GENEL HUKUKGÜNCEL HABERLERMedeni Hukuk

Belge Tasdik Mecburiyeti Nedir? Apostil Tasdik Nedir? Belge Tasdiği Nasıl Yapılır?

Devletler, resmi iş ve işlemlerinde her şeyden önce kendi yasalarına göre kurulmuş dairelerin düzenleyecekleri belgelere itibar ederler. Bir devlet yetkili makamınca düzenlenmiş olan resmi belge temel olarak bir başka devlet için herhangi bir sıfat ve değer taşımaz. Temel kabul ve varsayım budur.

Ancak, bazı koşullar gerçekleştiğinde bir devletin yetkili makamı tarafından düzenlenmiş olan resmi belge başka bir devlet tarafından da resmi belge olarak kabul edilebilir

Bu hususta Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel kabulü, yabancı devlet makamlarınca düzenlenmiş olan resmi belgenin ancak o yerdeki diplomasi veya konsolosluk memurları tarafından tasdik edilmesi halinde Türkiye’de de geçerli resmi belge olarak kabul edileceği yönündedir.

Elinde yabancı bir devlet makamı tarafından düzenlenmiş bir resmi belge olan kişinin bu resmi belgeyi Türkiye’de resmi belge olarak işleme koyması için temel olarak yapması gereken şey, o yerdeki diplomasi veya konsolosluk memurlarına onaylatmasından ibarettir.

Ancak bu yol oldukça zor ve zahmetli birtakım prosedürlerin işletilmesini gerektirmektedir. Bu yola “Tasdik Mecburiyeti” de denilmektedir.

 Apostil Tasdik Şerhi Nedir?
Apostil bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek söz konusu belgenin başka bir ülkede yasal olarak geçerli kabul edilmesini sağlayan bir onay sistemidir. Apostil işlemi ile ilgili kurallar 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla belirlenmiş olup bu kurallar Lahey Konvansiyonuna üye veya taraf ülkeler arasında geçer- lidir. Apostil şerhi ile onay verecek yetkili makamlar üye ya da taraf devletlerin kendilerince belirlenir.

Apostil için İngiltere’de tek yetkili makam İngiliz Dışişleri Bakanlığı Tasdik Ofisidir (Foreign and Commonwealth Office). Apostil onayı alma süresi belgenin niteliğine göre değişebilmektedir. Apostil başvurusunu şahsen yapabileceğiniz gibi cüzi bir ücret karşılığı sizin adınıza biz de yapabiliriz. İngiliz Dışişleri Bakan- lığı Tasdik Ofisince tasdik edilen belgeler doğrudan Türkiye’de kullanılabilmekte ve ayrıca başkonsolosluk onayı gerekmemektedir.

Türkiye’de apostil için yetkili merci, belgenin niteliği ve mülki idare amirliklerine göre değişmektedir. Valilikler, Kaymakamlıklar, adli belgeler için Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlıkları, Adliye Encümenlikleri ya da Adalet Komisyonu Başkanlıkları apostil işlemi için yetkili.

kaynak:http://www.yeminlitercuman-london.com/apostil-tasdik-serhi-nedir.tr.php