Bireysel FinansGÜNCEL HABERLERÖne Çıkan HaberlerYATIRIM&FİNANS

Finansal Hesap Bilgilerinin Uluslararası Paylaşıma Açılması

 

Finansal Hesap Bilgilerinin Uluslararası Paylaşıma Açılmasının Getireceği Vergisel Riskler ve Yurt Dışı Varlıkların Beyan Fırsatı

Hamza ERTEKİN, E. Vergi Dairesi Müdür Yrd

Finansal Hesap Bilgilerinin Uluslararası Paylaşıma Açılması

Hamza ERTEKİN
E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
hamzaertekin@bbdas.com.tr
Yazar Hakkında

I.GİRİŞ

Avrupa Birliği (AB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20 gibi uluslararası kuruluş ve oluşumların terörün finansmanının, kara paranın aklanmasının ve vergi kaçağının önlenmesi amacına yönelik olarak, OECD tarafından oluşturulan “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”

imzalanmıştır.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamının yanı sıra İsviçre, Norveç, Brezilya, Hindistan gibi ülkeler de dahil, bugün itibarıyla 136 ülkenin taraf olduğu Sözleşme, uluslararası vergisel iş birliği ve şeffaflığın bir gereği olarak 2011 yılında Türkiye tarafından da imzalanmıştır. Bu tarihten 6 yıl sonra, uygulamayı düzenleyen ve sayıları her yıl artmakla birlikte bugün itibarıyla 107 ülkenin taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması”nı da Türkiye 21.04.2017 tarihinde imzalamış ve 31.12.2019 tarihinde onaylamıştır.

Bu anlaşmaya imza atan ülkeler; mütekabiliyet temelinde, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin (otomatik olarak) her yıl ilgili ülkeyle paylaşmayı taahhüt etmişlerdir. Türkiye de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı olup, bu konuda 21.08.2020 tarihinde “Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Karşılıklı Olarak Otomatik Değişim Standardı Bilgilendirme Rehberi” yayımlanmıştır.

Bu yazımızda; kişilerin finansal hesap bilgilerinin otomatik kullanıma açılmasının başka ülke mukimi olan gurbetçilerimiz başta olmak üzere diğer vatandaşlarımızın Türkiye ve mukim oldukları ülke dışındaki ülkelerde bulunan finansal hesaplarının paylaşımı ile Türkiye mukimi gerçek ve tüzel kişilerin başka ülkelerdeki finansal hesaplarının ülkemizle paylaşılmasındaki usul ve esaslar, muhtemel vergileme riskleri ile 7256 sayılı Kanun ile getirilen yurt dışında bulunan varlıkların vergisiz olarak Türkiye’ye getirilmesi imkanı konu edilecektir.

II.FİNANSAL HESAP BİLGİLERİNİN OTOMATİK PAYLAŞIMININ KAPSAMI

1.Paylaşıma Konu Olan Hesaplar İle Bu Bilgilerin Paylaşılacağı Ülkeler:

Ülkemizde bulunan kişilere ait 2019 yılı finansal hesap bilgilerinin otomatik paylaşılacağı 54 ülke ve Türkiye mukimi kişilerin finansal hesap bilgileri alınacak 71 ülke aşağıdaki tablolarda ayrı ayrı gösterilmiştir.

  • Türkiye, 2018 yılında Norveç ve Letonya ile karşılıklı olarak bilgi paylaşımı yapmaya başlamıştır.
  • 2019 yılına ait finansal hesap bilgileri 31.12.2020 tarihine kadar karşılıklı olarak paylaşıma açılacak olup, önceki yıllara ait hesap bilgileri paylaşılmayacaktır.
  • Anlaşmayı imzalayan; Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya ile yıl sonuna kadar bir değişiklik olmaması durumunda, 2019 hesap bilgileri bu ülkelere gönderilmeyecektir.
  • Bu ülkeler dışında kalan anlaşma tarafı 54 ülke mukimi kişilerin Türkiye’de bulunan finansal hesap bilgileri mukim ülkelere gönderilecek, 71 ülkeden de Türkiye mukimi olan gerçek ve tüzel kişilere ait finansal hesap bilgileri otomatik olarak alınacaktır.
  • İsviçre ile ilk bilgi paylaşımı 2021 hesaplarına ilişkin 2022 yılında yapılacaktır.

2019 Yılı Finansal Hesap Bilgilerinin Gönderileceği Ülkeler

NOT: 21.08.2020 itibarıyla 2020 takvim yılında bilgi alınacak ülkeler listesidir. Karşılıklılık bildirimlerine ve Türkiye’nin bildirimlerine göre izleyen dönemlerde değişebilir.

* Singapur ve Slovak Cumhuriyeti, 2020 verilerinin 2021 yılında paylaşımı ile başlayabileceğini tarafımıza iletmiştir. Bu nedenle bu ülkelerle bilgi paylaşımı 2021’de başlayacaktır.

** 7 ülke farklı vergilendirme dönemi uygulamaktadır (Veri değişim dönemi ve tarihi değişebilecektir.)

kaynak:alomaliye.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.