Bilgi Edinme Başvurusu Nasıl Yapılır?
BAŞVURU
Bilgi edinme başvurusu, başvuru sahibinin adı, soyadı, imzası, ikametgahı veya iş adresi, başvuru sahibi tüzel kişi ise, tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçe ile yapılabilir. Bu başvuru kişinin kimliğinin ve imzasının veya yazının kimden neşet ettiğini tespitine yarayacak başka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olması kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim aracıyla da yapabilir.
Başvurunun Kurum ve Kuruluşa ulaştığı tarih, başvuru tarihidir.
Başvuru dilekçeleri posta yoluyla da Kurum ve Kuruluşlara gönderilebilir.
Bilgi edinme başvurusu doğrudan edinmek istenilen bilginin bulunduğu kuruma yazılı bir dilekçe ile yapılabileceği gibi, şartları tam olarak içermesi şartıyla elektronik ortamda ve diğer iletişim araçları ile de yapılabilir.
BAŞVURUNUN CEVAPLANDIRILMASI
Bilgi edinme hakkı, tüm bireylerin ve kurumların yasal bir hakkıdır. Kurum ve kuruluşlar, başvuranlara on beş gün içinde yanıt vermek zorundadır. Bir başka Kurum ve Kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum veya kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi ve belgeye erişim 30 iş günü içinde sağlanır. Bu durumda sürenin uzatılması ve bunun gerekçesi başvuru sahibine 15 iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir.
Yanıt verilmemesi durumunda kamu görevlileri suç işlemiş olurlar. Yanıt yazılı olarak postayla veya elektronik ortamda bildirilir. Başvurunun reddedilmesi hâlinde, ret kararının gerekçesi ve buna karşı başvuru yollarının da yazıda belirtilmesi gerekir.
Başvuru reddedilirse bu kararın ilgiliye bildirilmesinden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz edilebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz gün içinde verir. Kurul tarafından da başvuru reddedilirse altmış gün içinde Danıştay’da dava açılabilir.