2016 Borsa Yatırım Analizi
Borsada 2016 yılında kim kazandıracak?
Tüm çalkantılarıyla 2015′i geride bırakırken şirketler ne yaptı sorusunu soralım hadi..
Bu yıl şirketlerin performansını belirleyen kur oldu. Kurların son derece volatil olduğu bir ortamda net ihracatçı sektörler üretimlerini artırırken döviz borcu yüksek olanlar zor günler geçirdi.
2015′e grevler ve düşük taleple başlayan otomotiv sektörü sürpriz bir şekilde yılın “kazanan”larından. Otomotiv şirketleri ihracatlarını da adet bazında üretimlerini de önemli ölçüde artırdı. Özellikle tek parti sonucuyla siyasi belirsizliği ortadan kaldıran son seçimin ardından ertelenen yurtiçi talep devreye girip bu talep de kampanyalarla desteklenince rakamlar göz doldurdu.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, inşaat şirketleri de 2015′i iyi geçirenlerdendi. Fiyatlar artsa da konut satışları bu yıl da hız kesmedi.
Perakendeciler de yılın iyilerindendi. CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane’nin belirttiği gibi sepet küçülse de cirolar arttı.
Bankacılık, enerji, turizm ve demir çelik sektörleri ve bu sektörlerdeki pekçokları içinse 2015 geride kaldığına üzülünmeyecek bir yıl oldu.
Kurdaki artışın en fazla vurduğu sektör ise enerjiydi. Rusya gerginliği turizmi vurdu. Çin’in azalan talebi, stokları azaltma kararı demir çelik fiyatlarınnı dibe sürüklerken demir çelik üreticileri hayli zorlandı. Fonlama maliyetleri artan bankalar özsermaye karlılığında gözle görülür düşüş yaşadı.
Bütün bunların yansıması olarak borsada kim ne yaptı?
Bloomberg grafikleri yılbaşından bu yana endeksin TL bazında yüzde 11,95 dolar bazındaysa yüzde 30 oranında değer kaybettiğini gösteriyor. Alt endekslerde örneğin imalat sanayinde TL bazında kayıp yüzde 3,92, hizmetler tarafında yüzde 14,02 oranında gerçekleşmiş. Bankacılık endeksine baktığımızda yine yılbaşından bu yana kayıp yüzde 16,06 düzeyinde. Teknoloji endeksi ise yüzde 43,45′lik getirisiyle hem BIST100 endeksinden hem diğer temel alt endekslerden pozitif ayrışıyor.
Peki 2016 ne getirecek? Bu yıl hangi sektör hangi şirket için senaryolar nasıl şekilleniyor? Özellikle borsa yatırımcısı yeni yıla girerken hangi sektörleri yakından izlemeli, hangi şirketler için fırsat kollamalı?
Piyasa Hattı’nda Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal ile konuştuk. Hem sektör hem şirketler üzerinden değerlendirdik. Atılal’ın beklentileri şöyle:
EMLAK SEKTÖRÜNE DİKKAT Sektör olarak ilk önce emlak sektörünü ön plana çıkarmalıyız. Son açıklanan konut verileri de gösterdi ki burada tam bir oba trendi var. Bu trendin 2016′da da devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle Körfez sermayesinin Türkiye’ye ilgisi olduğunu biliyoruz. 1 Kasım seçimlerinden sonra Körfez grubundan da açıklamalar geldi. Türkiye’deki şirketlerle ortak projelere gireceklerini, satın almalarda bulunanacalarını söylediler.
BEYAZ EŞYADAKİ POTANSİYEL Son beyaz eşya verilerine göre ihracat rakamları beklentilerin üzerinde. İlk 10 aylık verilerde beklenti yüzde 5,5-6 düzeyindeyken 7,3′lere çıktı. Bu tarafta ihracat yapanlara ağırlık verilebilirdi. Şimdi BDDK’nın tüketici kredileri ve kredi kartlarında yapacağı düzenlemelerle iç talepte de canlanma söz konusu olacak. Dolayısıyla hem Avrupa Birliği tarafına ihracat yapan hem de iç pazara hakim beyaz eşya sektöründe pozisyon açılabilir.
OTOMOTİV VE SAVUNMA Otomotiv lokomotif zaten. Avrupa toparlanıyorsa otomotiv de iyi gidiyor. Savunma Sanayii’ne de yeni dönemde portföylerde ağırlık verilebilir. Bilanço bazlı bakmak lazım. Onlar ilk çeyrekte güçlü bilanço getirirler çünkü tahsilatlarını yapıyorlar. Yatırımcı burada 3 aylık bile olsa fırsatı değerlendirmeli.
BANKACILIKTA BEKLENTİ İYİMSER Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu geriliyor. Yeni düzenlemeler rasyoyu yukarı çekecek türden. Birincisi gayrimenkul sektöründe yüzde 50 risk ağırlığının Avrupa standartlarına, yüzde 30-35 bandına çekilmesi öngörülüyor. İkincisi tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki risk ağırlığı yüzde 200′e kadar yükseldi, bu oranın da aşağı çekilmesi öngörülüyor. 2016 yılında geçilecek BASEL 3 kriterlerinin bankacılık büyümesine negatif etkisini azaltmak için risk ağırlıklarını gevşeterek bir rahatlatma sağlanması bekleniyor. Bu bankacılığa olumlu katkı yapar.
DEMİR ÇELİK’TE TERCİH NE OLMALI? Demir çelik üretim verilerine bakarsak elektrik hatlı olanlarda üretim gerilemesi var ama kok kömürü kullanan entegrelerde artış var. Kok kömürü kullanan tesislere sahip şirketlerde pozisyon açmak daha mantıklı olabilir.
UZAK DURULACAK HİSSELER Sigortada primler artıyor ama penetrasyon bir türlü büyümüyor. Lojistik tarafında depo yatırımları artmadan büyüme mümkün değil. Bu nedenl bu iki sektörden uzak durmak lazım. Enka hisseleri son dönemde çok hareketliydi. Rusya gerginliği kuvvetli bir etki yaptı. Son gelen pozitif açıklamalar kayıpları bir miktar telafi etti ve teknik olarak trend yukarı döndü ama Enka genel olarak benim tavsiye ettiğim hisseler arasında yer almıyor. Emtia fiyatları 2016′da düşük kalmaya devam ettikçe Petkim popüler hisse grubunda olmayacak.
HAVACILIK VE ÇİMENTO Havacılık dünyada en rahat büyüyen sektör. Bizim dolar kurumuz sabit bir aralıkta hareket ettiği sürece, ki beklentimiz 2016′da bu doğrultuda, yer işletmeciliği de dahil havayolu hisselerinde pozisyon açılabilir.
Çimento sektöründe Rusya etksinde bir şirket var. Burada yurtiçine bakmak lazım. Bütün büyük yatırımlar İstanbul’da. Bu bölgeye yakın 3 tane firma var. Hatta bir tanesi yeni yatırımlarını tamamladı. Kanal projesi de Yenişehir projesi de bunlardan tedarik sağlıyor. Bu şirketlerin hisseleri stoklanabilir.
kaynak:http://handedemirel.com/borsada-2016-yilinda-kim-kazandiracak/