Kamu İhale Kurul KararlarıKAMU İHALE MEVZUATI

Teklif Edilen Cihazın Teknik Şartname’de Belirtilen Özellikleri Karşılamadığı

Toplantı No: 2016/016
Gündem No: 6
Karar Tarihi: 03.03.2016
Karar No: 2016/UM.III-682
Şikayetçi:
Roche Diagnostics Turkey A.Ş.

İhaleyi Yapan Daire:

Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

28.01.2016 / 5860

Başvuruya Konu İhale:

2015/136353 İhale Kayıt Numaralı “151 Kısım 229 Kalem Muhtelif Kit Kimyasal Ve Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Roche Diagnostics Turkey A.Ş.,

Esentepe Mah. Kırgülü Sokak No: 4 Şişli/İSTANBUL

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü,

Konya Devlet Yolu Üzeri (Mevlana Bulvarı)/Beşevler 06500 Yenimahalle/ANKARA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/136353 İhale Kayıt Numaralı “151 Kısım 229 Kalem Muhtelif Kit Kimyasal ve Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından 18.11.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “151 Kısım 229 Kalem Muhtelif Kit Kimyasal ve Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak Roche Diagnostics Turkey A.Ş.nin 11.01.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 19.01.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.01.2016 tarih ve 5860 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.01.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2016/305 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 17’nci kısım CMV PCR, HBV PCR ve HCV PCR testleri için;

 

Gensutek Med. Tur. Oto. Av. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasının teklif etmiş olduğu

QİAGEN marka nükleik asit izolasyon ve deteksiyon kitlerindeki bileşenlerin ayrı ayrı tüplerde yer aldığı ve her çalışma öncesi birleştirilerek cihaza yerleştirildiği, bu nedenle Gensutek Med. Tur. Oto. Av. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklif ettiği sistemin Teknik Şartname’nin 2’nci maddesini, aynı Şartname’nin 11’nci maddesinde istenilen “Kitler kullanıma hazır olmalıdır” düzenlemesini ve Teknik Şartname’nin 12’nci maddesinde istenilen “Kit içerisinde master mix, enzim ve gerekli primer problar hazır olarak bulunmalıdır” düzenlemesini karşılamadığı, anılan isteklinin teklif ettiği kitlerin kullanma kılavuzunda bu durumun açıkça belirtildiği,

 

Firmanın teklif ettiği testlerin el kitaplarının, Artus HCV QS-RGQ Kiti-El Kitabı 14’üncü sayfa prosedür kısmının 12’nci maddesinin, Artus HBV QS-RGQ Kiti-El Kitabı 14’üncü sayfa prosedür kısmının 12’nci maddesinin, Artus CMV QS-RGQ Kiti-El Kitabı 14’üncü sayfa prosedür kısmının 12’nci maddesinin Teknik Şartname’nin 11’inci ve 12’nci maddelerini karşılamadığı,

 

Söz konusu ihalenin 17’nci kısım testleri için başvuru sahibi isteklinin teklif etmiş olduğu Roche Cobas marka kitlerde manuel hiçbir hazırlık yapılmasına gerek duyulmadığı, ancak Gensutek Med. Tur. Oto. Av. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin Teknik Şartname’nin 11 ve 12’nci maddesinde yer alan özellikleri karşılamadığı için değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “isteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri”nin İdari Şartname’de belirtilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır.

           

Anılan Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dokuzuncu alt bendinde, ihaleye katılacak isteklilerden mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak tedarik edilecek malların kataloglarının idarelerce istenebileceği belirtilmiştir.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 26’ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.” hükmüne yer verilmek suretiyle, ihalelerde tekliflerle birlikte sunulması istenilen yeterlik belgelerinin İdari Şartname’nin “ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” bölümünde belirtilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

 

            Anılan Yönetmelik’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf ayrı ayrı veya birlikte istenebilir.

            (2) Numunenin sunulma yöntemi ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ayrıntılı bir şekilde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınır. Bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilir.

            (3) İş ortaklığında teklif edilen mal esas alınarak ortaklardan biri, birkaçı veya tümü tarafından teklif edilen mala ilişkin olarak ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılan düzenleme çerçevesinde; numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf sunulur. Konsorsiyumların katılabileceği ihalede, işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğrafa yönelik düzenleme her bir kısım için ayrı ayrı yapılır. Konsorsiyum ortaklarından her biri, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği kısım için istenilen yeterlik kriterini sağlamak zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

 

İnceleme konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesindeMadde 2 – İhale konusu alıma ilişkin bilgiler

2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: 151 Kısım 229 Kalem Muhtelif Kit Kimyasal ve Sarf Malzeme

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü:

151 Kısım 229 Kalem Muhtelif Kit Kimyasal ve Sarf Malzeme Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Deposu Beşevler /ANKARA” düzenlemesine,

 

            Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde…7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler

7.5.3.4.

İstekli (İmalatçı,ithalatçı,yetkili bayi) İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kayıtlı olduğunu gösteren tevsik edici belgeyi verecektir. İstekli, teklif ettiği malın, İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kayıtlı olduğunu gösteren tevsik edici belgeyi verecektir. Kapsam dışı ürünler bu madde hükmünden muaftır.

Yerli malı fiyat avantajından yararlanmak isteyen istekli,üreticinin kayıtlı olduğu TOBB veya TESK’e bağlı oda/borsa tarafından düzenlenen yerli malı belgesini verecektir.İstekli tarafından verilen yerli malı belgesinin, kısım veya sıra numarası ayrıca ihale dökümanında sunacaktır.

 …

7.5.6.

İstekli, teklif ettiği malın markasını, modelini, TİTUBB numaralarını birim fiyat teklif cetvelinde veya ayrı bir sayfada teklif vermeye yetkili kişi veya kişilerce imzalı belgeyi ihale teklif zarfı içinde sunacaktır. Kapsam dışı ürünler bu madde hükmünden muaftır.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmistir:

7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır… ” düzenlemesine,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde“47.1. İhale komisyonu tarafından isteklilerden demonstrasyon ve/veya örnek numune talep edilmesi halinde, demonstrasyon ve/veya örnek numune talep yazısı isteklilere, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun “Bildirim ve Tebligat esasları” maddesine göre bildirilir.Tebligat yapılan istekliler, yazılı bildirimde belirtilen yer, tarih ve saate kadar demonstrasyon için gerekli hazırlığı ve/veya örnek numune teslimi yapacaktır. İstekliler tarafından demonstrasyon için gerekli hazırlığı ve/veya örnek numune teslimi yapılmaması halinde, ilgili kaleme/kısma ait teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.

47.2.İstekliler, teklif verdikleri her kalem için en az bir (teknik şartnamede teslim edilecek numune miktarı belirtilmiş ise teknik şartnamede ki miktar kadar , ihale listesinde belirtilen birim tarifine uygun) adet/metre/litre/kg vb. olmak üzere, isteklinin adı,ünvanı,ihale sıra numarası yazılı numunelerini, teklifi ile birlikte tekliflerin sunulacağı adrese tutanak ile teslim edeceklerdir. İsteklilerin, numune teslim etmedekileri kalemlere ait teklifleri değerlendirme dışı bırakılacaktır. İsteklilerce teknik değerlendirme amacı için kullanılan numunelerin iadesi talep edilmeyecektir. İstekliler, alımına karar verilenler haricindeki numunelerini sözleşmenin imzalanmasını müteakip 5 (Beş) iş günü içerisinde, alımına karar verilen numuneleri ise muayene ve kabul işlemine müteakip 5 (Beş) iş günü içerisinde idareden iadesini talep edebilecek olup süresinde iadesi talep edilmeyen numuneler ile ilgili idarenin yükümlülüğü yoktur.
            47.3.İstekliler birim fiyatlarını virgülden sonra iki haneden fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Bu durumda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarlar, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanarak yazılacaktır.
            47.4.Yüklenici, mal karşılığı (geri almak üzere ve teknik şartnamesinde isteniyorsa) idaremize bırakacağı cihazlarla ilgili olarak, ihale konusu malların tamamının kullanılmasına kadar geçecek süre içinde cihazların bakımını, onarımını, tamirini ve kalibrasyonunu yaptıracaktır. Gerekmesi halinde, cihazın orijinal el kitabını ve Türkçe kullanım kılavuzunu malzeme teslimi sırasında idaremize vereceklerdir.


            47.5. İhale listesi ile teknik şartnamelerde (varsa) marka ibareleri malın evsafını tarif amaçlı olup, istekliler dengi malları teklif edebilirler.
            47.6 Sözleşme konusu malların kullanım miadı dolan veya teknik şartnamede öngörülen sürenin dolması halinde, idarece bildirilen miktardaki mallar ilave maliyet talep edilmeden yüklenici tarafından değiştirilecektir. İdarenin değişim talebi ile yüklenicinin değişim yükümlülüğü her sözleşme kalemi için ayrı ayrı bir defa ile sınırlıdır. Değişime konu olan yeni miatlı malların sözleşme ve eklerindeki şartları karşılaması zorunludur.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İnceleme konusu ihalenin 17’nci kısmına 2 isteklinin teklif verdiği, bu tekliflerin her birinin geçerli teklif olarak kabul edildiği, bu tekliflerden Gensutek Med. Tur. Oto. Av. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olarak belirlendiği, Roche Diagnostics Turkey A.Ş.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden, mal alımı ihalelerinde teklif edilen ürünün Teknik Şartname’ye uygunluğuna ilişkin değerlendirmenin idarelerce sadece muayene ve kabul aşamasında yapılabileceği gibi, muayene kabul aşaması ile birlikte tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında da yapılabileceği, ihale dokümanında düzenlenmiş olması koşuluyla bu konudaki takdir yetkisinin idarelere ait olduğu, değerlendirmenin yapıldığı aşamadan bağımsız olarak teklif edilen ürünlerin Teknik Şartname’de yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı yönünde yapılan değerlendirme neticesinde alınan kararlara ilişkin nihai sorumluluğun da idarelere ait olduğu anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kanun’un yukarıda aktarılan 27’nci maddesinde, isteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterlerinin İdari Şartname’de belirtilmesinin zorunlu tutulduğu, başvuru konusu ihalede alım konusu cihaza ilişkin teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman vb. belgelerin sunulmasının İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde yeterlik kriteri olarak düzenlenmediği, İdari Şartname’de yer verilmeyen bir hususun, ihaleye katılan istekliler tarafından teklif dosyasında sunulmasının zorunlu olmadığı anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartnamenin 47’nci maddesinde İhale komisyonu tarafından isteklilerden demonstrasyon ve/veya örnek numune talep edilmesi halinde…” düzenlemesine yer verilerek demonstrasyon ve/veya örnek numune talebinin ihale komisyonunun takdirine bırakıldığı anlaşılmış olup, ihalenin 17’nci kısmına ilişkin olarak ise ihale komisyonunun demonstrasyon talebinin bulunmadığı görülmüştür.

 

İlgili ihalede katalog vb. belgelerin istenmediği, ihalenin 17’nci kısmına ilişkin ise ihale komisyonu tarafından demonstrasyon yapılmadığı görülmüş olup, teklif edilen cihazın Teknik Şartname’de belirtilen özellikleri karşılayıp karşılamadığı hususunun muayene ve kabul aşamasına bırakıldığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan başvuru sahibi tarafından 9.572,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Ancak, başvuru sahibi tarafından ihalenin 17’nci kısmı itirazen şikâyet konusu edilmektedir. Dolayısıyla söz konusu kısmın yaklaşık maliyeti için Kanun’da öngörülen başvuru bedelinin 6.381,00 TL olduğu dikkate alındığında, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında; “…Kısmi teklife açık ihalelerde ise tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir.” şeklinde yer alan açıklama uyarınca, fazla yatırılan 3.191,00 TL’nin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

           

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.