Veraset ve İntikal Vergisi

Belli İkametgahının Bulunmaması Halinde Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin Nereye Verileceği (Özelge)

inşaat-6

Belli İkametgahının Bulunmaması Halinde Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin Nereye Verileceği

Özelge: Belirli bir ikametgahın bulunmaması durumunda V.İ.V. beyannamesinin nereye verileceği hk.

Sayı:

46480499-160[6-2012/1122]-27

Tarih:

04/03/2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı :

46480499-160[6-2012/1122]-27

04/03/2013

Konu :

Belirli bir ikametgahın bulunmaması durumunda V.İ.V. beyannamesinin nereye verileceği

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, anneniz ……’nün 24.06.2012 tarihinde vefat ettiği, ikametgahının belli olmaması nedeniyle veraset ve intikal vergisi beyannamesinin nereye ve hangi vergi dairesine verilmesi gerektiğinin bilinemediği, bu nedenle konu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin (c) fıkrasında, muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye’de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhı tespit olunamadığı durumda veraset ve intikal vergisinin Maliye Bakanlığının tayin edeceği yer vergi dairesince tarh olunacağı hükme bağlanmıştır.

Başkanlığımızca çıkarılan 15.08.2011 tarih ve B.07.1.GİB.0.06.60.010.07.03[5]/78258 sayılı genel yazımızla, “Mükelleflere kolaylık sağlanması bakımından, murisin Türkiye’deki ikametgâh adresinin bulunmaması veya tespit edilememesi halinde, tarha yetkili vergi dairesinin belirlenmesi için mükellefler tarafından Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’na verilecek dilekçeler vergi dairesi başkanlıkları / defterdarlıklar veya vergi dairelerince kabul edilerek Başkanlığımıza intikal ettirilecektir. Başkanlığımızca da ilgili vergi dairesi başkanlıkları / defterdarlıklar yetkili kılınmak suretiyle bunlar tarafından tarha yetkili vergi dairesi belirlenecektir.” şeklinde uygulamaya yön verilmiştir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, ölen şahsın Türkiye’deki ikametgâh adresinin bulunmaması veya tespit edilememesi halinde, mirasçılar bulundukları yerdeki vergi dairesi başkanlıklarına / defterdarlıklara veya vergi dairelerine dilekçe ile başvurarak tarha yetkili vergi dairesinin belirlenmesini talep edebilirler.

Bu itibarla, 24.06.2012 tarihinde vefat eden anneniz …….’nün Türkiyede’ki son ikametgâh adresinin bulunamaması veya tespit edilememesi durumunda tarha yetkili vergi dairesinin belirlenmesi için,  bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi müdürlüğüne veya vergi dairesi başkanlığına dilekçe ile başvurmanız halinde gerekli işlemler yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.