Finans GündemŞirket FinansYATIRIM&FİNANS

Kobilerin Türkiye Üretimindeki Yeri Nedir?

fabrika-3

KOBİ’lerin Türkiye Ekonomisindeki Gücü

Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) ‘dünya ekonomisinin dinamosu’ olarak tanımlanıyor. Bunun en önemli nedeni, değişime büyük işletmelere göre çok daha hızlı adapte olabilmeleri, daha az yatırımla daha çok üretim, ürün çeşitliliği ve istihdam yaratmaları. Yapıları itibariyle ekonomik dalgalanmalardan daha az etkileniyor, talep değişiklikleri ve çeşitliliğine daha kolay uyum gösterebiliyorlar. Teknolojik yeniliklere daha yatkınlar; bölgelerarası kalkınmanın dengeli bir yapıda sürmesini sağlıyorlar. Gelir dağılımındaki çarpıklıkları asgariye indirirken, ferdi tasarrufları teşvik ediyor, yönlendiriyor ve hareketlendiriyorlar.

Bunun yanında, büyük sanayi işletmelerinin vazgeçilmez destekleyicisi ve tamamlayıcısı olarak rol alıyorlar. KOBİ’ler, politik ve sosyal sistemlerin de denge ve istikrar unsuru. Demokratik toplumun ve liberal ekonominin temel taşlarından biri.

Dünya ekonomisinden verilecek bazı rakamlarla, tüm bu saptamaların rasyonelliğini gözler önüne sermek mümkün; KOBİ’lerin ABD ekonomisinde üretim payı yüzde 36.2, Almanya’da 49, Japonya’da 52, Fransa’da 54. Yatırımlardaki oranlara baktığımız zaman, ABD’de yüzde 38, Almanya’da 44, Japonya’da 38 olarak görüyoruz. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,5’i, istihdamın yüzde 64’ü, yaratılan katma değerin yüzde 36’sı KOBİ’lere ait. Kısacası KOBİ’ler, küresel dünyanın güçlü ekonomileri arasında yer almak için çalışan Türkiye’nin en önemli gücü…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.