Kamu İhale Kurul KararlarıKAMU İHALE MEVZUATI

Elektrik Mühendisliği Mezuniyet Belgesi Yerine Verilen Elektrik-Elektronik Mühendisliği Diplomasının İş Deneyim Belgesi Olarak Kabul Edilmesi Gerektiği

Mevzuat-12

Elektrik Mühendisliği Mezuniyet Belgesi Yerine Verilen Elektrik-Elektronik Mühendisliği Diplomasının İş Deneyim Belgesi Olarak Kabul Edilmesi Gerektiği

Toplantı No: 2015/061
Gündem No: 14
Karar Tarihi: 21.10.2015
Karar No: 2015/UY.I-2758
Şikayetçi:
Onur Dinçer

İhaleyi Yapan Daire:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

28.09.2015 / 79045

Başvuruya Konu İhale:

2015/106342 İhale Kayıt Numaralı “2 ‘Ci Yer Silosu Ve Boşaltma Makinesi Enerji Beslemesi” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Onur Dinçer,

Beyazıt Mah. Vatan Cad. Adalhan İşhanı No: 15/508 Selçuklu/KONYA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğü,

Beşyüzevler Mah. Şeker Fab. Cad. No: 164 42310 Ereğli/KONYA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/106342 İhale Kayıt Numaralı “2’nci Yer Silosu ve Boşaltma Makinesi Enerji Beslemesi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğü tarafından 03.09.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2’nci Yer Silosu ve Boşaltma Makinesi Enerji Beslemesi” ihalesine ilişkin olarak Onur Dinçer’in 16.09.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin

18.09.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.09.2015 tarih ve 79045 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.09.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/2483 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdari Şartname’nin 7.6.1’inci maddesinde iş deneyimini tevsik amacıyla kullanılabilecek mezuniyet belgeleri olarak elektrik mühendisliği mezuniyet belgesinin belirtildiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin elektrik-elektronik mühendisliği mezuniyet belgesi sunduğu ve idare tarafından söz konusu belgenin kabul edilmesinin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

            07.09.2015 tarihli kesinleşen ihale komisyon kararı incelendiğinde, söz konusu ihaleye 4 teklif sunulduğu ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak Hakan Evak’ın, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise Onur Dinçer’in belirlendiği görülmüştür.

 

            4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinin h bendinde “İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, yüzyirmiikibinüçyüzseksenyedi Yeni Türk Lirası (Yüzseksenaltıbin dörtyüzkırkbeş Türk Lirası) olarak hesaplanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş Deneyim Belgelerinin Değerlendirilmesi” başlıklı Altıncı Bölümü kapsamında yer alan “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “ …(8) Mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işleri ihalelerinde, iş deneyimi olarak mezuniyet belgelerini sunmaları durumunda;

a) İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların; toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar,

b) İş deneyimi bulunan mühendis veya mimarların; onbeş yıllık sınırlamaya tabi tutulmaksızın, mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar, benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır…” hükmü yer almaktadır.

 

            İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “ …7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Elektrik mühendisliği”düzenlemesine yer verilmiştir.

           

   Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Serbest Müşavir Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği’nin “SMM Belgesi ve SMMH Belgesi Verilmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “…8- Elektrik-elektronik mühendislerinin Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi talep etmeleri halinde; bu belgenin verilebilmesi için transkript istenir. Elektrik-elektronik mühendislerinin transkriptinde “elektrik makineleri”, “ iletim sistemleri”, “ dağıtım sistemleri”, “ güç sistemleri”, “ enerji sistemleri”, “ elektrik tesisleri”, “ koruma”, “yüksek gerilim tekniği” veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerden en az üçünün bulunması durumunda elektrik-elektronik mühendislerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi, düzenlenir…”  hükmü yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmünden hareketle elektrik elektronik mühendislerinin transkriptlerinde yönetmelik hükmünde sayılan en az 3 dersin bulunması durumunda “elektrik-elektronik mühendis”lerine Elektrik 1kV üstü ve 1kV altı tesisler SMM belgesi düzenleneceği anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan Türk Dil Kurumunun web sitesinde yer alan noktalama işaretleri ile ilgili yazıda “Kısa Çizgi ( – ): Arasında, ve, ile, ila, …-den …-e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında kullanılır: Aydın-İzmir yolu, Türk-Alman ilişkileri, Ural-Altay dil grubu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 09.30-10.30, Beşiktaş-Fenerbahçe karşılaşması, Manas Destanı’nda soy-dil-din üçgeni, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı, Türkçe-Fransızca Sözlük vb.” şeklinde açıklama yapıldığı anlaşıldığından elektrik-elektronik mühendisi kelime grubunda yer alan kısa çizgi (-) işaretinin ve anlamı taşıdığı, elektrik-elektronik mühendisi”nin elektrik ve elektronik mühendisi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

 

Öte yandan birçok üniversitede elektrik mühendisliği bölümünün bulunmadığı elektrik – elektronik mühendisliği bölümünün bulunduğu, elektrik mühendisliği bölümü bulunan üniversitelerden de örneğin, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumlarında da elektrik mühendisliğinin elektrik – elektronik fakülteleri alt bölümleri olarak yer aldığı buradan hareketle de elektrik- elektronik mühendisliğinin elektrik mühendisliğini de kapsadığı sonucuna varılmıştır.

 

İdare tarafından 04.09.2015 tarihinde EKAP üzerinden gönderilmiş olan yazı ile “2015/106342 İKN’ li ihalemize vermiş olduğunuz teklif eki iş bitirme belgesi, benzer iş olarak kabul edilen mezuniyet belgeniz, idari Şartnamemizde Benzer işi tevsik edecek mezuniyet belgeleri “Elektrik Mühendisliği” olarak düzenlenmiştir. Teklif ekinde sunmuş olduğunuz mezuniyet belgenizin ise “Elektrik Elektronik Mühendisliği” ne ait olduğu görülmüştür. Mezuniyet belgenizin, Elektrik Mühendisliği belgesine denk olduğunu tevsik edici bilgi ve belgeleri (transkript, oda yazısı vs.) İdari Şartnamemizin 31.2. maddesi esaslarına göre iki iş günü içerisinde ihale Komisyonumuza ulaştırmanız gerekmektedir.”

şeklinde açıklama talep edilmiştir.

 

Bunun üzerine ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından  “Serbest Müşavir Mühendislik Belgesi (Tescil Belgesi 2015 Elektrik 1kv Üstü ve 1kv Altı Tesisler)” başlıklı belgenin sunulduğu söz konusu belgenin istekli Hakan Evak adına düzenlendiği görülmüştür.

 

            Söz konusu ihaleye ait 07.09.2015 tarihli ihale komisyonu kararında “…İsteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasiteleri ile yeterlilik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanındaki şartlara uygunlukları ile istenen belgelerin usulüne uygun olup olmadıkları kontrol edilmiştir. Bu Kontrolde; İdari Şartnamemizde benzer işe denk mezuniyet belgeleri Elektrik Mühendisliği olarak belirlendiğinden, Hakan EVAK firmasının benzer iş olarak sunduğu mezuniyet belgesinin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği olduğu görülmüş olup, İdari Şartnamemizin 31.2. maddesine göre iş bitirme belgesindeki bilgi eksikliğinin giderilmesi için istekliye yazı yazılarak, 07.09.2015 tarihi mesai bitimine kadar belgeleriyle birlikte yazılı olarak açıklama istenmiştir. İsteklinin mezuniyet belgesinin Elektrik Mühendisliğine denk olduğunu yazılı olarak belgeleriyle birlikte (Transkript, SMM Tescil Belgesi vs) komisyonumuza ulaştırmasından sonra tekrar toplanan İhale komisyonumuz isteklinin mezuniyet belgesinin benzer işe denk olduğu kanaatine varmıştır…” ifadelerine yer verilmiştir.

 

            İhale üzerinde bırakılan isteklinin 18.09.2015 tarihli Gaziantep Üniversitesi “elektrik – elektronik mühendis”liği mezuniyeti belgesine sahip olduğu, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından SMM (Serbest Müşavir Mühendis) belgesi sunulduğu, idare tarafından da bu nedenle ihale konusu iş ile benzer işe denk olduğunun kabul edildiği anlaşılmıştır.

 

            İdari Şartname’de mezuniyet belgesi olarak sadece elektrik mühendisliği mezuniyet belgesinin belirtildiği, ancak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ise elektrik-elektronik mühendisliği mezuniyet belgesi ve buna ek olarak ise SMM (Serbest Müşavir Mühendislik) belgesinin sunulduğu, söz konusu ihalenin İdari Şartname’sinde her ne kadar sadece elektrik mühendisliği mezuniyet belgesi belirtilmiş olsa dahi elektrik-elektronik mühendisliğinin elektrik mühendisliğini de kapsadığı ayrıca elektrik-elektronik mühendislerinin transkriptlerinde ilgili yönetmeliklerindeki belirtilen derslerden en az 3 tanesini almış olmaları durumunda SMM belgesi almaya hak kazanacakları ve bu belge ile ihaleye teklif verebilecekleri değerlendirilmiştir. Ayrıca söz konusu İdari Şartname düzenlemesinin Kamu İhale Kanunu’ nun temel ilkeler başlıklı 5’inci maddesindeki rekabet ilkesi gereğince geniş yorumlanması gerektiği ve elektrik-elektronik mühendislerinin de mezuniyet belgeleri ile söz konusu ihaleye katılmasında bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

            Kaldı ki söz konusu ihalede Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Serbest Müşavir Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliğindeki düzenleme uyarınca ihale üzerinde bırakılan isteklinin SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) belgesine de sahip olduğu ve bu belgenin de kabul edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.