LIFE STYLE

Cadılar Bayramı (Halloween) Nedir? Cadılar Bayramı Ne Zaman?

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır.

2019 Cadılar Bayramı Hangi Gün?

2019 Yılı cadılar bayramı 31 Ekim 2019 Perşembe gününe denk gelmektedir…

Avrupa ve Amerikada cadılar bayramı resmi tatil olarak kutlanmakta iken, Türkiyede henüz resmi tatil uygulaması yoktur……

Cadılar Bayramı yıllar geçtikçe Türkiye’de de kabul görmeye, hatta kutlanmaya başladı. Her sene 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı, 2018’de çarşamba gününe denk gelecek. Peki Cadılar Bayramı’nda ne yapılır, nereye gidilir, ne giyilir?

Cadılar Bayramı yıllar geçtikçe Türkiye’de de kabul görmeye, hatta kutlanmaya başladı. Her sene 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı, 2018’de çarşamba gününe denk gelecek. Peki Cadılar Bayramı’nda ne yapılır, nereye gidilir, ne giyilir?

cadılar bayramı ile ilgili görsel sonucu

Cadılar Bayramı yıllar geçtikçe Türkiye’de de kabul görmeye, hatta kutlanmaya başladı. Her sene 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı, 2018’de çarşamba gününe denk gelecek. Peki Cadılar Bayramı’nda ne yapılır, nereye gidilir, ne giyilir?

Cadılar Bayramı, Pagan ve Hristiyan kökleri taşıyan bir gelenek. Her yıl farklı kostümler giyerek ve çeşitli etkinliklerle, dünya çapında kutlanıyor. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman kutlanır?

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

cadılar bayramı ile ilgili görsel sonucu

Cadılar Bayramı ilk kez İngiltere’de ortaya çıktı. Çok eski zamanlarda Keltler 1 Kasım tarihini yaz mevsiminin bitişi, kışın başlangıcı olarak kabul ediyorlardı. Çünkü tam 1 Kasım’da sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları imzalanan kira sözleşmeleri yeniliyor; kısacası yeni sezon başlıyordu. Bu günde ayrıca ölülerin evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Sırf bu ölüleri evlerden uzak tutmak için dağlarda, tepelerde ateşler yakılıyordu. Bu ateşi yakarken de garip maskeler takıyorlardı ki, gelen ölüler onları tanımasın! İşte şimdi Cadılar Bayramı’nın nasıl çıktığı yavaş yavaş şekillenmeye başladı değil mi? Aynen! İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. İşte Cadılar Bayramı böyle oluştu.

1 Kasım tarihi Keltlerde aynı zamanda evliliklerin yapıldığı, ölülerin kutsandığı bir dönemdi. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivallerini, İngilizlerin bu geleneğiyle birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa 4. Boniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü 1 Kasım’a taşıdı. Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween (holy evening/kutsal akşam) adı buradan geldi. Avrupa’daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları bitti; İngiltere’de ise kutlanmaya devam etti.

Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı kutlamak yasaklandı. Bununla birlikte 1800’lü yıllarda, Cadılar Bayramı’ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı ortaya çıktı. 19’uncu yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere İngiltere’den Amerika’ya göçenler Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı ABD’deki başlıca çocuk bayramlarından biri oldu.

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanır. Çocukların genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve diğer hediyeleri topladığı bir bayram… Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Cadılar Bayramı genellikle Batı ülkelerinde kutlanır. Mesela Amerika’da büyük ve görkemli bir festivaldir.

cadılar bayramı ile ilgili görsel sonucu

CADILAR BAYRAMI KOSTÜMLERİ

cadılar bayramı ile ilgili görsel sonucu

Cadılar Bayramı’nın sembolü gülen bir balkabağıdır. Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulur, sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır.

Cadılar Bayramı’nda genellikle elma şekeri yenir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine “Şaka mı, şeker mi?” diye sorarlar. Ev sahibi “Şaka!” derse muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram eder veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte İngiltere’de yoksulların kapı kapı dolaşarak ‘ruh keki’ toplaması geleneğidir.

Yetişkinler genellikle Cadılar Bayramı’na en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenler. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.

Muhafazakar Hristiyanlar, özellikle tutucu protestanlar, genelde Cadılar Bayramı’nı kutlamaz ve yanlış bulurlar.

CADILAR BAYRAMI ŞARKILARI

cadılar bayramı ile ilgili görsel sonucu

Spotify, her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı kapsamda dünyada ve Türkiye’de en çok dinlenen şarkıları duyurdu. Spotify’da Cadılar Bayramı’nda en çok dinlenen şarkılar arasında herkesin tahmin ettiği gibi eski hitler ve rock şarkıları yer alıyor.

Dünyada Cadılar Bayramı temalı çalma listelerinde son 3 yıldır en çok yer alan şarkılar arasında Michael Jackson’ın efsanevi ‘Thriller’ şarkısı ilk sırada yer alırken, Ray Parker’ın Jr.’ın 80’lerdeki hiti ‘Ghostbusters’ ikinci, Bobby ‘Boris’ Pickett & The Crypt-Kickers’ın ‘Monster Mash’ şarkısı da üçüncü sırada yer alıyor. Ozzy Osbourne’un ‘Bark at the Moon’, The Rolling Stones’un ‘Sympathy for the Devil’, Cranberries’in ‘Zombie’ şarkıları ise Cadılar Bayramı’nda ilk 10’a giren rock şarkılar arasında.

2017 yılı boyunca en çok dinlenen şarkılardan olan AC/DC’nin ‘Highway to Hell’ şarkısının dinlenme oranı ise geçtiğimiz yılın Cadılar Bayramı’nda 3’e katlandı.

Amerika Cadılar Bayramı’nın en coşkulu şekilde kullandığı ülke olarak kabul edilse de, Cadılar Bayramı şarkılarını en çok dinleyen ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. En çok dinleyen ülkeler ise Kanada ve Cadılar Bayramı geleneğinin doğum yeri kabul edilen İrlanda.

Cadılar Bayramı’nın dünyadaki popülerliği de giderek artıyor. Spotify verilerine göre, Amerika dışındaki Cadılar Bayramı’nda şarkı dinlenme oranları 2016 ve 2017 yılında iki katına çıktı.

Son 3 yıldaki Cadılar Bayramı verilerine göre dünyada bu dönemde en çok dinlenen şarkılar:

1.    Michael Jackson – Thriller
2.    Ray Parker, Jr. – Ghostbusters
3.    Bobby “Boris” Pickett & The Crypt-Kickers – Monster Mash
4.    Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper
5.    AC/DC – Highway to Hell
6.    The Citizens of Halloween – This Is Halloween
7.    Warren Zevon – Werewolves Of London
8.    Rockwell – Somebody’s Watching Me
9.    DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – A Nightmare on My Street
10.    Santana – Black Magic Woman

Son üç yıldaki Cadılar Bayramı verilerine göre Türkiye’de bu dönemde en çok dinlenen şarkılar:

1.    Michael Jackson – Thriller
2.    The Citizens of Halloween – This is Halloween
3.    Ray Parker, Jr. – Ghostbusters
4.    Bobby “Boris” Pickett- Monster Mash
5.    AC/DC – Highway to Hell
6.    Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) the Reaper
7.    Rockwell – Somebody’s Watching Me – Single Version
8.    Warren Zevon – Werewolves Of London – 2007 Remastered Version
9.    Marilyn Manson – This is Halloween
10.    DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – A Nightmare on My Street

Cadılar Bayramı ülkemizde yeni yeni kutlanmaya başlanan ama dünyada çok uzun süredir bir gelenek olan, Hristiyanların bayram gibi gördüğü, kostümleri, partileriyle ünlü, filmlere konu olan bir fenomen. Peki Cadılar Bayramıyla ilgili bildiklerinizin ne kadarı doğru?

1. Halloween Adı Nereden Geliyor?

Halloween Adı Nereden Geliyor?
All Hallows’ Eve ya da All Saints’ Eve denen bu isim zamanla Halloween’e dönüşmüş. Azizleri, şehitleri ve iyi birer inanan olan tüm ölüleri hatırlamak ve kutsamak içinmiş bu tarih önceleri.

2. Dini Kökenler ve Hıristiyanlık Etkisi

Dini Kökenler ve Hıristiyanlık Etkisi
Pagan ve Şaman olan bu bayram aslında Keltlerin hasat bayramı. Daha sonra Hıristiyanlığın etki alanı genişleyince kilise olaya el atıyor ve tek tanrılı bir bayram yapıyor Halloween’i.

3. Diğer Dinlerde Cadılar Bayramı Kutlamaları

Diğer Dinlerde Cadılar Bayramı Kutlamaları
Müslüman ülkelerinden Cadılar Bayramını en coşkulu kutlayanı bizizdir herhalde. Yahudiler kutlamıyorlar bu bayramı. Sadece Amerika’da yaşayan Yahudiler kutluyor; onlar da Hristiyan ögelerinden arındırarak yapıyorlar bunu.

4. Kabak Neden Oyulur?

Kabak Neden Oyulur?
İçi oyulup fener yapılan sebzelere ilk olarak 700 yıl önce Maori’de rastlanmış. Cadılar Bayramı için bal kabağı oymak ise 19. yüzyılda İrlanda‘da yapılmaya başlanmış bir şey. Eskiden daha korkunç görünümlü olan bu kabakların kötü ruhları kaçırmak için kullanıldığı söyleniyor.

5. Cadılar Bayramında Ne Yenir?

Cadılar Bayramında Ne Yenir?
Filmlerde görmüşsünüzdür; çocuklar evleri gezip şeker toplar. Bu adet Keltler zamanından kalmadır: O zamanlar sokakları dolaşan ruhları memnun etmek için etrafa şekerler ve tatlı şeyler bırakılırmış. Kabuklu fıstık, elma şekeri, şekerli mısır, kabak çekirdeği gibi bazı yiyecekler özellikle İngiltere ve civarında başta olmak üzere Cadılar Bayramıyla özdeşleşmiştir.

6. Çok mu korkuyorsunuz?

Çok mu korkuyorsunuz?
Cadılar Bayramı korku üzerine inşa edilmiş bir bayram evet. Ama korkmaktan çok eğlenmek için kutlanıyor günümüzde. Peki hala çok korkanlar yok mu dersiniz? Var. Hatta bunun fobisi bile var. Cadılar Bayramı fobisi: Samhainophobia.

7. En Büyük Kabak, En Hızlı Kabak Oyucu

En Büyük Kabak, En Hızlı Kabak Oyucu
Cadılar Bayramı için  oyulmuş enbüyük kabak 379 kilogrammış. En hızlı kabak oyan ise Stephen Clarke. Kocaman bir kabağı oynası 24.03 saniye sürmüş.

8. Cadılardan Kısmet Dilemek

Cadılardan Kısmet Dilemek
İskoç genç kızları Cadılar Bayramı için yakılan ateşte çarşaf kuruturlarsa müstakbel kocalarının kendilerine görüneceğine inanırlarmış.  Bir kısmı da aynı gece evin merdivenlerinden  inerken aynaya bakarlarsa sevdiklerini göreceklerini düşünürlermiş. Ama bunu gece yarısı yapmak koşuluyla.

9. Bayramda Çocuk Öldürmek

Bayramda Çocuk Öldürmek
1974 yılında Cadılar Bayramında ölen Timothy O’Bryan adlı 8 yaşındaki çocuğun zehirlendiği anlaşılmış. Yapılan araştırmalar sonucu babalarının bütün kardeşlere hayat sigortası yaptırdığı ve kendi oğlu Timothy’i 20.000 dolar için öldürdüğü anlaşılmış. Boyu devrilesice!

10. Bunlar Hep Amerika’nın Oyunu

Bunlar Hep Amerika'nın Oyunu
Avustralya ve Fransa gibi bazı ülkelerde bu bayram ya hiç kutlanmıyor ya da çok az bir grup tarafından kutlanıyor. Neden derseniz sevmiyorlar pek ve Amerikalıların her şeyi ticarete döküp para kazanmaya çalışmasını eleştiriyorlar.

11. Cadılar

Cadılar
İngilizcedeki cadı anlamına gelen witch kelimesinin kökeni wicce ve  anlamı bilge kadın. Bu kadınlar bir zamanlar sözü dinlenen saygın kişilerken dinin ve kilisenin baskısıyla istenmeyen insanlar haline gelip yakılmaya başlanmışlar.

12. Kim Bu Jack-O-Lantern

Kim Bu Jack-O-Lantern
Bu oyulan kabakaların adı  Jack adında bir İrlandalıdan geliyor. Çok cimri olan Jack şeytana bile pabucunu ters giydirip kandırmış.Ve bu yüzden hem cennetten hem de cehennemden kovulmuş. Sonsuza kadar dünyada gezmekle lanetlenmiştir. Elinde bir fener taşıyıp insanları doğru yoldan saptırmaya çalıştığına inanılır.

13. Aman Kedi Kesmeyin!

Siyah kedilerin uğursuzluk getirdiği söylenir. Yolda karşımızdan geçsinler istemeyiz hatta. Amerika’da bazı hayvan barınakları Cadılar Bayramı yaklaştığında ve o gün siyah kedileri sahiplendirmiyor. Ya şeytana tapmak gibi saçma sapan inançları ya da batıl inanışlar yüzünden siyah kedilere kimse zarar vermesin istiyor olmalılar.

kaynak:milliyet,https://onedio.com, wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.