Altın/Gümüş/MadenGÜNCEL HABERLERYATIRIM&FİNANS

Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir?

Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir?

Altın almaya kuyumcuya gittiğimiz zaman en büyük karşılaştığımız sorunlarında biri hangi altını almamız gerektiğidir….cumhuriyet altını, tam altın, çeyrek altın ve diğer altın türleri…tüm özellikleri

Bu durumlar karşılaştığımız zaman bize yardımcı olması bakımından altınları özellik bakımından aşağıda gösterdik….

Yatırımlarınız bol olsun….

ALTIN AYARLARI VE SAFLIK DEĞERLERİ

Altın tarihler boyunca daima önemini korumuştur. Günümüzde altın ve takı denildiğinde belirli ayarlar söz konusudur. Birçoğumuz bu ayarların ne olduğunu bilmeyebiliriz. Aşağıdaki tabloda bu ayarlar sıralanmış bulunmaktadır:

Ayar

Saflık

Altın Oranı

24

1000

100

22

916,6

91,66

20

833,33

83,33

19,2

800

80

18

750

75

15

625

62,5

14

585

58,5

10

416,7

41,67

9

375

37,5

8

333,33

33,33

KÜLÇE ALTIN MI YOKSA DARPHANE ALTINI MI?

Külçe altın (veya bir diğer adıyla gram altın) ve Darphane’nin basmış olduğu altınlar, içerilerindeki saf altın yoğunluklarına göre değerlenirler. Külçe altın 24 ayar saflığında olduğundan özel koruma kapları içinde piyasaya sunulur. Altını korumak için kullanılan kaplama, ekstra malzeme ve işgücü gerektirdiğinden genellikle prim fiyatı daha fazladır.

KÜLÇE ALTINDAKİ 0.995 İFADESİ NE ANLAMA GELİR?

1 Kiloda bulunan saf altın gramajını ifade eder. Türkiye’de 1 Kiloda 995 gram saf altın bulunmaktadır.

ZİYNET ALTIN NE DEMEKTİR?

Ziynet Altını dediğimiz tasarruf altınları üzerlerinde bir tarafında Atatürk resmi ve resmin etrafında da süslemeler bulunan altın çeşididir.

CUMHURİYET ALTINI HAKKINDA

Türkiye’de 89 yıllık geçmişe sahip Cumhuriyet altını, tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyeti kağıt paralarını geride bırakırken, vatandaşların yatırım ve özel günlerde takı amaçlı tercihlerinde ilk sıralardaki yerini de bugüne kadar korumayı başardı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına mahsus Ekim 1925’de basılan ilk Cumhuriyet beş liralık altın bugünkü standardına 1951’de kavuştu.

Basım öncesi çalışmalardan başlayarak tarihi Cumhuriyet kadar eski olan altın (beş liralık altın), Cumhuriyet’in kurulmasına mahsus meskük (damgalanmış, akçe haline getirilmiş) olarak ilk defa Ekim 1925’de Darphane’nin Topkapı’daki binasında, Maliye Vekili Abdülhalik (Mustafa Abdülhalik Renda), milletvekilleri ve askeri yetkililerin katılımıyla düzenlenen törende basılmıştı. İlk basılan Cumhuriyet altını Atatürk’e sunulmak üzere Maliye Vekili Abdülhalik Bey’e verilmişti.

Meskük 5 liralık altının ön yüzünde Arap alfabesiyle ‘Türkiye Cumhuriyeti 1341’, arka yüzünde ise ‘Ankara 23 Nisan 1336’ yazısı bulunuyordu. 22 ayar meskük altının ağırlığı 36,8 gramdı. İlk ziynet 5 liralık altın ise 1927’de basılmıştı. İlk Atatürk resimli meskükler 1944’e, ilk Atatürk resimli ziynetler ise 1938’e ait. Cumhuriyet altını bugünkü standardına 1951 yılında kavuştu.

Meskük Cumhuriyet altınının bir yüzünde ‘Türkiye Cumhuriyeti 1923’, Cumhuriyet’in hangi yılında basıldığını gösteren tarih, diğer yüzünde ise ortada Atatürk’ün başının yandan görünüşü ile ‘Hakimiyet Milletindir’ ve resmin altında ‘Ankara’ ibareleri bulunuyor. Altın fiyatlarındaki yükselişe karşın özellikle yatırım amaçlı alınıp muhafaza edilen meskük Cumhuriyet altınına olan talep hız kesmenin aksine bu dönemde artarak devam etti.

Cumhuriyet altınları, ziynet ve meskük olmak üzere 2 türde, 10 ayrı çeşit olarak üretiliyor. Meskük altın, üzerinde Atatürk kabartması olduğu için Ata Lira olarak anılırken, inceltilmiş şekilde basılan ziynet altın ise genelde takı olarak alınıyor.

ÇEYREK ALTININ UZUN VADEDE GETİRİLERİ NELERDİR?

Sünnet, evlilik ve yeni doğan bebekler için hediye amaçlı, hem de doğru bir yatırım aracıdır.

REŞAT ALTIN NEDİR?

Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Piyasada bulmak bazen zordur bu sebeple Cumhuriyet altınından biraz daha değerlidir. Piyasada alım – satımı yapılarak cumhuriyet altını ile aynı işlemi görür. Yaklaşık 7,2 gram ve 22 ayardır. Günümüzde ki şekli 1909 yılında İbrahim Etem Ulagay tarafından yapılmıştır. Fakat piyasada orjinalini bulmak zordur. Ticari bir parça olarak kullanılmaktadır. Reşat altını alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Piyasada bu altınların orjinal olmayanları da bulunmaktadır. Reşat altın alırken güvenilir bir yerden alınmalı aynı zamanda reşat altına dair yazılı bir sertifika veya kart istenmelidir.

HAMİT ALTIN NEDİR?

Sultan ikinci Abdulhamit adına basılan osmanlı dönemi parası ve ziynet eşyasıdır. Orjinalleri Reşat altını ile birlikte antik değere de haizdir. 2.5 ve beşliği de mevcuttur.

ALTININ KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Altın, bilinen tüm metaller içinde en şekil verilebilir metaldir. Bir gram altın, bir metrekarelik bir folyo haline gelinceye kadar dövülebilir. Bu incelikteki bir altın yaprağı ışığı kolaylıkla geçirir, fakat karşı taraftan bakıldığında yeşilimsi mavi görünür çünkü altın sarı ve kırmızı renklerini yansıtıcı özelliğe sahiptir. Yaprak haline getirilmiş altın, ayrıca güneşteki kızıl ötesi ışınlarının %98’ini süzdüğü için uzaya çıkan astronotların siperlerinde koruyucu katman olarak kullanılır.

Altın iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Kimyasal olarak hava ve rutubetten etkilenmediği, korozyona uğramadığı içi para ve mücevher yapımına çok uygundur. Bakır ve gümüş altından daha iyi iletken olmalarına rağmen, paslanmadığı için iletkenliği zamanla azalmaz. Buharlaşmayan ve çoğu asitten etkilenmeyen altın, neredeyse sonsuza kadar dayanabilir. Bu sayede eski uygarlıkların para olarak bastığı sikkeler günümüze kadar hiç bozulmadan ulaşmaktadır.

Altın, gümüş ve diğer baz metalleri eriten nitrik asitten etkilenmez. Sadece Aqua regia “Kral Suyu” denen, bire üç nitrik asit ve hidroklorik asit çözeltisinde erir.

Altın çok önemli bir değer ve kıymet muhafaza varlığı olduğu kadar diş hekimliği ve elektronik sanayisinde de geniş kullanım alanına sahiptir.

Mücevherat ve Kuyumculuk

Altının kimyadaki saflık derecesi yüzde ile, kuyumculukta ise ayar veya karat ile ifade edilir. Buna göre 24 ayar %100 saf altını, 22 ayar %91,6 saflıktaki altını ifade eder. %100 saf altın doğada bulunmayıp, en saf hali binde 999,9 saflıktadır. Saf halinin çok yumuşak olmasından dolayı, mücevher yapımında genellikle farklı renk, sertlik ve erime derecesine sahip alaşımlar tercih edilir.

Kuyumculukta en sık tercih edilen altın, kırmızımsı bir renge sahip bakır alaşımlarıdır. Rus kraliyet mücevherlerine özgü pembemsi altın rengi, 18 karat (%25 oranında) bakır içeren alaşımlar verir. Yeşil altın olarak bilinen, altına gümüş ilave edilerek yapılan alaşımlardır. Beyaz altın olarak bilinense altının paladyum veya nikel ile yapılan alaşımlarıdır. Nikel zehirli olduğu için Avrupa’da nikel alaşımlı altının üretimi sınırlandırılmıştır.

Endüstri

Altın, iplik haline getirilip dikiş ve dokuma sanayisinde kullanılabilir. Az miktarda altın tozu, cam üretiminde çok güzel kırmızımsı bir renk elde etmek için kullanılır.. Fotoğrafçılıkta altın tonerleri fotoğrafa kırmızı-kahve tonlarında sepia renkler vermek için kullanılır. Altın elektromanyetik radyasonu çok iyi yansıttığı için gözle görülmeyen dalga boyundaki ışık ve radyo dalgalarını süzmek için uydularda ve astronot elbiselerinde kullanılır.

Yüksek kaliteli CD’lerde altın, yansıtıcı katman olarak uygulanır. Altın ısıyı dağıtmak için de kullanılabilir. McLaren, F1 yarış arabalarının motor bölümünde altın folyodan faydalanmaktadır.

Tıp

Ortaçağ’da altının tedavi edici etkisi olduğuna inanılıyordu, çünkü bu kadar nadir ve güzel bir maddenin insan sağlığına kötü gelmesinin mümkün olmadığı düşüncesi hakimdi. Bugün bile bazı alternatif tıp tedavilerinde altın, ilaç olarak kullanmaktadır. Gerçekten de çeşitli altın tuzlarının anti enflamatuar etkisi olduğu doğrudur ve romatizma tedavisinde kullanılan ilaçların içinde az miktarda bulunur. Fakat metalik altın kimyasal olarak tepkimeye girmediği için insan vücudunun sindirim sistemini hiç etkilemez.

Altın alaşımları diş hekimliği alanında çok sıklıkla kullanılır. Kaplama, geçici veya kalıcı köprü yapımında kullanılan altın, okside olmayışı, kolay şekil verilebilir ve yumuşak oluşundan dolayı porselen ve plastik diş protezlerine göre daha başarılı sonuçlar verir. Altın kaplamalar kolayca şekil alabildiklerinden diş yüzeyleri arasında mükemmele yakın birleşme yüzeyleri sağlanır.

Yiyecek ve İçecek

Altın, gurme yemeklerde varak, toz veya küçük parçacıklar halinde sunumu zenginleştirmek ve süslemek için de kullanılmıştır. Ortaçağ Avrupası’nda soylular zenginlik göstergesi olarak misafirlerine sundukları yemeklere altın tozu serpiştirirdi.

Danziger Goldwasser, Almanların geleneksel bir likörüdür ve içinde altın varak parçacıkları bulundurur. Metallere karakteristik tatlarını metalin oksit bileşkeleri verir, fakat altın kimyasal olarak tepkimeye girmediği için tatsız ve lezzetsiz bir elementtir ve vücuda herhangi bir faydası dokunmaz.

Elektronik

Altın, günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse düşük akımla çalışan bütün elektronik cihazlarda çok küçük oranlarda bulunur. Cep telefonlarında birçok temas noktasında altın iletken olarak kullanılmaktadır. En basit örneğiyle, bilgisayar devrelerinde altın kullanılmasaydı yazı tuşlamak için kullandığımız klavye bile işlevsiz hale gelirdi.

Temas noktaları altın kaplamalı ses kablosu

Altın, ince kaplama halinde yüksek kaliteli ses ve görüntü taşıyan bağlantı kablolarında kullanılmaktadır. Uzmanlar, piyasaya yönelik bu ürünlerin biraz da pazarlama stratejisinden kaynaklandığını söyleseler de, çok nemli korozif ortamlarda, bağlantıların bozulma ihtimalinin çok maliyetli sorunlara yol açacağı uygulamalarda (Uzay mekikleri, uçak motorları) altın kullanılması yaygınlık kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.