ÖzelgeVERGİ MEVZUATI

Yüklendiği vergileri iade olarak alabilmek için çelişkili YMM Raporu ibraz etme hk. (özelge)

mevzuat-3

Yüklendiği vergileri iade olarak alabilmek için çelişkili YMM Raporu ibraz etmesi

Sayı:

B.07.0.GEL.0.32/3223-

Tarih:

02/07/2003

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.32/3223-

KONU :
ANKARA VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: a) 7/3/2003 gün ve 2524,

b) 12/5/2003 gün ve 4776 sayılı yazılarınız.

İlgi (a)’da kayıtlı yazınız ile, İliniz …………… Vergi Dairesi Müdürlüğü mûkelleflerinden …………………..Ltd.Şti.’nin, Türkiye ile Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmaya göre kurulup vergi muafiyeti tanınan ………………………………………… Ortak Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’ne yapılan teslimlerin. Katma Değer Vergisi Kanununun 15/l-b maddesi kapsamında mı yoksa 19/2.maddesi kapsamında mı değerlendirileceği konusunda, ilgi (b) ‘ de kayıtlı yazınızda ise; …………… firmasına bu kapsamda teslimde bulunan …………………Ltd.Şti.’nin yüklendiği vergileri iade olarak alabilmek için YMM raporu ibraz ettiği ve raporda çelişkili açıklamaların yer aldığı belirtilerek yapılacak işlemler konusunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere Katma Değer Vergisi Kanununun 15/l-b maddesinde,-uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 19/10/1983 tarih ve 2930 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan uluslararası anlaşmaya istinaden, Bakanlar Kurulunun 24/4/1981 tarih ve 8/2 7 52 sayılı Kararı ile kurulan bu itibarla uluslararası bir kuruluş olan …………… Ortak Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’ne 25/4/2006 tarihine kadar (yasal kuruluş süresinin 25 yıl olması sebebiyle) yapılan teslimlerin, anılan Kanunun 15/l-b maddesi gereğince katma değer vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanunun 15.maddesi kapsamındaki işlemler aynı Kanunun 3 2.maddesinde belirtilen istisnalar arasında yer aldığından, uluslararası kuruluş niteliğindeki sözü edilen şirkete istisna kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerin bünyesine giren vergiler, indirimin mümkün olmaması halinde genel tebliğlerle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde nakden veya mahsuben iade edilebilecektir.

Diğer taraftan, 19 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ile Katma Değer Vergisi Kanununun 15/1-b maddesinde yer alan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetlerden doğan katma değer vergisi iadeleri yeminli mali müşavirlerin düzenleyecekleri tasdik raporuna dayanılarak yapılabilecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, Defterdarlığınızca yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen Katma Değer Vergisi İadesi Tasdik Raporunun tetkik edilmesi neticesinde,- raporun 19 Sıra No. lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen usul ve esasları içerecek şekilde düzenlenmiş olması ve rapor uyarınca iade yapılmasını engelleyecek bir hususa rastlanılmaması halinde, raporun genel esaslar çerçevesinde işleme konulması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.