Bütçe MevzuatıKamu Mali Yönetim

Bütçe Fonlama İşlemi-Para Aktarma İşlemleri

kamu-mali-yonetimi-1

  1. Aktarma İşlemleri ( Fon Akışı)

 

Yeni bütçe uygulama modeli içinde tanımlanması gereken bir alan da fon akışıdır.  Bilindiği üzere hem bütçeler içinde hem de bütçeler arasındaki fon hareketleri iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birincisi aktarma işlemi diğeri ödeme işlemidir. Aktarma işleminde söz konusu hizmetin karşılığı olan ödenek aktarma formları kullanılarak gerçekleştirilirken, hizmetin karşılığının ödenmesi, tahakkuk müzekkeresi ile yapılmaktadır.

2006 yılı uygulaması tespit edilirken hangi fon akışının aktarma işlemi ile hangi fon akışının ödeme işlemi ile gerçekleştirileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Her şeyden önce fon akışı ile ilgili yetkilerin Merkezi Hükümet Bütçe Kanununda saptanması gerekmektedir. Bu yetkiler çerçevesinde işleyecek olan model şöyledir:

Kurum içinde birimler arasında fon akışı aktarma işlemi ile gerçekleştirilecek olup bu işleme kurumiçi aktarma denilmektedir. Kurumiçi aktarmalara ilişkin yetki ve sınırlamalar yukarda da belirtildiği gibi Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirtilip, bütçe uygulama talimatlarıyla yönlendirilecektir. Genel Bütçe ile ilgili olarak bu konuda Bakanlığımızın sahip olduğu yetkilerin, bütçe disiplinini bozmayacak şekilde kurumlar tarafından gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacaktır. II sayılı cetvelde yer alan Özel Bütçeli Kurumlar ile III sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların kurumiçi aktarmaları genel prensipler dahilinde kendileri tarafından gerçekleştirilecektir.

Kurumlar arasında fon akışı, akışın niteliğine göre iki farklı şekilde gerçekleştirilecektir.

  • I sayılı cetvelde yer alan Genel Bütçeli kurumların birbiri arasındaki; hizmet karşılığı veya karşılıksız yapılan her türlü fon akışı Aktarma
    işlemi ile gerçekleştirilecektir.
  • I sayılı cetvelde yer alan kurumlar ile II ve III sayılı cetvelde yer alan kurumlar arasında yapılacak fon akışında;
  • (Hizmeti alan Genel Bütçe ise) Hizmet karşılığı veya karşılıksız yapılan her türlü fon akışı tahakkuk işlemi ile gerçekleştirilecektir.
  • (Hizmeti alan Özel & DDK ise) Hizmet karşılığı veya karşılıksız yapılan her türlü fon akışı tahakkuk işlemi ile gerçekleştirilecektir.İlave olarak Genel Bütçeli kuruma gelirli ödenek kaydı imkanı sağlanacaktır.
  • II ve III sayılı cetvellerde yer alan kurumların kendi aralarındaki; hizmet karşılıklı veya karşılıksız yapılan her türlü fon akışı Tahakkuk işlemi ile gerçekleştirilecektir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.