GÜNCEL HABERLERTREND

Kuzu Balığı Lezzetli mi? Akya Balığı Lezzetli mi?

 

 

 

Kuzu Balığı Lezzetli mi?

Değerli okuyucular, bildiğiniz üzere ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke….Buna karşın bizim bildiğimiz balık sayısı bir elin parmak sayısını geçmez….

Ben de bu parmakzedelerden biri olarak kuzu balığı hakkındaki görüşlerimi sizle paylaşmak istiyorum….

Kuzu balığına ilk kez kez Foça’ da rastladım…..Foça’dan Manisaya geri dönerken Foça’daki balıkçılara uğramak aklıma geldi ve ben de uğradım….

Baktım balık tezgahlarında kocaman kocaman balıklar….Birden içim düştü tabiki….

Balıkçıya sordum abi bu ne balığı….??? Balıkçı, kuzu balığı evladım dedi….

Bende klasik bir önyargı….Büyük balık lezzetlidir….Hele bir de bu balık deniz balığı ise…

Her neyse ben aldım eve Manisaya döndüm…..

 

Fırında Akya Balığı

 

Sıra kuzu balığını pişirmeye geldi….

Yanlış hatırlamıyorsam kuzu balığını tavada yaptım…

Ve malesef tadını hiç beğenmedim kuzu balığının saman gibi bir şey yedim sanki…..

Ve gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşadım….Deniz balığı ….büyük balık ve nasıl olur da bu kadar lezzetsiz olur…

Kuzu balığının fiyatları diğer balıklara göre daha ucuzdu….Şimdi ucuz olmasının nedenini daha iyi anlıyorum….

Sonuç olarak yağsız bir balık olan kuzu balığının tadini hiç beğenmedim….bana hiç lezeetli gelmedi…..

Şimdi kuzu balığı ile genel görüşlere bir bakalım…..

 

Akya Page 1 of 0 - Yemek Sözlük - Akya Balığı Nasıl Yenir? - Akya Faydaları  Nelerdir?

 

 

Kuzu Balığı Ailesi

Lichiidae familyasından gelen akya balığı, 50 – 100 cm arasında küçük sürüler halinde yaşayan balık türüdür. Halk arasında kuzu, çıplak, leka ve İskender balığı gibi farklı adlarla anılır. Geçmişte fazla avlanma nedeniyle günümüzde nesli tehlike altında olan akya Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de yaşayan yırtıcı bir balıktır.

 

Akya Avı için Takım Tavsiyeleri | sihirliolta.com

 

 

Kuzu (Akya) balığı pişirme yöntemleri nelerdir?

Oldukça lezzetli bir balık olan akya, ızgara, tava, çorba, yahni gibi farklı yöntemlerle pişirilir. Eti biraz sıkı ve yağsız olan akya balığı, özellikle tuzda pişirildiğinde oldukça lezzetli olur. Tavada pişirileceği zaman önceden dilimlenip bol yağda kızartılır. Şiş olarak ise küçük parçalara bölünerek pişirilir.

 

Akya Nasıl Bir Balıktır? - Haberso

 

 

Şiş yapılmadan önce balığın iyice terbiye edilmesi ve çok ağır ateşte pişirilmesi gerekir. Şişte akya balığı pişirirken sık sık zeytinyağıyla yağlanması oldukça önemlidir. Bunun yanında akya balığı fırında pişirilecekse yağlı kağıt üzerinde ve balığı bolca tuzlayarak pişirmek gerekir.

 

Akya Balığı Nasıl Pişirilir? Avı Nasıl Yapılır? - Nefis Yemek Tarifleri

 

Kuzu (Akya) balığı püf noktaları

Akya balığının daha lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken noktaların başında balığın taze olması gelir. Taze kuzu  balığı ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında bulunur.

Bunun yanında fırında lezzetli bir akya balığı pişirmek için defne yaprağı ve kekik kullanmak gerekir. Az yağlı bir balık olan akya, ızgara yapılacaksa ızgaraya yapışmaması için sıvı yağ, karabiber, tuz karışımına bulamak gerekir. Hangi pişirme yöntemi kullanılırsa kullanılsın akya balığını fazla pişirmemek oldukça önemlidir.

Kuzu Balığı balığı nasıl seçilir ve nasıl saklanır?

Akya balığı pulsuz bir balık olduğu için seçerken derisinin canlılığına bakmak gerekir. Derisi gergin ve parlak ise bu balığın taze olduğunu gösterir. Rengi dışında gözlerinin parlaklığına ve kokusuna bakılır. Eğer balık taze ise kokusuz olur ve gözleri canlı görünür. Bunun dışında balığın taze olup olmadığını etin gerginliğinden anlaşılabilir. Akya balığı saklanırken dikkat edilecek hususlar ise diğer balıklarla aynıdır. Eğer balık dondurucuya konulacaksa önce temizlenir ve buzlukta en fazla on beş gün bekletilmelidir. Balığı dondurucudan çıkardıktan sonra ise bir gün buzdolabında bekletmek gerekir.

Akya Balığı Nasıl Pişirilir? Avı Nasıl Yapılır? - Nefis Yemek Tarifleri

Kuzu Balığı Kofanaya benzer

Yırtıcılığından ve vücut yapısından dolayı lüfere benzediği için bazı balıkçılar tarafından kofana irisi olarak tanımlansa da uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Lezzet açısından aralarında uçurum kadar fark vardır. Balık sürülerine acımasızca saldıran akya, iki çenesinde, damağında ve dilinde bulunan dişleriyle onları parçalayıp yer. Sırtında ilk sırt yüzgecinin yerine sekiz tane birbirinden ayrı diken vardır ve biri baş tarafına doğru eğilmiştir. Kuyruk yüzgeci çatallıdır ve kuyruk bölümünde herhangi bir çıkıntı yoktur. Karın yüzgeci bembeyazdır. Son derece çevik, kıvrak ve yırtıcı bir balık olan akya bazı bölgelerde “beyaz balık” diye de adlandırılır.

Akya balığı | KANCADA

 

Kuzu Balığı İle Pişirilebilecek Yemekler

Ortalama ömürleri 14 yıl olan akya balıklarının en yaygın tüketim şekli defne yaprağı ve sebzelerle birlikte şişlere dizilmiş olarak yapılan ızgarasıdır. Eğer balık tatlarına damağınız biraz uzaksa, lahos şiş olarak satılabilir. Fiyatı diğer deniz balıklarına oranla çok daha ucuzdur.
Dünyaca ünlü su altı balıkçılığı şampiyonu Tahitili Jean Tapu bir yarışma sonunda Fransız gurmelere bir saat limon suyunda pişirdiği akya filetolarını ikram edince Türkiye’de pek rağbet edilmeyen balık birdenbire kıymetlendi.
Akdeniz bölgesinin tabii servetlerindendir akya balığı. Turistik otellerde, sadece ülkemizde de değil, Akdeniz’e sahili olan Avrupa ülkelerinde de açık büfe sunumlarında löp etiyle ön saflarda yer alır. Sotesi, kavurması, balık kokoreci, fırında sebzelisi, buharda pişirilmesi, galeta ununa bulanarak yapılan tavası birbirinden güzel netice verir. Son yıllarda moda haline gelen pastırması oldukça lezzetlidir. Yediğiniz zaman balıktan yapıldığını bile anlamak zordur. Üstelik etten yapılan pastırmaya oranla çok daha hafiftir.
Lezzetsiz balık olmaz, işlemesini bilmek gerekir. Bu hafta pratik bir akya balığı pastırması tarifi vereceğim, Kayseri’nin kuş gömü pastırmasından ayırt etmekte
zorlanacaksınız.
Haftaya kadar güzel lezzetlerden uzak kalmayın.

Akya Kuzu Balığı Nasıl Pişirilir?

 

 

Değerli okuycular sizin de gördüğünüz gibi verilen tariflerde kuzu balığı ana yemek olarak verilmediği gibi önerilen yemek tarifleri de çeşitli katkılar ilave edilerek etini lezzetli hale getirme çabalarından öte gidemez….

Fiyatının da ucuz olduğu zaten belirtilmiş….

Bu kapsamda eğer imkanınız varsa başka balık deriz kamu finans editör olarak…..

 

Soner Karlı

Kamu Finans Editör

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.