan kişi ya da kişiler, bir sağlık sorunu olmadığından emin olunduğu durumlarda, yürütme egzersizlerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Bebeğinizin geç yürümesi ya da yürüyememesi durumunda başvurabileceğiniz alternatif yollar da bulunmaktadır. Bu alternatif durumların en başında dualar gelmektedir. Bebeğinizin yürümesi için etmeniz gereken dua hangisidir? Öncelikle buna bakalım. Dilerseniz hamilelik belirtileri kategorimize bakabilirsiniz.

Bebeğin Yürümesi için Dua ve Esma
Bebeklerin yürümesi için okunacak dua ve esmalar, bebeğinizin yürümesi için uygulayabileceğiniz tesirli dualar arasında yer almaktadır. Bebeklerin geç yürümesinin sebebi her zaman bir sağlık sorununa işaret etmemektedir. Bu açıdan öncelikle annenin geç yürümeyi dert etmemesini ve bebeğin yürümesi için dua ederek bebeğinin yakın zamanda ayaklanacağını umması önemlidir. Bebeğinizin yürümesi için okuyabileceğiniz esmalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Bebek Yürümeye Başlayan Çocuk - Emekleyen bebek şeffaf PNG görüntüsü

 

 

Bebeklerin yurumesi icin okunacak dua
Bebeklerin yürümesi için okunacak dua
El – Mucib: Bu esmayı, bebeğinizin yürümesi niyetiyle günde 55 defa okumak, duanızın kabul olmasına vesile olacaktır.
El – Metin: Her şeye gücü yeten anlamına gelen bu esma, madden ve manen tembellikten kurtulmak için okunmaktadır. Yürümesi geciken çocuğun boynuna asılması gerekmektedir. Asıldıktan sonra her gün 500 defa El – Metin zikri yapıldığında bebek yürüyecektir.
Bebeklerin Geç Yürüme Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde geç yürüme nedenleri incelendiğinde birçok sebep nedeniyle geç yürüme probleminin yaşanabildiği görülmektedir. Ailelerin bu konuda bilgi olması ve ihtiyaç olduğunu fark ettikleri anda dualarını eksik etmeden bir uzmana başvurmaları oldukça önemlidir. Geç yürümenin en temel nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Bebeğin kas gelişiminin henüz tamamlanmamış olması, en yaygın rastlanılan geç yürüme nedenidir.
Kilo ve boy arasındaki orantısızlık bebeğin yürümesinde gecikmeye neden olabilmektedir. Orantısız şekilde kilosu fazla olan bebeklerde kaslarda ve kemiklerde olması gerektiğinden fazla baskı olacağı için bebek yürümekte zorlanmaktadır.
Bebeğin Yürümesi İçin Neler Yapılabilir?
Bebeklerin yürümesi için okunacak dua etmek bir yana bebeğin yürümesi için yapılması gerekenler konusunda anne babaların bilinçli olması bu süreçte üzerine düşen vazifeleri yerine getirmek için önemlidir. Bebeklerin 12. ve 14. aylar arasında yürümeye başlayacağı kabul edilmektedir. Ancak her bebeğin istatistiklere uyacağını söylemek ebeveynlerin hataya düşmesine neden olacaktır.

Her bebeğin gelişimi kendine özgüdür. Bu nedenle 18. aya kadar endişelenmeniz gerekmemektedir. Bebeğin yürümesi için dua ederken bir yandan da gelişimini desteklemeniz yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Anne ve Bebekle ilgili merak ettikleriniz.

 

 

Bebeğe devamlı olarak korumacı davranmamalı ve onu bir birey olarak kabul ederek özgürleşmesine imkan tanımalısınız.
Bebek yürümek için çabalarken yanına gitmeyip demesine fırsat vermelisiniz.
İstikrarlı bir şekilde yürüme denemesi yaparak bebeğinizi cesaretlenmelisiniz.
Düştüğünde telaşlanmamalı ve bebeğinizin düşmenin de normal olduğunu öğrenmesine fırsat tanımalısınız.
Kilo veya kasların yeterince gelişmemesi gibi bir problem olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzman doktordan destek almalısınız.
Yürüyebilmek için bebeğin zemini hissetmesi çok önemlidir. Bu nedenle evin içerisinde çıplak ayak gezdirmeli veya kaydırmaz çoraplardan kullanmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.