6183 Sayılı KanunGÜNCEL HABERLERVERGİ MEVZUATI

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Sormadan Ödeme Yapılabilir mi?

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Sormadan Ödeme Yapılabilir mi?

Vergi Borcu Yoktur yazısını aramadan ödeme yapabilir miyiz?
Cevap :

Kamu ihale kanununa tabi bütün ödemelerde Vergi borcu yoktur yazısı aramadan ödeme ancak 2 bin lirayı geçmeyen bir ödemeyse söz konusu olabilir. Yani doğrudan temin dahil olmak üzere söylüyorum bunu. Kamu ihale kanunu çerçevesinde yapılan alımlara ilişkin ödemelerde eğer ödemenin tutarı 5 bin lirayı aşıyorsa biz burada vergi borcu yoktur yazısını aramak zorundayız.
Vergi borcu yoktur yazısını mükellef getirecek, biz bu borcu yoktur yazısını gördükten sonra ödemeyi yapacağız. Tahsilat Genel Tebliğine göre eğer vergi borcu 5 bin liranın altındaysa vergi borcunu yok sayabiliriz.

5 Bin lirayı aşmıyorsa ise mükellefin rızasıyla bunu vergi dairesine, vergi mükellefi olarak yatırmak durumundayız. Bin beş yüz liralık bir ödeme yapıyorsak o zaman vergi borcu yoktur yazısını aramamıza gerek yok.

Yani burada emanate alınan tutarın bütçeye gider yazılan değil, ödemenin rakamı önemli.
Ödemenin 5 bin lirayı aştığı durumlarda isteyeceğiz. Dolayısıyla fatura iki tane fatura olsa üç bin beş yüz, üç bin beş yüz, beş bin. Bu durumda isteyeceğiz.
Ancak bir fatura var 5 bin lira.
Bunu bin beş yüz, bin beş yüz ikibib lira ödüyorsak, bu durumda da istemeyeceğiz.
Peki kim isteyecek? Bu görev ödemeyi yapan kişinin, yani kamu idarelerinde bu vergi borcu yoktur yazısını aramakla mükellef olan kişi, muhasebe yetkilisidir. Muhasebe yetkilisi bu yazıyı arayacak. Eğer aramadan ödeme yaparsa idari para cezasına muhatap olması da söz konusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.