KAMU İHALE MEVZUATI

Çerçeve Sözleşmelere İlişkin Yönerge

mevzuat-8

…..………VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)
İlgi: 17/09/2007 tarihli ve B.10.0.SGB.0.81.00.05/11365 sayılı Genel Yazı.

Sağlık hizmeti gibi önemli bir hizmeti sunan idarelerin süreklilik arz eden acil ve önemli ihtiyaçlarının zamanında karşılanması amacıyla; sağlık hizmeti sunan idarelerin sürekli biçimde ihtiyaç duydukları mal veya hizmet alımlarını, her defasında ihale işlemlerinin tamamını tekrarlamak yerine yapılan ihale ile çerçeve sözleşme yapmaya hak kazanan ve yeterli olan firmalardan gerekli olduğunda sadece fiyat teklifi almak suretiyle temin edilmesi imkânını sağlayan yasal düzenlemenin 07/06/2007 tarihli ve 26545 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5680 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapıldığı,

Çerçeve sözleşme kapsamında yapılacak alımlara ilişkin usul ve esasların, 12/09/2007 tarihli ve 26641 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çerçeve Sözleşme İhalelerinde Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” ile belirlendiği ilgi yazımız ile duyurulmuştu.

Çerçeve sözleşme ihalelerinde kurumlarımızın mezkûr Yönetmelik hükümleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte bu düzenleme ile getirilen bazı yeniliklerin tekrar edilmesinde ve kurumlarımızın bilgisine sunulmasında fayda mülahaza edilmiştir.

Kurumlarımızın çerçeve sözleşme imzalayabilmeleri için öncelikle açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile anılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar dâhilinde ihaleye çıkmaları gerekmektedir. Çerçeve sözleşme yapabilmek için çıkılacak ihale; daha önce Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde yapılan mal veya hizmet alımları ile benzerlik taşımakla beraber bazı hususlar da farklılık arz etmektedir.

Çerçeve sözleşme ihalelerinde diğer ihalelere göre öne çıkan bazı farklılıklar;

  1. Çerçeve sözleşme yapılmış olması idareye alım yapma yükümlülüğü getirmemektedir.
  2. Çerçeve sözleşme kapsamındaki mal veya hizmet alımına ilişkin ihtiyaçlar 4734 sayılı Kanunda belirlenen diğer ihale usulleri ile de karşılanabilir. Bir başka ifadeyle çerçeve sözleşme kapsamında olan “A” malzemesi, 2 yıllık çerçeve sözleşme sürecinde ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer usuller ile de karşılanabilir.
  3. Çerçeve sözleşme ihalelerine çıkılabilmesi için ödeneğin bulunma şartı aranmamaktadır.
  4. Çerçeve sözleşmeler her bir kurum tarafından ayrı ayrı yapılabileceği gibi Bakanlık veya İl düzeyinde de yapılabilmektedir.
  5. Çerçeve sözleşme imzalanan istekli sayısı üçten az yirmibeşten fazla olmamalıdır.
  6. Çerçeve sözleşmelerin süresi 24 ayı geçememektedir.
  7. Çerçeve sözleşmeler sadece mal veya hizmet alımlarında uygulanabilmektedir.
  8. Çerçeve sözleşme kapsamında yapılacak olan ihalelere ait ilanın 40 gün önceden Kamu İhale Bülteninde, yaklaşık maliyeti eşik değerin altında ise Kamu İhale Bülteni ile birlikte ayrıca işin yapılacağı yerde çıkan gazetelerin birinde 40 gün önceden yayımlanması zorunludur.
  9. Çerçeve sözleşme ihalelerinde geçici teminat ve kesin teminat istenilmemektedir.
  10. Çerçeve sözleşme ihalelerinde ihale sürecindeki işlemler ile oniki ayda bir yapılacak yeterlik değerlendirmesi işlemlerinde mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddialarla idareye ve Kuruma başvuruda bulunulabilinmesidir.

-2-

Yukarıda zikredilen bazı farklılıklarının dışında diğer ihalelerle benzerlik taşıyan çerçeve sözleşme ihalelerinin asıl ve önemli olan fark; çerçeve sözleşme kapsamındaki mal veya hizmet ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılacak olan kısa sözleşmelerde ortaya çıkmaktadır.

Kısa Sözleşmeler de;

  1. İlan yapılmamaktadır.
  2. İhale yetkilisince onay verildikten sonra çerçeve sözleşme imzalanan tedarikçi veya hizmet sunucuları teklif vermeye davet edilmektedir.
  3. İsteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için en az üç iş günü süre tanınmaktadır.
  4. Kısa sözleşme için yapılacak ihalelerde, isteklilerin yeterliliklerinin değerlendirilmesi için her hangi bir belge istenmemektedir.
  5. Yaklaşık maliyet tespit edilmemektedir. Kısa sözleşme aşamasında yeterli ödeneğin tespitinde, çerçeve sözleşme aşamasında ihtiyaç konusu mal veya hizmet için teklif edilen en yüksek bedel dikkate alınır.
  6. Diğer ihalelerden farklı olarak ihale komisyonları en az üç kişiden oluşturulmaktadır.
  7. İhale yetkilisi ihale kararını en geç 2 iş günü içinde onaylar veya iptal eder.
  8. İhale üzerinde bırakılan tedarikçi/hizmet sunucusu tarafından sözleşme
    imzalanması için yasal sorumluluklar iki iş günü içinde yerine getirilmek zorundadır.
  9. Çerçeve sözleşme kapsamında istenildiği kadar kısa sözleşme yapılabilinmektedir. Kısa sözleşmeler için herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır. Sadece çerçeve sözleşmede belirlenen ihtiyaç miktarı ve çerçeve sözleşmenin süresi geçilememektedir.
  10. Kısa sözleşme için verilen teklifler çerçeve sözleşme ihalesinde verilen teklif bedelini geçememektedir.
  11. Çerçeve sözleşme yapıldıktan sonra oniki ayda bir yeterlilik değerlendirilmesi yapılır.
  12. Yeterliliği devam etmeyenler ile teklif vermeye davet edildiği halde iki kez teklif vermeyenlerin çerçeve sözleşmeleri feshedilir.
  13. Çerçeve sözleşmeye taraf olanların sayısı üçün altına inerse mevcut çerçeve sözleşme sona ermektedir.

Yukarıda çerçeve sözleşme ihaleleri ile ilgili öne çıkan bazı hususlar belirtilmiş olup, kurumlarımızın çerçeve sözleşme ihalelerinde, 12/09/2007 tarihli ve 26641 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çerçeve Sözleşme İhalelerinde Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun iliniz dâhilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulmasını önemle rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.