Sektör AnaliziYATIRIM&FİNANS

Bosman Kuralları Nedir?

Bosman Kuralları

Bosman kuralları ya da Bosman kararları, 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararıdır. Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve işbirliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinden transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır. Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirilmiş ve sporcular, işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip olmuşlardır. Kararlar, adını Belçika’nın RFC de Liege takımında forma giyen Jean Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından almaktadır

Bosman Kararları Avrupa Birliği sınırları içinde yer alan futbol takımlarına istediği oyuncuyu hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin kadrosuna dâhil etme olanağı tanımıştır. Oyunculara da aynı şekilde dolaşım özgürlüğü sağlamıştır. Bu özgürlük, futbol karşılaşmalarının naklen yayın haklarını almak için birbirleriyle rekabete giren televizyon kanallarının sayısındaki artışla da, güçlü finansal yapıya sahip olan Avrupa kulüplerini daha da güçlendirmiştir.(Christian, 2002, s. 14).

Bosman Kararları, sözleşmeleri biten oyunculara kulüpler arasında serbestçe geçiş yapma olanağı sağlayınca genel görüş futbolcu maliyetlerinin ucuzlayacağı ve transfer piyasasının aşağıya doğru düşeceği yönündeydi. Uygulamada beklenen olmadı ve özellikle büyük kulüpler için ücretler garip bir şekilde daha da yükseldi. Her sezon dünya transfer rekorları kırılmaya başlandı. Yıldız oyuncuların transfer ücretleri kat ve kat arttı fakat futbol sektöründe buna bağlı olarak bir gelir artışı görülmemiştir

Bosman Kararları’nın Türkiye’deki ilk etkisi 2000 yılında UEFA Kupası’nı kazanmış olan Galatasaray Futbol Kulübü’nde görülmüştür. 2001 yılında Galatasaray’da sözleşmeleri sona ermiş olan futbolculardan Hakan Şükür, Emre Belezoğlu ve Okan Buruk Avrupa’ya gitmiştir. Bosman Kuralları’na ilişkin UEFA kurallarını, Futbol Federasyonu hemen uygulamaya koymuştur. Böylece kontratı biten oyuncular, Türkiye içinde serbestçe dolaşma hakkına sahip olmuşlardır. Ne var ki, yabancı sınırlaması özellikle Avrupa’da mücadele eden Türk kulüplerinde haksız rekabete yol açmıştır.  (Merih, 2008).

kaynak:(http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1686:futbol-sektoeruenuen-ekonomik-oelcei&catid=107:kutlu-merih&Itemid=57, 2011).

(http://tr.wikipedia.org/wiki/Bosman_kuralları, tarih yok).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.