GÜNCEL HABERLERKamu Mali YönetimMALİYE MEVZUATI

İç Kontrol Birimi Nedir?

Bazı kamu idareleri, mali hizmetler birimleri haricindeki diğer birimlerinde de İç kontrol birimi kurmuş veya kurmaya çalışmakta. Mali hizmetler birimleri dışındaki birimlerde iç kontrol birimleri kurmaya çalışmak veya kurmak demek iç kontrol kavramını anlamamak veya başarısızlığı örtme çabalarından başka bir şey değildir.

Daha önceki bir çok yazıda da belirttiğimiz üzere iç kontrol sistemini sadece lafız olarak anlamak mümkün değildir. İç kontrol sistemini anlayabilmek için iç kontrol sisteminin lafzına değil özüne inmek gerekir. Bu konuyu şöyle açıklamaya çalışmak yanlış olmaz: ” İç kontrol sistemi ”  ifadesi ile anlatılmak istenen şey bir işletmenin, bir şirketin, bir holdingin, bir spor kulübünün, bir idarenin hatta bir evin nasıl yönetilmesi gerektiğini öneren ve ifade  eden ” yönetim modellerinden ” birisidir.

Ülkemizdeki uygulanmaya çalışılan  ( iç kontrol sistemi ) yönetim modeli ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve kamu idarelerine uygulanmak üzere zorunlu tutulmuştur. Maliye Bakanlığınca kamu idarelerine uygulanmak için zorunlu tutulan bu modelin, bazı kamu idarelerindeki mali hizmetler birimlerince diğer harcama birimlerine de zorunlu tutulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan özellikle yeteri kadar kalifiye olmayan ve sadece belli meslek gruplarının yönetici olabildiği bazı kamu idarelerinde ne yapılması gerektiğini bilmeyenler günü kurtarmak için ve sadece yapmış olmak için bazı işler yapmaktadır. Bu işlerden bir tanesi de  iç kontrol sisteminin kurulması için,  mali hizmetler birimleri haricindeki birimlerde  ” İç kontrol birimi ” oluşturmaktır.

Bu durumda ilk akla gelen cevapsız soru  “diğer alt birimlerde kurulan veya kurulacak olan   ‘ İç kontrol birimi ‘  hangi görevleri yapacak veya koordine edecek ?” sorusudur.  Kurulan veya kurulacak olan bu birimler kendi alt birimlerinde hangi iç kontrol standardını karşılamak için kurulacaklar?

Rastgele seçilmiş bazı iç kontrol standardına ilişkin uygulama örnekleri ve yeni kurulmaya başlanan iç kontrol birimi  ilgili sorulardan bazıları:  

Bu birimler tamamen hukuksal mevzuata dayandırılmış kurallara ilave olarak yetkisiz ve sorumlulukları olmaksızın yeni etik kurallar mı belirleyecekler?  (İç kontrol standartları 1.1)

Stratejik plan hazırlama çalışmalarına kendi harcama birimi adına  yeni kurulan / kurulacak olan birim mi katılacak? Bu birimler mi bir araya gelerek stratejik plan hazırlayacaklar?  (İç kontrol standartları 2.5.1)

İdarelerin bütçeleri hazırlanırken bu birim mi  koordinasyon yapacak ? ( İç kontrol standartları 2.5.3)

Birimlerinin görev alanına giren ve uygulamaya yön vermek amacıyla yürürlüğe konulacak olan prosedürler, hukuksal mevzuatlar bu birimlerce mi  belirlenecek ? (İç kontrol standartları 3.8)

İdarelerde yer alan mevcut bilgi sistem mekanizmalarının işleyişini ve sonuçlarının doğru olup olmadı bu birimlerce mi değerlendirilecek? ( İç kontrol standartları 4.13)

Kendi birimlerinde “iç denetim”  mekanizmasını bu birimler mi kuracak ? (İç kontrol standardı  5.18)

Yukarıdaki açıklamadan da görüleceği üzere klasik ve özellikle kamu idarelerinde uygulaması olan “günü kurtarmak” ve “yaptık demek için yapmak” kavramlarının tam olarak oturduğu bu durum yenilikçi ve reformlarla dolu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun nasıl içinin boşaltıldığına dair en iyi örneklerinden birisidir.

kaynak:http://www.kamumaliyonetimi.org/makaleler/ic-kontrol-sisteminde-yeni-trend-ic-kontrol-birimi.html/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.