SOSYAL GÜVENLİKYaşlılık Aylığı

Yaşlılık Aylığı Bağlanma Şartları Nelerdir?

Yaşlı bayan-1

Yaşlılık Aylığı Bağlanma Şartları Nelerdir?

65 yaşını doldurmuş ve belirli bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan, yardıma muhtaç kimselere aylık bağlanmasıyla ilgili düzenlemeler 2022 sayılı Kanunla düzenlenmiştir.

Bu kanunda, belirli bir yaşı doldurmuş kişilere, belli şartları taşıması halinde aylık bağlanmasına ilişkin düzenlemeler yer almakta, ayrıca özürlülere aylık bağlanması ve tedavi giderlerinin ödenmesine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Öte yandan 65 yaş aylığı alma şartlarıyla ilgili olarak, muhtaç durumda olmasına rağmen kendisine bakmakla yükümlü olan kişilerin mevcut olması ve bu kişilerin çeşitli işlerde çalışması ve sigortalı olmasının yapılan tetkiklerde anlaşılması durumunda hak sahipliği talebi olumsuz sonuçlanabilmektedir.

Bu çalışmada Sosyal Devlet ilkesi gereği olarak uygulamada bulunan bu kanunla ilgili yer alan çeşitli düzenlemelerle, kendisine bakmakla yükümlülüğü olan şahısların bulunması be bunların sigortalı olarak çalışması ve bu durumun maaş taleplerine olumsuz yansımasıyla ilgili değerlendirmeler yer alacaktır.

65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Herhangi bir şekilde bu maddede yazılı miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlaması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz.

65 yaşın bitiminin tespitinde, ilgililerin, 2022 sayılı kanunun yayımlandığı tarihte, nüfus kütük kayıtlarındaki doğum tarihleri esas alınır.

Doğum tarihlerinde yapılacak düzeltmeler ile bu kanunun yayımlandığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde yapılmış düzeltmeler dikkate alınmaz.

Aylıklar hak sahiplerine Emekli Sandığı aracılığı ile bağlanır ve ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.