Dolu Kadroya Kurum İçinden Vekalet Nedir?
DOLU KADROYA KURUM İÇİNDEN VEKALET
a- Atanma Şartları
Kanuni izin, geçici görev ve görevden uzaklaştırma nedenleri ile geçici olarak boşalmış bir kadroya memurlar arasından vekil atanmasında herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. 657 sayılı Kanuna tabi kurumların geçici olarak boşalmış bütün kadrolarına kurum içinden vekil memur atanabilir.
b- Vekalet Aylığı Verilecek Memurlar
DMK’nın 86 ncı maddesine göre, dolu kadrolara kurum içinden yapılan vekaleten yapılan atamalarda ana ilke vekalet görevinin aylıksız yapılmasıdır. Ancak aynı kurumdan dolu kadroya atanan vekil memura vekalet görevinin ilk üç ayı için vekalet ücreti ödenmeyecek, vekalet süresinin üç aydan fazla sürmesi halinde, üçüncü ayın bitiminden itibaren vekalet aylığı ödenecektir. Üç aylık sürenin saptanması, göreve başlanıldığı tarih olup, üç ayın bitimini izleyen günden itibaren gün hesabı ile vekalet aylığının ay sonunda ödenmesi gerekmektedir. Ancak, kurum içinden geçici olarak boşalan ilkokul öğretmenliği kadrolarına atanan öğretmenler ile veznedarlık kadrosuna atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenecektir.
Ayrıca; 86 ncı maddede, veznedarlık ve ilkokul öğretmenliği dışında, vekil memurlara vekalet görevinin üç aydan fazla devam eden süresi için vekalet aylığı ödeneceği öngörüldüğünden ve üç aylık sürenin hesaplanmasında vekilin vekalet görevi esas alındığı için, ikinci vekil memur için de üç aylık sürenin aranması zorunluluğu vardır.[1]
Diğer taraftan, 26.12.1989 tarih ve 21451 dosya numaralı Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı gereğince; aralıklı tarihlerde yapılan vekaletlerin toplamı göz önünde tutularak üç aylık süre hesap edilemeyecektir.
Öte yandan, 86 ncı maddede belirtilen nedenler dışında bir nedenle bir kadro geçici olarak boşalmış ise, kurum içinden atanan vekil memura gördürülecek vekalet görevi için genel kural uyarınca ücret ödenmeyecektir.
[1] ACISU Selahattin, Dolu Kadroya Vekalet, Mali Kılavuz Dergisi, S.5, Yaz 1999, s.50