Hizmet AlımıKAMU İHALE MEVZUATI

Hizmet İhalelerinde Puanlama Sistemi Nedir? Puanlama Sistemi Nasıl Çalışır?

Bütçe-11

İhalelerde en düşük teklife puanlama kriterleri getirildi
Kamu İhale Kurumu, fiyat esasına dayalı ihalelerde puanlama kriterleri getirdi. Yeni düzenlemeyle ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ildeki oda, borsa ve meslek kuruluşuna kayıtlı şirketlere fazladan bir puan verilerek avantaj sağlandı

Kamu İhale Kurumu, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, düşük tekliflerin eşit olması halinde ‘puanlama’ sistemi uygulanmasını öngören düzenleme yaptı.

Yeni düzenlemeyle birlikte fiyat esasına dayalı ihalelerde puanlama kriterleri getirildi. 3 ayrı kategoride ihale katılımcılarına 4 puan verilecek. Fiyatın eşit olması halinde puanı yüksek olan şirket ihaleyi kazanacak. İhaleyi yapan idarenin bulunduğu ilde oda ve meslek odasına kayıtlı şirketler fazladan 1 puan daha alarak avantajlı konuma geçecekler.

Yeni düzenlemeye göre ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ildeki oda, borsa veya meslek kuruluşuna kayıtlı şirketler fazladan 1 puan alacak. Ayrıca işçi ücretlerini geç ödediğine yönelik tespit yapılmayan şirketler de 1 puan kazanacak.

Kamu İhale Genel Tebliği’nde yapılan değişikliğe göre, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, en düşük geçerli teklifin birden fazla istekli tarafından verilmesi durumunda, bu teklifler çeşitli kriterlere göre puanlanacak. Yapılan değerlendirmede, puanı en yüksek olan teklif sahibinin verdiği teklif, en avantajlı teklif olarak değerlendirilecek. Puan ve verilen teklifin eşit olması halinde ise puanları eşit olan istekliler ihale komisyonu tarafından çekilecek kuraya katılacak.

Kamu ihalelerindeki yeni puanlama kriterleri şöyle:
Son iki yıl içinde ihaleyi yapan idareye karşı yüklenimde bulunduğu, hizmet alım işlerinde, işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenmediğine ilişkin tespit yapılmamış olması durumunda 1 puan.
İhaleyi yapan idarenin bulunduğu il içindeki ticaret ve sanayi odasına ya da ilgili meslek odasına kayıtlı olması halinde 1 puan.

Son iki yıl içinde imzaladığı sözleşmelerin toplam bedelinin ihale konusu işin yaklaşık maliyetinden daha düşük olması durumunda 2 puan, yaklaşık maliyet tutarı ile yaklaşık maliyetin iki katı arasında olması durumunda 1 puan.

Bartık: Bizim şirketlerimizin de gelişmeye ihtiyacı var

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, bu uygulamanın Anadolu’daki sanayiciler için büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Gaziantep Ticaret Odası olarak, yaptıkları ihalelerde kendilerinin de ildeki kurulu şirketlere avantaj sağladıklarını dile getiren Bartık, “Biz ihale katılımcıları önce odamıza üye mi? Ona bakıyoruz” dedi.
“Gaziantep’te bir kamu hastanesi ihalesi varsa, bu ihaleyi tabii ki ilimizde kurulan bir şirket kazanmalı” diyen Bartık, “Doğal olarak bizim şirketlerimizin de gelişmeye ihtiyacı var. Mevzuatta yapılan değişiklik, Anadolu’daki reel sektörün daha da gelişmesine yol açacaktır ve Gaziantep Ticaret Odası olarak büyük destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

kaynak:HÜSEYİN GÖKÇE – ANKARA, Dünya Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.