FİNANSAL MUHASEBESMM/YMM/BAĞIMSIZ DENETİM

3568 Sayılı Kanun ve Bağımsız Dış Denetim

3568 Sayılı Kanun ve Bağımsız Dış Denetim:

a- Kanunun Amacı ve Kapsamı:

01.06.1989 tarih ve 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu bir meslek kanunudur. Bu Kanun kapsamında muhasebecilik , müşavirlik ve denetçilik meslekleri düzenlenmiştir. 3568 sayılı Kanun, doğrudan bağımsız dış denetimi veya doğrudan denetimi düzenleyen bir kanun değildir. Ancak geniş anlamda bağımsız dış denetimi de kapsadığı söylenebilir.

Sermaye piyasası mevzuatına veya diğer mevzuatlara göre bağımsız dış denetim yapacak denetçilerin serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir ünvanına sahip olması gerekir. Serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir ünvanına sahip olmayanların bağımsız denetim kuruluşlarında denetim yapma yetkileri yoktur. Dolayısıyla, bağımsız dış denetçi denildiğinde, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir ünvanına sahip meslek mensupları anlaşılmalıdır. Bu itibarla, bağımsız dış denetçilere ilişkin düzenlemeler 3568 sayılı Kanun kapsamındaki mevzuatta yer almaktadır.

3568 Sayılı Kanunun amacı, Kanunun 1’nci maddesinde şöyle açıklanmıştır:

Bu Kanunun amacı, işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek mesleki standartları gerçekleştirmek üzere, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir meslekleri ve hizmetleri ile meslek odalarının kurulmasına, teşkilat, faaliyet ve denetimlerine, organlarının seçimlerine dair esasları düzenlemektir.

3568 sayılı Kanun, sermaye piyasası mevzuatındaki bağımsız dış denetime ilişkin düzenlemelerin bir alternatifi değil, daha geniş kapsamlı; muhasebecilik, müşavirlik ve denetçilik mesleklerini düzenleyen, muhasebeci; müşavir ve denetçi niteliklerini ve koşullarını belirleyen, bu mesleklere ilişkin faaliyetlerin yürütülme esaslarını açıklayan ve meslek odalarının kuruluş ve örgütlenmesini amaçlayan bir kanundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.