Bireysel FinansYATIRIM&FİNANS

2015 Piyasa Yatırım Analizi

borsa-6

2015 Piyasa Yatırım Analizi

Çin ve Japonya’da hükümetlerin ekonomiye destek vereceklerini açıklaması küresel borsaları olumlu etkiledi. Avrupa Cuma günü Noel tatilindeydi, ABD’de rekor kapanış gerçekleştirdi. Rusya’da da krizin önüne geçilmesi için alınan önlemler Ruble tarafına olumlu yansırken, emtia fiyatlarında yükselişler izlendi. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ekonominin gelecek yıl yüzde 4 daralacağını, petrol fiyatlarının ortalama 60 dolar olması halinde bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının da yüzde 3’ü geçececeğini söyledi. Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Rusya’nın “BBB” olan kredi notunu “BBB-“ye indirirken, notu da negatif izlemeye aldı.

KOMŞUDA KRİTİK SEÇİM – Yunanistan’da devlet başkanlığı için 29 Aralık’ta yapılacak son seçimde de sonuç alınamazsa parlamento feshedilecek, erken seçime gidilecek. Bu haftanın gündemi zayıf.. 1 ocak Çarşamba günü borsalar tatil. İspanya’da enflasyon rakamı, Türkiye’de tüketici güven endeksi ile kasım ayı dış ticaret rakamları var. Aralık ayında kapasite kullanım oran, 0.1 puan artarak %74.6 seviyesine çıktı. Merkez Bankası reel kesim güven endeksi ise 1.5 puan düşerek 101.2 düzeyine geriledi. Açıklanan verinin 2 yılın düşüğünde olması üreticilerin ülke ekonomisi ile ilgili kaygılarının arttığını gösteriyor. Çin’de PMI imalat, ABD’de conferance board tüketici güven endeksi takip edilecek.

YABANCI YOK, YERLİ SATMIYOR – Borsa İstanbul’da şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 622 milyar lira oldu. Noel’den sonra sıra yılbaşı tatiline geldi. Piyasalar, katılımın düşük olması sebebiyle zayıf işlem hacmiyle hareket ediyor. Rus rublesi dolara karşı toparlanmasına rağmen dolar/TL’nin 2,315’in altına inmiyor. Gösterge tahvilin 7.93’e gerilemesi tahvil alımının devam ettiğini gösteriyor. Bu hafta Rusya’daki gelişmeler birinci sırada yer alacak. Petrol fiyatlarındaki toparlanma saman alevi yanıp sönüyor. Libya’daki çatışma haberleriyle yukarı hareketlenen petrol tutunamadı. Brent petrol 59, ABD ham petrolü 55 dolar düzeyine inmiş durumda. BIST’te 84 bin 800 ve 84 bin puan destek konumunda.. 85 bin 500 ve 86 bin aralığı direnç bölgesi. 83 bin 300 kırılmadığı sürece yön yukarda kalacak. Bu hafta çimento, demir çelik, cam ve petrol sektörleri gözde

RUBLE YÜKSELDİ, TL GÜÇLENDİ – Dolar endeksinin 90 puanı aşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşması euro’nun güç kaybetmesine yol açtı. Euro dolar paritesi 1.2170 sente geriledi. 1.2165 kırılırsa 1.2110 ardından 1.2060 sent gündeme gelecek. Rusya’da rublenin dolar karşısında değer kazanarak (80’den 54’e inmesi) Türk Lirası üzerinde pozitif etki meydana getirdi. ABD’den gelen güçlü veriler ekonomide toparlanmanın devamına işaret etse de enflasyonda %2 seviyesi aşılmadan Fed’in sabırlı olacağı algısı ve faiz artırımının 2015 ortasında beklenmesi şimdilik oynaklığı artırmadı. Rusya’da ekonomik kriz büyüyor. Bu gelişmenin rubleyi etkisi altına alması kaçınılmaz. 2.317 TL ile kapanan dolarda pozisyon açarak ocak ayını beklemekte yarar var. Euro bu hafta 2.800 – 2.820 TL aralığında kalacak görünüyor.

ALTINA ÇİN DOPİNGİ – Altın, dünyanın en büyük tüketicisi Çin’de teşviklerin artacağı söylentileri ile 2 haftayı aşkın bir sürenin en sert yükselişini kaydetti. Ons 1175’ten 1195 dolara tırmandı. Çin, bankaların bazı mevduatlar için ayırması gereken zorunlu karşılığı geçici olarak kaldırmayı planlıyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’in söz konusu girişimi, ülke ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte kredileri destekleme çabalarına işaret ediyor. Noel haftasında borsaların güçlü kaldığını izledik. Ancak dolar endeksindeki yükselişe rağmen altındaki yükseliş iştahının korunması dikkat çekiyor. Bu hafta altını 1180 – 1200 dolar aralığında görüyorum. 1200 dolar direnci aşılırsa 1230 dolara kadar yükseliş görülebilir. Rusya’daki kriz derinlik kazanırsa (-ki öyle görünüyor) altına yöneliş artar. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı bu hafta 89 – 91 lira aralığında dalgalanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.