2020 YILI SONUNA KADAR YAPILACAK YAZ VE KIŞ OLİMPİYAT VE PARALİMPİK OYUNLARINA HAZIRLANMAK AMACIYLA YETİŞTİRİLECEK SPORCULARIN TESPİTİ, HARÇLIKLARININ BELİRLENMESİ, İAŞE, İBATE VE YOL GİDERLERİNİN KARŞILANMASINA DAİR YÖNETMELİK
11 Nisan 2015 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 29323
YÖNETMELİK
Spor Genel Müdürlüğünden:
2020 YILI SONUNA KADAR YAPILACAK YAZ VE KIŞ OLİMPİYAT VE
PARALİMPİK OYUNLARINA HAZIRLANMAK AMACIYLA
YETİŞTİRİLECEK SPORCULARIN TESPİTİ, HARÇLIKLARININ
BELİRLENMESİ, İAŞE, İBATE VE YOL GİDERLERİNİN
KARŞILANMASINA DAİR YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olmak kaydıyla, 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla yetiştirilecek 4000 (dört bin) sporcunun tespiti, bu sporculara verilecek harçlık miktarının belirlenmesi ile iaşe, ibate ve yol giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarında ferdi veya takım halinde yetiştirilecek yıldız, genç, ümit ve büyükler kategorilerindeki sporcuları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun geçici 13 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,
b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
c) Daire Başkanı: Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Dairesi Başkanını,
ç) Daire Başkanlığı: Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığını,
d) Federasyon: Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki federasyon başkanlıkları ile bağımsız federasyon başkanlıklarını,
e) Genel Müdür: Spor Genel Müdürünü,
f) Genel Müdürlük: Spor Genel Müdürlüğünü,
g) İl Müdürlüğü: Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğünü,
ğ) Performans raporu: Sporcuların sportif gelişim ve performanslarını ölçmek amacıyla yapılan test ve değerlendirmeler sonucunda hazırlanan raporu,
h) Sporcu: Spor Genel Müdürlüğü merkezi lisans sistemi üzerinden lisanslı kişileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Değerlendirme Kurulunun Oluşumu, Görevleri ve
Sporcuların Belirlenmesi
Değerlendirme Kurulunun oluşumu ve görevleri
MADDE 5 – (1) Sporcuların tespiti, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen raporların değerlendirilmesi ve bu Yönetmelikle verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi amacıyla Genel Müdürlük bünyesinde bir Değerlendirme Kurulu oluşturulur.
(2) Değerlendirme Kurulu, Bakan tarafından spor alanında bilimsel araştırmalar yapmış veya spor alanında idareci, teknik adam, sporcu veya benzeri görevlerde, kamu kurum ve kuruluşları, federasyonlar, özel sektörde üst düzey görevlerde bulunmuş kişiler arasından görevlendirilecek biri başkan olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Değerlendirme Kurulunun asıl üyeleri kadar yedek üye de belirlenir. Değerlendirme Kurulu gerek gördüğü takdirde ilgili federasyondan veya diğer ilgililerden görüşüne başvurmak üzere temsilci çağırabilir.
(3) Değerlendirme Kurulunun başkan ve üyeleri; kendilerinin boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıkları ile ilgili toplantılara katılamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.
(4) Değerlendirme Kurulu, sporcu seçim kriterleri ile harçlık miktarlarını belirlemek, ilgili federasyonlardan ve il müdürlüklerinden gelen raporları ve sporcuların performanslarını değerlendirmek üzere yılda en az dört kez ve gerektiği hallerde her zaman toplanabilir.
(5) Değerlendirme Kurulunun sekretaryası Daire Başkanlığınca yürütülür.
(6) Değerlendirme Kurulu, en az beş üyenin katılımı ile toplanır ve en az dört üyenin aynı yöndeki oyları ile karar alır. Asıl üyelerin herhangi bir nedenle katılamadığı toplantılara yedek üyeler katılır.
Sporcuların ve harçlık miktarının belirlenmesi ve izlenmesi
MADDE 6 – (1) Değerlendirme Kurulu; Bakanlığın sportif hedef ve politikalarına göre il müdürlükleri, federasyonlar veya diğer ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan gelen raporları değerlendirerek, başarı durumu, yaş grupları, branş farklılıkları, sporcuların karşılaması gereken zaruri ihtiyaçları gibi hususlar da dikkate alınarak harçlık verilecek sporcuları ve miktarını belirler. Sporculara ödenecek harçlıklara ilişkin, asgari ücretin net tutarının yüzde yirmisinden başlamak ve beşer puanlık artışlarla net asgari ücret tutarını geçmemek üzere farklı harçlık cetvelleri oluşturulur ve harçlık ödemelerinde bütçe ödeneği dikkate alınır.
(2) Sporcular, Değerlendirme Kurulu kararının alındığı tarihi takip eden ayın ilk gününden itibaren bu Yönetmelikle belirlenen haklardan yararlanmaya başlarlar.
(3) Değerlendirme Kurulu belirli periyotlarla bu Yönetmelikten yararlanan sporcularla ilgili olarak federasyonlar, il müdürlükleri, üniversite veya diğer ulusal veya uluslararası kurum veya kuruluşlardan rapor isteyebilir. Ayrıca, ilgili federasyonlar ve il müdürlükleri de gerekli gördükleri hallerde bu husustaki raporlarını Değerlendirme Kuruluna bildirirler. Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda gerçeğe aykırı rapor tanzim edildiği tespiti halinde ilgililer hakkında yasal işlemler yapılır ve oluşan kamu zararı ilgililerden tahsil edilir.
(4) Değerlendirme Kurulu, harçlık imkânından yararlanan sporcuların haklarının devamına, harçlık miktarının artırılması veya azaltılmasına, kesilmesine veya haklarının kesilmesi halinde başka bir sporcunun söz konusu haklardan yararlandırılmasına karar verebilir. Harçlığı kesilen sporcunun performans raporlarına göre yeniden bu Yönetmelikteki haklardan yararlandırılmasına karar verilebilir. Değerlendirme Kuruluna gelen raporların gizliliği esastır.
(5) Değerlendirme Kurulunun bütün kararları gerekli görüldüğü takdirde Bakan tarafından değiştirilebilir veya iptal edilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sporculara Yapılacak Ödemeler
Harçlık ödeme usulü
MADDE 7 – (1) Ödenecek harçlık sporcunun banka hesabına yatırılır.
(2) Bankaya yatırılacak harçlığa “olimpiyat veya paralimpik oyunları hazırlık harçlığı” kaydı düşülür.
(3) Sporculara ödenecek harçlık, Genel Müdürlük bütçesinden karşılanır.
(4) Harçlık ödemeleri damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın, 6 ncı maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre belirlenen tutarlarda ayda bir ödenir ve bu ödemeler hiçbir suretle haczedilemez.
Diğer yardımlar
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yetiştirilecek sporcuların sportif amaçlı; iaşe, ibate ve yol giderleri, öncelikle Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkânların kullanılması kaydıyla; ödenek durumu, yapılacak harcamanın sağlayacağı sportif fayda göz önünde bulundurularak il müdürlüklerince karşılanır.
(2) İl müdürlüğünden önceden onay alınmadan yapılan harcamalar bu madde kapsamında karşılanmaz.
Harçlık ve diğer yardımların kesilmesi
MADDE 9 – (1) Sporcunun;
a) Dopingden dolayı ceza alması,
b) 7/1/1993 tarihli ve 21458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliği ile bağımsız spor federasyonlarının disiplin veya ceza talimatlarına göre son üç yıl içinde olmak kaydıyla; bir defada altı aydan daha fazla ceza alması,
c) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş cezalar hariç olmak üzere; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, şike ve teşvik primi verilmesi suçlarından mahkûm olması,
ç) 6 ncı maddenin dördüncü fıkrası uyarınca, haklarının kesilmesine ilişkin karar alınması,
hallerinde bu Yönetmelik kapsamında sağlanan haklardan yararlandırılmasına son verilir.
(2) Olimpiyat harçlığının kesilmesine yol açmayacak şekilde sportif ceza alan sporcuların harçlıkları ceza süresince ödenmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 10 – (1) 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012 Olimpiyat Oyunlarına Hazırlanmak Amacıyla Yetiştirilecek Sporcuların Tespiti, Harçlıklarının Belirlenmesi, İaşe, İbate ve Yol Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 11 – (1) Maliye Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Spor Genel Müdürü yürütür.