İşçiKARİYER

Hasılaya Dayanan, Teşvik Edici Ücret Sistemleri

Hasılaya Dayanan, Teşvik Edici Ücret Sistemleri

Gümüzde işletmelerin belirgin özelliği , daha çok mekanize olmaları, otomatik üretim sistemlerinin artan oranlarda kullanmalarıdır. Artık emek-yoğun işletmelerin yerini sermaye yoğun işletmeler almaktadır. Bu tür işletmelerde yani üretimin niteliği gereği  bir sürecin izlendiği , işçinin  daha çok gözetim, ayar , denetim, bakım işlemleri gördüğü, üretimin ise makine tarafından gerçekleştirildiği durumlarda işçi ücretlerinin yalnızca geleneksel yaklaşımla; işçilik zamanı esas alınarak belirlenmesi, doğru bir ücretledirmeyi engelleyecektir.(19)

Bu itibarla özendirici ücret, sistemleri , işgörenin daha fazla üretim yapması ve daha özenli çalışabilmesi için, kendisinin parasal özeridiricilerle güdülenmesi gerektiği varsayımına göre geliştirmişlerdir.

İşgörenin verimliliğini esas alan bir sistem olan teşvik edici ücret sistemleri, günümüzde yaygın uygulama alanı olan modern ücret sistemidir. Ülkemizde “Teşvik Edici Ücret Sistemleri”, “Özendirici ücret sistemleri”, “Primli Ücret Sistemleri”, Sonuçlara Göre Ödeme Sistemleri” gibi adlarla tanımlanmaktadır.

kaynak: Ömer Köse

Maliye Bakanlığı Muhasebat Başkontrolörü

SMMM, MSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.