Finans GündemFİNANSAL MUHASEBESMM/YMM/BAĞIMSIZ DENETİM

YMM ve SMMM Sınav Yönetmeliklerindeki Son Değişiklikler

Memur-8

AÇIKLAMALAR VE UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ

YMM Sınavı’na Genel Hükümlere Göre Katılım

1) 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun “Yeminli Mali Müşavir Olabilmenin Özel Şartları” başlıklı, 9. maddesinin son fıkrasında; “Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar, yeterlilik sınavını kazandıkları tarihten itibaren açılacak yeminli mali müşavirlik sınavlarına genel hükümlere göre katılabilirler.

Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için birinci fıkranın (a) bendindeki süreyi tamamlamaları şarttır.” düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenlemenin gereği olarak; “Sınav Yönetmeliği”nin 6. maddesinde açıkça belirtilmemiş olsa da, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlik sınavını vermiş olanlar, yeterlik sınavını kazandıkları tarihten itibaren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’na tabi olmaksızın Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı’na katılabileceklerdir.

Sınav Gün ve Yerlerinin İlanı

2) Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az 1 ay önce Resmi Gazete’de ve Birlik ve Odaların internet sitelerinde yayımlanmak (önceki düzenlemede, Odaların ilan tahtalarında asılmak olarak belirtilmiştir) suretiyle ilan edilecektir.

Sınava Girecek Adayların İlanı

3) Sınava girmeye hak kazananlar, Birlik ve Odaların internet sitelerinde yayımlanmak (önceki düzenlemede, Odaların ilan tahtası olarak belirtilmiştir) suretiyle ilan edilecektir.

Sınav Sonuçlarının Açıklanma Süresi 4) Sınavlara girenlerin sayısında, önceki sınava göre artış olması halinde, sınav sonuçlarının açıklanma süresi yirmi güne kadar uzatılabilecektir. 2

Sınav Sonuçlarının İlanı 5) Sınav sonuçları, sınavın bitiminden itibaren iki ay içinde Birlik ve Odaların internet sitelerinde 15 gün süreyle (önceki düzenlemede, Odaların ilan tahtasına asılmak olarak belirtilmiştir) ilan edilecektir.

Sınav Başvurusunda Vergi Dairelerinden Alınacak Belge 6) Sınava girecek adaylar, sınav dosyası ile sunacakları belgelere ek olarak, ilgili vergi dairelerinden alacakları, mükellefiyet tesis tarihini gösterir belge ile (çalışmalarının tamamını bağımlı olarak yapmış olanlarda bu belge istenmeyecektir) affa uğramış olsalar dahi kaçakçılık suçlarından (önceki düzenlemede, vergi kaçakçılığı ve kaçakçılığa teşebbüs olarak belirtilmiştir) hüküm giymemiş olduklarını gösterir belge ibraz edeceklerdir.

Sınav Başvurusunda Adli Sicil Belgesi 7) Sınava girecek adaylar, sınav dosyası ile sunacakları belgelere ek olarak, 3568 sayılı Kanun’un 4. maddesinin d bendinde belirtilen suçları kapsayacak ve adli sicil arşiv bilgilerini içerecek şekilde adli sicil belgesi ibraz edeceklerdir. Başka bir anlatımla, resmi kuruma verilmek üzere alınmamış adli sicil belgeleri kabul edilmeyecektir.

Adli Sicil Belgesinde Mahkumiyet Kaydı Bulunması

8) Adli sicil arşiv bilgilerini içerecek şekilde alınmış adli sicil belgesinde, 3568 sayılı Kanun’un 4/d maddesinde belirtilen kapsamda mahkumiyet kaydı bulunması halinde sınav başvurusu kabul edilmeyecektir.

SMMM Sınavına Eklenen Sermaye Piyasası Mevzuatı Konusu

9) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav konularına, “Sermaye Piyasası Mevzuatı” eklenmiştir. 2015 yılı başından itibaren, Staja Giriş Sınavı’nda başarılı olacak adaylar, stajlarını tamamladıktan sonra katılacakları Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’nda, Sermaye Piyasası Mevzuatı konusundan da sorumlu olacaklardır. Diğer taraftan, 2014 yılı ve öncesinde Staja Giriş Sınavı’nda başarılı olmuş adaylar bu sınav konusundan sorumlu olmayacaklardır. 3 3568 sayılı Yasa’nın 6. maddesinin 2. fıkrasının a, b, c, d, e, f, g, h ve i bentleri uyarınca hizmetleri bulunan kişilerden, 3 yıllık çalışmalarının tamamını 19/08/2014 tarihinden önce stajdan saydırmış olanlar, Sermaye Piyasası Mevzuatı konusundan sorumlu olmayacaklar; 19/08/2014 tarihinden sonra saydıranlar ise bu sınav konusundan sorumlu olacaklardır. 2014/3. dönem Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına ilişkin sınav takvimi 07/08/2014 tarihli ve 29081 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve buna istinaden aday başvuruları alınmaya başlanmış olduğundan, “Sermaye Piyasası Mevzuatı” konusu 01-02 Kasım 2014 tarihinde yapılacak olan 2014/3. dönem sınavlarda yer almayacaktır. Bu sınav konusu, yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde Sermaye Piyasası Mevzuatı konusundan sorumlu olanlar için 2015 yılının ilk sınavından itibaren sınavlarda yer alacaktır.

Yeminli Mali Müşavirlik Sınav Süresi ve Sınavlara Devam Etmekte Olanlar

10) Yeminli Mali Müşavirlik sınavı yılda 3 kez açılacak ve ilk sınavda başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde açılacak tüm sınavlara katılabileceklerdir. Düzenlemeye göre, adaylar; her sınav konusundan en fazla 7 sınava katılabilecektir. Sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamayacaktır. Buna göre, yönetmelik değişikliklerinin yürürlüğe girdiği 19.08.2014 tarihinden sonra hiçbir mazeret beyanı kabul edilmeyecektir. 19.08.2014 tarihi itibariyle Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına fiilen devam etmekte olan adaylar (2014/2. dönem sınavına katılacak adaylar dâhil), yönetmeliğin değişmeden önceki şekline göre belirlenmiş olan sınav süresinin ya da sınav hakkının bitiminden sonra açılacak, ilk 3 sınava daha diledikleri sınav konularından girebileceklerdir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Süresi ve Sınavlara Devam Etmekte Olanlar

11) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavı yılda 3 kez açılacak ve ilk sınavda başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde açılacak tüm sınavlara katılabileceklerdir. Düzenlemeye göre, adaylar; her sınav konusundan en fazla 10 sınava katılabilecektir. 4 Sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamayacaktır. Buna göre, yönetmelik değişikliklerinin yürürlüğe girdiği, 19.08.2014 tarihinden sonra hiçbir mazeret beyanı kabul edilmeyecektir. 19.08.2014 tarihi itibariyle, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarına fiilen devam etmekte olan adaylar (2014/2. dönem sınavına katılmış adaylar dâhil), yönetmeliğin değişmeden önceki şekline göre belirlenmiş olan sınav süresinin ya da sınav hakkının bitiminden sonra açılacak, ilk 5 sınava daha diledikleri sınav konularından girebileceklerdir.

Sınav Dosyaları Kapanmış Olanlar

12) Yönetmelik değişikliğinin yayımlandığı 19/08/2014 tarihinden önce sınavlara katılmış ancak başarılı olamama veya haklarını süresinde kullanamama nedenleriyle sınav dosyaları süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adaylardan (19/08/2014 tarihi itibariyle bekleme süresinde olanlar dâhil);

a) Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı’na katılmış olanlar, intibak başvurularının alındığı ve kabul edildiği tarihten sonra açılacak ilk 3 Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı’na, istedikleri sınav konularından 3 kez daha katılabileceklerdir.

b) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’na katılmış olanlar, intibak başvurularının alındığı ve kabul edildiği tarihten sonra açılacak ilk 5 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’na, istedikleri sınav konularından 5 kez daha katılabileceklerdir. Sınav dosyaları süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adayların intibak işlemleri 19.08.2015 tarihi itibariyle tamamlanacaktır. Bu tarihe kadar, intibak başvurusu yapmayanların intibak işlemleri, bu süre itibarı ile re’sen tamamlanacaktır. Sınav süreleri ve hakları (a) ve (b) bentlerine göre düzenlenecektir. Sınav Dosyaları Kapanmış Olanların Sınav Başvuruları 13) Sınav dosyaları süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adaylardan, sınavlara katılacak olanlar; yeni sınav dosyası açtırmaksızın, ilgili döneme ilişkin sınav başvuru tarihleri içerisinde ve ilgili döneme ait sınav bedellerini ödeyerek sınav başvurusu yapabileceklerdir. 5 Sınav Dosyaları Kapanmış Olanların İntibak Başvurusu Üzerine İşleme Alınacak Dosya 14) Yeminli Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav dosyaları, süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adaylardan, sınavlara katılacak olanlar; 22/10/1997 tarihli ve 23130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, mülga Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği veya halen yürürlükte bulunan Sınav Yönetmeliği hükümleri uyarınca açtırdıkları sınav dosyalarından, kendilerince belirlenecek yalnızca bir dosya için intibak başvurusunda bulunabileceklerdir. Başka bir anlatımla, birden fazla sınav dosyası için yapılacak intibak başvuruları dikkate alınmayacaktır.

Halen Sınava Girmekte Olan Adaylardan Daha Önce Sınav Dosyası Bulananların Durumu

15) a) Halen sınava girmekte olan adaylardan, daha önce sınav dosyası açtırmış ve sınav dosyaları süre yahut sınav hakkı yönünden kapanmış olan adaylar, mevcut sınav dosyalarını kapattırmak kaydıyla, önceki sınav dosyaları üzerinden intibak başvurusunda bulunabileceklerdir.

b) İntibak başvurusunda bulunan adayların, intibak başvurularının tamamlanabilmesi için, herhangi bir sınav dosyasına istinaden açılmış dava/davalardan feragat etmeleri, dava açmamaları, mevcut mahkeme kararı hakkında kanun yollarına başvurmamaları aranacaktır. Açılmış davalardan feragat edilmesi halinde Birlik de bu davadan feragat etmiş sayılacaktır. İntibak başvurusunda bulunan adayların açılmış davalardan feragat etmemeleri, dava açmaları, mevcut mahkeme kararı hakkında kanun yollarına başvurmaları halinde, intibak başvuruları için son tarih olan 19.08.2015 tarihinde mevcut hukuki durum üzerinden adayın yapacağı tercihe göre intibak başvuruları tamamlanacaktır. Açılmış davaların sonuçlanmamış olması ya da davadan feragat edilmemiş olması, mahkeme kararı hakkında kanun yollarına başvurulması halinde intibak başvurularının tamamlanmayacağı açıktır.

Birden Fazla Dosyanın Birlikte Değerlendirilmeyeceği

16) Adaylar, yalnızca bir sınav dosyası üzerinden sınavlara alınacak ve başarı durumları bu dosya kapsamında girdikleri sınavlardan aldıkları notlara göre tespit edilecektir.

6 Sınav Dosyaları Kapanmış Olanların Sınav Başvuru Süresi ve Başvuru Belgeleri

17) Sınav dosyaları süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adaylardan (19/08/2014 tarihi itibariyle bekleme süresinde olanlar dâhil), sınavlara katılacak olanlar;

a) Dilekçe (Matbu), (Dilekçede mutlaka hangi sınav dosyası için intibak başvurusunda bulunulduğu belirtilecektir.)

b) 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 4. maddesinde belirtilen genel şartlara, 5 veya 9. maddelerinde belirtilen özel şartlara haiz olduklarını, bu şartlara haiz olmadıkları takdirde hiç bir hak talep etmeyeceklerini gösterir taahhütname (Matbu),

c) 3568 sayılı Kanun’un 4. maddesinin d bendinde belirtilen suçları kapsayacak ve adli sicil arşiv bilgilerini içerecek şekilde adli sicil belgesi, d) Sınav bedellerinin ödenmiş olduğuna ilişkin banka dekontu, sunarak başvuru yapabileceklerdir. Bu kapsamdaki Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı katılım başvuruları en geç 19/08/2015 tarihine kadar TÜRMOB/TESMER’e yapılacak ve intibak işlemleri tamamlanacaktır. Bu tarihe kadar, intibak başvurusu yapmayanların intibak işlemleri, bu süre itibarı ile re’sen tamamlanacaktır. Sınav süreleri ve hakları 12. madde de belirtilen açıklamalara göre düzenlenecektir.

Önceki Hükümlere Göre Değerlendirme Yapılamayacağı

18) Yeminli Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav dosyaları, süre veya sınav hakları yönünden kapanmış olan adaylardan, sınavlara katılacak olanlar; sınav süresi ve sınav hakları yönü ile yönetmeliğin değişen hükümlerine tabi olup, önceki hükümlere göre durumlarının değerlendirilmesi ya da düzenleme yapılmasını talep edemeyeceklerdir.

Sınavlarda Başarılı Olamama Halinde Bekleme Süresi

19) Yönetmeliğin değişmeden önceki şeklinde yer alan, sınavlarda başarılı olamayanların veya haklarını süresinde kullanmayanların 2 yıl süreyle meslek sınavlarına alınmayacağına ilişkin düzenlemedeki süre 6 aya indirilmiştir. 6 aylık süreyi dolduranlardan dileyenler, yeniden tüm konuları kapsamak üzere sınav dosyası açtırarak sınavlara katılabileceklerdir.

7 Staj Tezkiye Notu

20) Son yayımlanan Yönetmelikte değişiklik olmamakla beraber, 25.12.2012 tarih ve 28508 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliğinin 5/d maddesi “Tezkiye olumlu değerlendirme ölçütü, 80 ve üzeri notu ifade eder.” şeklinde değiştirilmiştir. Normlar hiyerarşisi gereği, Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği’nin 9. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan staj değerlendirme notu düzenlemesindeki “60 almış olmak” ibaresi dikkate alınmayacak, uygulama Staj Yönetmeliğinde yer alan “80 ve üzeri not” düzenlemesine göre yürütülecektir. Ancak, Staj Yönetmeliğinin değiştiği 25/12/2012 tarihinden önce düzenlemiş olan ve 60 puanın üzerindeki tezkiye notları, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’na girebilme koşulunu sağlamış olarak değerlendirilecektir. Sınavlara Katılım Bedeli 21) Yeminli Mali Müşavirlik veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları’na ilk defa katılacak olan adaylar, tüm sınav konuları için sınav bedeli ödeyecek, sonraki sınavlarda ise katılmak istedikleri sınav konuları için sınav bedeli ödeyeceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.