FİNANSAL MUHASEBESMM/YMM/BAĞIMSIZ DENETİM

Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bağımsız Dış Denetimi

Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bağımsız Dış Denetimi:

7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu’nun 39’ncu maddesi ile, Sigorta ve reasürans şirketlerinin bağımsız dış denetim kuruluşlarınca denetlenmelerinin düzenlenmesi konusunda Hazine Müsteşarlığına yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak, 04.06.1996 tarihli Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bağımsız Dış Denetim Kuruluşlarınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır.

Söz konusu Yönetmeliğin amacı, sigorta ve reasürans şirketlerinin bağımsız dış denetim kuruluşları tarafından denetlenmesine dair usul ve esasları düzenlemektir.

Türkiye’de kurulmuş sigorta ve reasürans şirketleri ile yabancı ülkelerde kurulmuş sigorta şirketlerinin Türkiye’deki şubelerinin Sigortacılık Mevzuatı dahilinde bağımsız dış denetleme kuruluşlarınca denetlenmeleri ve denetleme yapacak bağımsız dış denetim kuruluşları bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

Yönetmeliğin[1] 7’nci maddesine göre, sigorta ve reasürans şirketlerinin bağımsız dış denetimini yapacak kuruluşlar;

  1. Sermaye Piyasası Kanunu, Bankalar Kanunu ve T.C. Merkez Bankası Kanunu ile bu Kanunlara dayanarak yürürlüğe konulan tebliğ ve yönetmelikler uyarınca bağımsız dış denetim yapma izni almış olmalı veya 3568 sayılı Kanun çerçevesinde serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir şirketi olarak kurulmuş olmalıdır,
  2. Denetçiler, sigortacılık alanında bilgi ve deneyim sahibi olduklarını yada 3568 sayılı Kanun hükümleri uyarınca çalışanlar listesinde kayıtlı meslek mensubu olarak fiilen denetim işlerinde en az üç yıl çalışmış olduklarını belgelendirebilmelidirler.

Başvuruda bulunan ve Hazine müsteşarlığınca uygun görülen denetim kuruluşları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği vasıtasıyla duyurulur.

Sigorta ve reasürans şirketleri, her yıl kasım ayı sonuna kadar o yıl için denetim yaptıracakları kuruluşun adını Müsteşarlığa bildireceklerdir.

Yönetmeliğin[2] 10’ncu maddesine göre; Bağımsız dış denetimin yürütülmesinde, bağımsız dış denetim raporlarının düzenlenmesinde ve denetlenmiş mali tabloların kamuya ilanında, bu Yönetmelik ve diğer sigortacılık mevzuatı ile düzenlenmemiş hususlarda Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yürürlüğe konulan Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ hükümleri uygulanacaktır.

Bankaların bağımsız dış denetiminde hüküm bulunmayan hallerde 3568 sayılı Kanuna atıfta bulunulduğu halde, sigorta ve reasürans şirketlerinin bağımsız dış denetiminde sermaye piyasası mevzuatına atıfta bulunulmuş, hüküm bulunmayan hallerde bu düzenlemelerin geçerli olacağı belirtilmiştir.

Bankalar ve sigorta ve reasürans şirketleri dışında bağımsız dış denetim yaptırma zorunluluğu, finansman şirketleri için de bulunmaktadır. 26.07.1994 tarihli Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 15’nci maddesine göre; finansman şirketlerinin mali tablo ve raporlarını bağımsız denetleme kuruluşlarına denetlettirmeleri zorunludur.

[1] Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bağımsız Dış Denetim Kuruluşlarınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

[2] Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Bağımsız Dış Denetim Kuruluşlarınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.