Bütçe MevzuatıGÜNCEL HABERLERKamu Mali Yönetim

Taşra Birimlerine Ödenek Aktarma Nasıl Yapılır?

muhasebe-4

Aktarma işlemi, ödeneğin bir tertipten başka bir tertibe geçmesi işlemidir.
Bütçe kanunu çıkarılması safhasında tahmini özellik taşımaktadır ve uygulama safhasında tahminlerle gerçekleşmeler farklı olabilmektedir. Öte yandan kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderlerin de yapılması gerekir. Neticede oluşan bu farklılığın giderilmesi aktarma yoluyla olmaktaktadır.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçeleri arasındaki ödenek aktarmaları kanunla yapılır.
Örneğin bir bakanlıktan başka bir bakanlığa yapılacak aktarmaların çıkarılacak bir kanunla yapılması gerekir.
Ancak, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yılı bütçe kanununda farklı bir oran belirlenmedikçe yüzde beşine kadar bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilirler. Bu şekilde yapılan aktarmalar, yedi gün içinde Maliye Bakanlığına bildirilir.
Öte yandan ödenek aktarmasıyla ilgili 5018 sayılı kanunda belirli sınırlamalar getirilmiştir.
Bu sınırlamalar; personel giderleri tertiplerinden, aktarma yapılmış tertiplerden ve yedek ödenekten aktarma yapılmış tertiplerden, diğer tertiplere aktarma yapılamaz.

MERKEZ DIŞI BİRİMLERE ÖDENEK GÖNDERME

Kamu idarelerinin merkez teşkilatı harcama yetkilileri, merkez dışı birimlere, ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Ödenek Gönderme Belgesi düzenlemek suretiyle ödenek gönderirler.

Ödenek gönderme işlemi, taşradaki kamu kurumlarının harcama yapabilmesi amacıyla, ödeneğin taşra birimlerine aktarma işlemidir. Yapılan bu aktarmayla taşra birimleri, yapacakları devler harcamaları için yasal yetkiye ve nakde kavuşmuş olacaklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.