Hizmet Alım İhalelerinde Giyim Bedelinin Tevsik Edilmesi
Toplantı No : 2015/052
Gündem No : 63
Karar Tarihi : 02.09.2015
Karar No : 2015/UH.III-2420
Şikayetçi:
Kemal Sosyal Hizm. Tic. Ve Ltd. Şti. (Kamu İhale Kurulunun 29.07.2015 tarih toplantı no : 2015/045 gündem n0 48 karar no 2015/Mk-334 sayılı kararı)
İhaleyi Yapan Daire:
Çocuk Yuvası-Adana Sevgi Evleri Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarlık
Başvuru Tarih ve Sayısı:
26.12.2013 / 41034
Başvuruya Konu İhale:
2013/143061 İhale Kayıt Numaralı “Çocuk Bakım” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ
BAŞVURU SAHİBİ:
Kemal Sosyal Hizm. Tic. ve Ltd. Şti.
Cinnah Cad. Gelibolu Sok. No: 6/17 Çankaya/ANKARA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Adana Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü,
Yeşiloba Mahallesi 46180 No: 25 Seyhan/ADANA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2013/143061İhale Kayıt Numaralı “Çocuk Bakım” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Adana Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü tarafından 07.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çocuk Bakım” ihalesine ilişkin olarak Kemal Sosyal Hizm. Tic. ve Ltd. Şti.nin 09.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.12.2013 tarihli yazısı ile reddi sonrasında, başvuru sahibince 26.12.2013 tarih ve 41034 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.12.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunması üzerine alınan 16.01.2014 tarihli ve 2014/UH.III-347 sayılı Kurul kararına karşı başvuru sahibi tarafından dava açıldığı anlaşılmış, Mahkemece verilen karar üzerine de Kurulun 29.07.2015 tarihli ve 2015/MK-334 sayılı kararıyla esas incelemesine geçilmesine karar verilmiştir.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/4912-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında yer alan giyim bedeline ilişkin proforma faturada virgülden sonra ikiden fazla haneli birim fiyatlar bulunduğu, teklif edilen fiyat göz önüne alındığında Teknik Şartname’ye uygun bir şekilde giyim giderinin tevsikinin mümkün olmadığı ve bu nedenle isteklinin açıklamasının reddedilmesi gerektiği,
2) İhale üzerinde kalan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında yer alan proforma faturalarda yer alması gereken meslek mensubu tarafından yazılan ibarenin bulunup bulunmadığının, kaşe ve mühürleme hükümlerine uyulup uyulmadığının, fatura ve tutanakların her sayfasının ilgililerce imzalanıp imzalanmadığının, proforma faturaları düzenleyenlerin proformaya konu alanda faaliyet gösterip göstermediğinin, açıklamanın sadece alış faturası ile yapılıp yapılmadığının, proforma fatura ve fiyat teklifleri eklerinde yer alan tutanakların son geçici vergilendirme dönemine ilişkin olarak düzenlenip düzenlenmediğinin, işçilik ücretlerinin ihale tarihinde geçerli ücretin altında olup olmadığının, personel için öngörülen yol tutarının mevzuata uygun olup olmadığının, açıklamaların mevzuata uygun olup olmadığının, iş deneyim miktarlarının yeterlik kriterini sağlayıp sağlamadığının detaylıca incelenmesi ve yeniden değerlendirilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin 09.12.2013 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarenin 17.12.2013 tarihli işlemi ile şikâyeti uygun bulmadığı, idarenin kararının 23.12.2013 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği ve başvuru sahibinin 26.12.2013 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, Kurul tarafından alınan 16.01.2014 tarihli ve 2014/UH.III-347 sayılı karar ile başvuru sahibinin iddialarının reddedildiği, anılan Kurul kararının iptali istemiyle başvuru sahibi istekli tarafından dava açıldığı, Ankara 4. İdare Mahkemesince verilen 13.11.2014 tarihli ve E:2014/465, K:2014/1474 sayılı kararı gereğince “davanın reddine” karar verildiği, davacı tarafından yapılan temyiz başvurusu üzerine Danıştay 13. Dairesinin 07.04.2015 tarihli ve E:2015/607, K:2015/1376 sayılı kısmen onama/kısmen bozma kararında “…Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin 13.11.2014 tarih ve E:2014/465, K:2014/1474 sayılı kararının; davacının ikinci iddiası bakımından itirazen şikayet başvurusunun şekil yönünden reddine yönelik kısmının bozulmasına, dava konusu işlemin davacının ikinci iddiası bakımından itirazen şikayet başvurusunun şekil yönünden reddine ilişkin kısmının iptaline oyçokluğuyla; davacının birinci iddiası yerinde olmadığından itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin kısmının iptali isteminin reddine yönelik kısmının onanmasına…” ifadelerine yer verilerek anılan Mahkeme kararının başvuru sahibinin ikinci iddiasına yönelik kısmının bozulması yönünde karar verildiği, Danıştayın bozma kararına istinaden söz konusu kararı uygulamak amacıyla 29.07.2015 tarihli ve 2015/MK-334 sayılı Kurul kararı alındığı ve bu kararda Kamu İhale Kurulunun 16.01.2014 tarihli ve 2014/UH.III-347 sayılı kararının ikinci iddiaya ilişkin kısmının iptaline, anılan Danıştay kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibi isteklinin ikinci iddiasının esasının incelenmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
İdare tarafından ihale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgelerin incelenmesi neticesinde, itirazen şikâyete konu ihaleye 7 istekli tarafından teklif sunulduğu, sunulan teklifler arasından 4’ünün geçerli olduğunun tespit edildiği, teklifi aşırı düşük teklif sınırının altında olduğu belirlenen 3 firmadan aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, aşırı düşük teklif açıklaması istenilen firmalardan Karahan Group İnş. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu açıklamada Ek-O.5 belgesinin eki olan mükellefe ait imza beyannamesinin asıl veya noter tasdikli suret olmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer iki istekli tarafından idareye sunulan açıklamaların idarece uygun bulunduğu, 29.11.2013 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olarak belirlenen Uzman Gurup İnş. Yem. Tem. Day. Tük. Mad. Gıda Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerine bırakıldığı anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
İhale ilanının yayımlandığı tarihte yürürlükte bulunan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde; “(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
(2) İhale komisyonu;
a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.
(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.
(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü,
İhale ilanının yayımlandığı tarihte yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncumaddesinde; “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde; İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.
79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır…
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir…
79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,
ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,
d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,
e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.
İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır. …
79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.…
İsteklilerce teklif edilen tutara ilişkin birim fiyatlar,
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olamaz.…
79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.
79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.
(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.
(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.
Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.
Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.…
79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir…” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dâhildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
25.3.1.1. İşçi Ücreti
Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan lise ve dengi okul mezunu 57 (Elli yedi) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %55 (yüzde elli beş) fazlası ücret ödenecektir.
Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu 15 (On beş) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %65 (yüzde altmış beş) fazlası ücret ödenecektir.
25.3.1.2. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma ücreti:
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak toplam 14,5 (On dört buçuk) gün için;
Bakım işinde çalışan lise ve dengi okul mezunu 57 (Elli yedi) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.
Bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu 15 (On beş) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
25.3.2.1. Yemek giderleri:
Kuruluşumuzda çalışacak hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.
25.3.2.2. Yol giderleri:
Kuruluşumuzda çalışacak hizmet alımı personeline aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 6,00 TL (Altı Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.
25.3.2.3. Giyecek giderleri:
Hizmet alımı personeline aşağıda cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir.
1-Yarım kollu polo yaka tişört bir adet.
2-Yazlık keten pantolon bir adet.
3-Uzun kollu polo yaka swit tişört bir adet.
4-Kışlık keten pantolon bir adet.
…
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 2 (İki)dir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden, ihale komisyonunun verilen teklifleri değerlendirdikten sonra diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenlerle ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari yüzde fazlası üzerinden hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacağı, asgari işçilik maliyetinin ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde fazlası olarak belirlenen ücret ile idari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli ve işveren sigorta primi tutarından oluştuğu, teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin Kanun’un 38’inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerektiği, tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar ile fiyat tekliflerinin açıklamalara dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler içerisinde yer aldığı ve anılan proforma faturalar sunularak maliyete dayalı açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarının, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetinin altında olamayacağı, maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefe tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine “birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerektiği, kaşeleme işleminin özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabileceği, fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerektiği, maliyet/satış tutarı tespit tutanakların her sayfasının taraflarca imzalanarak kaşelenmesi gerektiği, istekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulmasının geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyeceği,
İhale dokümanı düzenlemelerinden ise şikâyete konu ihalede hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan lise ve dengi okul mezunu 57 (elli yedi) bakım elemanına ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin % 55 fazlası, yüksekokul mezunu 15 (on beş) bakım elemanına ise % 65 fazlası ücret ödeneceği, her elemana ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma ücreti olarak bir günlük ücret ödeneceği, yemek giderine yönelik olarak mesai saatlerine denk gelecek öğünlerin idarece ayni olarak verileceği, yol giderinin nakdi olarak aylık 26 gün üzerinden bir gün için brüt 6.00 TL olacağı ve bu meblağın ücret bordrosunda gösterileceği, anılan personele cinsi ve miktarı ihale dokümanında yazılı olan giyeceklerin ayni olarak verileceği anlaşılmaktadır.
İhale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede, cinsi ve miktarı ihale dokümanında belirtilen giyecek giderine ait maliyetin “İrem Üniforma İş ve İş Elbiseleri-Abdulaziz Baltaş” tarafından ihale üzerinde bırakılan istekli adına düzenlenen fiyat teklifi, Satış Tutarı Tespit Tutanağı ve imza sirküleri ile tevsik edildiği, fiyat teklifinin satışlar üzerinden düzenlendiği, fiyat teklifinin Tebliğ’de yer alan beyanlara yer verilerek ilgili meslek mensubu tarafından imzalandığı ve kaşelendiği, fiyat teklifi ekinde Satış Tutarı Tespit Tutanağı’nın (EK-O.6), fiyat teklifini düzenleyen firma yetkilisinin imza sirküleri ve ticaret sicili gazetesi ile meslek mensubuna ilişkin faaliyet belgesinin yer aldığı, Tutanak’ta geçici vergi beyanname döneminin 2013 yılı 3’üncü dönemi olarak belirtildiği, söz konusu ihaleye ilişkin İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde belirtilen teklif fiyata dahil giderler esas alınarak Kamu İhale Kurumu İşçilik Hesaplama Modülü’nde yapılan hesaplamada ihale tarihi itibariyle teklif edilmesi gereken toplam asgari işçilik maliyetinin 1.989.807,04 TL olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde teklif edilen toplam asgari işçilik maliyetinin 1.989.807,04 TL’nin altında olmadığı anlaşılmıştır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde ‘’(1) İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,
c) Yapımla ilgili hizmet işleri dâhil hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmetlerinde, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde düzenlenen iş deneyimini gösteren belgelerin,
istenilmesi zorunludur.
(2) İlk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleri, ilgisine göre birinci fıkranın (a) veya (b) bendi kapsamında değerlendirilir.
(3) İş deneyiminin belirlenmesi amacıyla;
a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre yapılan ihalelerde, teklif edilen bedelin % 25’i ile % 50’si aralığında idarece belirlenecek bir orandan az olmamak üzere,…ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması istenir…’’hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin eşit olması” başlıklı 70’inci maddesinde; ‘’70.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ve iş deneyiminin yeterlik kriteri olarak istenildiği ihalelerde, en düşük teklifin birden fazla istekli tarafından verilmesi durumunda; ekonomik açıdan en avantajlı teklif, isteklilerin tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarları dikkate alınarak belirlenecektir. İş ortaklığında pilot ortağın hisse oranına bakılmaksızın tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı, konsorsiyumda ise koordinatör ortağın tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı dikkate alınacaktır.
70.2. Yeterlik kriteri olarak iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmediği ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde ise en düşük teklifin birden fazla istekli tarafından verilmesi durumunda, isteklilere yeterli süre tanınarak herhangi bir hizmet işinden elde edilmiş tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerini sunmaları istenecektir. Ancak, bu belgeleri verilen süre içerisinde sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılmayacaktır. İsteklilerce sunulan iş deneyimini gösteren belgeler üzerinden, belge tutarının teklif bedelini karşılama oranına bakılmaksızın değerlendirme yapılarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecektir. İş deneyimini göstermek üzere sunulan belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunludur. En düşük teklif sahibi isteklilerden hiçbirinin iş deneyimini gösteren belgeleri sunmaması halinde ise ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi belirlenmeyerek ihale iptal edilecektir.
70.3. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği ihalelerde, tekliflerin birbirine eşit olması durumunda fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenecektir. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda, idari şartnamede yer alan fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecektir.’’ açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’inci maddesinde; ‘’…7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir…’’ düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve İdari Şartname düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ve iş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde yurt içinde ve dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak, ilk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin istenilmesinin zorunlu olduğu, iş deneyiminin belirlenmesi amacıyla açık ihale usulüyle yapılan ihalelerde, teklif edilen bedelin %25’i ile % 50’si aralığında idarece belirlenecek orandan az olmamak üzere iş deneyim belgelerinin sunulmasının isteneceği, bu doğrultuda idare tarafından İdari Şartname’de iş deneyim belgesinin teklif edilen bedelin % 25’inden az olmaması gerektiği şeklinde bir düzenlemeye yer verdiği anlaşılmıştır.
İhale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından 17.01.2012 tarihli ve 464 sayılı Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve onaylanmış iş bitirme belgesinin sunulduğu, adı geçen belgeye konu işin % 1 – % 99 ortaklık oranı ile Fetih Day. Tük. Mal. İnş. Tem. Yem. Gıda Mad. Teks. Nakl. Elek. Malz. Güv. Dan. ve Yönl. Turz. İth. İhr. Tic. Paz. Ltd. Şti ve Uzman Gurup İnş. Yem. Tem. Day. Tük. Mad. Gıda Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından gerçekleştirildiği, anılan istekli için belgedeki tutarın %99 oranında değerlendirilmesi gerektiği, belgede sözleşme tarihine ve ilk sözleşme bedeline yer verildiği, kabul tarihi 31.12.2011 olan 3.499.397,00 TL tutarındaki belgenin güncellenmiş tutarının 4.298.719,00 TL olarak hesaplandığı, anılan isteklinin hissesine düşen tutarın 4.255.731,81 TL olduğu, bu itibarla şikâyet konu ihaledeki teklif tutarı 1.989.808,84 TL olan isteklinin sunmuş olduğu iş bitirme belgesindeki tutarın İdari Şartname’de belirtilen kriteri sağladığı anlaşılmıştır.
Yapılan inceleme sonucunda, ihale üzerinde bırakılan istekliye ait aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiği, iş deneyim belgesi tutarının İdari Şartname’de belirtilen tutarı karşıladığı ve idarece anılan isteklinin teklifinin geçerli kabul edilmesi yönündeki işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.