Devlet MemuruGÜNCEL HABERLER

Hastalık İzin Türleri Nelerdir?

Diş Doktoru-6

Hastalık İzin Türleri Nelerdir?

3.3.1.Memurun Hizmet Süresi Dikkate Alınarak Verilecek Hastalık İzinleri

            657 sayılı Kanunun değişik 105’inci maddesinin birinci fıkrasında (A) ve (B) bentlerine göre memurların hastalanmaları halinde; On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar, On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar, hastalık izni verilir.

Burada memurların hizmet sürelerini esas alacak şekilde verilecek hastalık izinlerinin süreleri belirtilmiştir hastalık adı belirtilmemiştir.

3.3.2.Memurun Hizmet Süresi Dikkate Alınmayacak Hastalık İzinleri

Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar izin verilir. Burada bazı hastalıkların isimleri belirtilmiş bu hastalıklar dışında bunlara benzeyen uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkları da bu kapsama alarak on sekiz aya kadar izin verileceği ifade edilmiştir.

3.3.3.İyileşinceye Kadar İzinli Sayılma Hali

Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar, hizmet süresi ne olursa olsun iyileşinceye kadar izinli sayılırlar. Bu fıkraya göre iyileşinceye kadar izinli sayılacak memurların;

Bir mesleki hastalığa tutulmuş olmaları,

Görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğramış olmaları gerekir.

Memurun görevi ile ilgili olarak bir saldırıya uğranması durumunda saldırı nerede vuku bulursa bulsun görevi ile ilgili olduğundan iyileşinceye kadar herhangi bir süre gözetilmeksizin izinli sayılacaktır.

657 sayılı Kanunun 105’inci maddesinin birinci fıkrasının (A), (B) ve (C) bentlerinde belirtilen hastalık izinleri, memurun görev başında olup olmamasına bakılmadan hastalanması halinde verilecek izinlerdir.

Bu fıkra hükmüne göre, memur görevi başında görevi ile ilgili bir hastalığa yakalanması halinde izinli sayılacaktır.

Görevleri sırasında görevden doğmayan bir kazaya uğrayan bir kimse ile; görevleri sırasında bir kaza olmadan hastalananlara bu hükmün uygulama olanağı yoktur.

Örneğin; görevi başında bulunan bir kimsenin kalp krizi geçirmesi halinde, bu kimsenin sözü edilen fıkra hükmünden yararlanarak, iyileşinceye kadar izinli sayılma olanağı yoktur. Fakat, bir kimya laboratuarında kimyasal maddelerin analizi ile görevlendirilen bir kimsenin, burada meydana gelen bir patlama sonucunda yaralanması halinde iyileşinceye kadar izinli sayılır. Bu husus memurları koruyan bir düzenlemedir.

Sayıştay Genel Kurulu bu husustaki 5/4/1990 tarih ve 4664/1 sayılı kararında ise, ‘görevinden dolayı saldırıya uğrama’, ‘görevi sırasında ve görevinden dolayı bir kazaya uğrama’ veya ‘bir meslek hastalığına tutulma’ gibi tek bir sebebe bağlı olarak sınırsız hastalık izni verilmesi esası benimsenmiştir.”denilerek bu fıkra hükmüne göre verilecek iznin ‘göreve bağlı’ bir sebebe dayanması hususuna vurgu yapmıştır.

3.4. Hastanede Yatılan Sürenin Hastalık İzninden Sayılması

            Memurların, hastalıkları sebebiyle yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri, tedavi süreleri hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınır. Buradaki husus, hastanede yatılan sürenin hastalık izin süresine dahil edilmesidir.

3.3.5. Hastalık İzninin Bir Kat Uzatılması

            657 sayılı Kanunun 105’inci maddesinde belirtilen altı ay, on iki ay, on sekiz aylık azami hastalık sürelerinin sonunda hastalıklarının devam edip iyileşemedikleri resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenlerin izinler bir katın kadar uzatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.