Senyö ne demek?Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve SON yazılan yerde bitirileceğini belirtir.
Senyö bir müzik terimidir. Senyö; Kısaca tekrar işaretidir. Senyöden senyöye geçişi düzenler. Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve son yazılan yerde bitirileceğini belirtir. Örneğin bir şarkının nakarat kısmını tekrar etmek için Senyö kullanılır. Bir şarkıda ikinci senyo işareti görüldüğünde, bir önceki senyoya dönülür.
TEKRAR İŞARETİ (RÖPRİZ)
Bir müzik parçasının, iki defa çalınan veya okunan bölümü, “tekrar”
adını alır. Bir bölümü veya bütünü tekrar edilecek olan, müzik parçasını tekrar yazmayıp, bir işaret ile bu gereğe cevap verilir. Bu işaret, ölçü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çizilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta konularak yapılır ve bu şekle “Tekrar İşareti” diğer bir deyişle “Röpriz” adı verilir. Bu işaret, tekrar edilecek bölümün başına ve sonuna konulur.Tekrar İşareti (Röpriz) |
Eğer bir müzik parçasının bütünü tekrar edilecekse;
Yukarıda görüldüğü gibi, her iki şekilde de gösterilebilir. Eğer bir müzik parçasının yan yana bulunan iki bölümü tekrar edilecekse;
Yukarıda görüldüğü gibi, ortaya konulan çift çizginin, her iki tarafındaki aralıklara da iki nokta konulur.
DOLAP
Bazen bir müzik yazsında, bir bölümün tekrar edilmesi gerekir. Fakat, tekrar edilecek bölümün sonunda veya sonuna doğru bir değişiklik de yapılmış olabilir. Bu durumda değişiklik yapılan bölüm yazılır ve önce çalınacak bölüm üstüne “1”, ikinci defa da çalınacak bölüm üstüne de “2” yazlır.
Dolap |
İlk çalışta önce üstünde “1” yazılan bölüm çalınıp dönülür, ikinci çalışta ise “1” yazan bölüm atlanıp üzerinde “2” yazan bölüm çalınıp devam edilir.
DÖNÜŞ İŞARETİ (SENYÖ)
Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci konulduğu yere dönüleceğini ve “FİNE” kelimesinde bitirileceğini belirtir.
Senyö |
DA CAPO (D.C.)
İtalyanca, “Başa Dön” anlamına gelen bu sözcük genellikle “D.C.” şeklinde yazılır. Bir müzik parçasının genellikle sonuna konulup, eserin tekrar baştan çalınıp “FİNE” sözcüğünde bitirileceğini belirtir.
Da Capo ( D.C. ) |
CODA
Bir müzik eseri belirli bir yere kadar tekrar edildikten sonra, bir bölüm atlanarak başka bir yerde bitirilmek istendiğinde, bitirilecek olan bölümün baş tarafı ile, bitirilecek olan bölümün sonuna “Coda” denilen işaret konulur. Eser tekrar edilirken Coda işaretine gelindiğinde aradaki bölüm atlanır ve ikinci Coda işaretinden sonrası çalınarak yine “FİNE” sözcüğünde bitirilir.
Coda |
DURAK İŞARETİ ( PUAN DORG ve PUAN DARRE )
Bir müzik eseri çalınırken istenilen etkiyi elde etmek için bazen ölçünün muntazam olan hareketi durdurulur, ve buna “Durak İşareti” denir. Bu işaret notaların üzerine gelmişse “Puan Dork” eslerin üzerine gelmişse “Puan Darre” adını alır. Bu işaretin üzerine konulduğu notaların ya da eslerin, süre değerlerinin olması gereken zamanda kesilmeyip daha çok uzatılacağını gösterir. Bu belirsiz zaman, çalıcının veya orkestra şefinin isteğine bağlıdır.
Puan Dork ve Puan Darre |