ÖzelgeVERGİ MEVZUATI

Damga Vergisine tabi kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı

mevzuat-4

Damga Vergisine tabi kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı

Sayı:

B.07.0.GEL.0.62/6202-

Tarih:

17/02/2005

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI    : B.07.0.GEL.0.62/6202-

KONU  :
……………..

(İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı)

İLGİ:    …………….. gün ve …………….. sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız incelendi.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 2’nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerine alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı açıklanmış, 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasında, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede ilgide kayıtlı yazınızda sözü edilen fiyat farkları nedeniyle:

1- İhale kararı alınmış, ek sözleşme veya bu kağıtların mahiyetini iktisap eden bir kağıt düzenlenmişse, alınan ihale kararının 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun II/2’nci fıkrası gereğince binde 4,5 nispetinde, düzenlenen ek sözleşmenin veya sözleşme yerine geçen kağıdın da aynı tablonun I-1/a fıkrası gereğince binde 7,5 nispetinde, damga vergisine tabi tutulması gerekir.

2- İhale kararı ve ek sözleşme düzenlenmemiş, ancak amiri ita’dan “olur” alınmışsa alınan “olur” hem ihale kararı, hem de mukaveledeki belli parayı değiştirir mahiyette olduğundan, 488 sayılı Kanunun 6’ncı ve 14’üncü maddelerinin ikinci fıkraları gereğince en yüksek vergi alınmasını gerektiren mukavele değişikliği (artırılan tutar) üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/a fıkrası gereğince binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

3- Fiyat farkı uygulaması nedeniyle ihale makamı ile müteahhit arasında ihale kararı, ek sözleşme vb. kağıt düzenlenmemiş veya bu kağıtların yerine kaim olmak üzere ilgili makamdan “olur” alınmamışsa damga vergisinin de aranılmaması gerekir.

4-  Söz konusu fiyat farklarının başkaca bir kağıt düzenlenmeksizin hakediş tutarlarına ilave edilmek suretiyle müteahhit firmalara ödenmesi halinde, sadece tediyeyi sağlayan kağıdın ödeme tutarı üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/h fıkrası gereğince binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.