Evlat Edinenler Doğum Borçlanması Yapabilir mi? (Yeni)
Soru: Evlat Edinenler Doğum Borçlanması Yapabilir Mi?
Cevap:
2014 yılı itibarıyla evlat edinen kadın sigortalılara da doğum borçlanması hakkı tanındı. Kadın sigortalı, münferiden veya eşiyle birlikte evlat edindiği çocuk için doğum borçlanması yapabilir.
Doğum borçlanması bütün kadın sigortalılar tarafından yapılabilir. 4/a’lı, 4/b’li, 4/c’li fark etmeksizin yani işçi, memur, esnaf bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilirler.
Ancak doğum borçlanması yapabilmek için iki şart bulunmaktadır.
Bunlar;
Doğum sonrası bebeğin yaşaması. Ölü doğumlar için borçlanma yapılamaz.
Doğumdan sonraki günlerde kadın sigortalı adına prim yatırılmamış olmasıdır. Doğumdan sonraki günlerde prim yatırılmış ise doğum borçlanması yapılamaz.
Kadın sigortalılar her bir doğum için 2 yıllık borçlanma hakkına sahiptirler. Bir doğumda 720 gün borçlanılır. Doğum borçlanması en fazla üç doğum için yapılabilir. ( En fazla 2.160 Gün )
Doğum borçlanması kadın sigortalılara prim ödeme gün sayısı kazandırır. Ancak sigorta giriş tarihini geri çekmez ve bu nedenle erken emeklilik sağlamaz.
Evlat edinen kadın sigortalının doğum borçlanması yapabilmesi için ise Eevlat edinilen çocuğun iki yaşını geçmemiş olması gerekir. İki yaşını doldurmuş çocuğu evlat edinen kadın sigortalı doğum borçlanması yapamaz. Kadın sigortalı münferiden veya eşiyle birlikte evlat edindiği çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Evlat edinilen çocuğun doğum tarihi baz alınarak iki yıllık süre için borçlanma yapılabilir. Örneğin 15 Ocak 2010 doğumlu bir çocuğun evlat edinilmesi halinde 10 Ocak 2010 ila 15 Ocak 2012 arası dönem borçlanılabilir.
kaynak:muhasebetc.com