LIFE STYLE

Zeytinyağ Nedir? Zeytinyağın Faydaları Nelerdir? Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı hepimizin sofralarını süsleyen ve sağlık açısından tüm doktorlar tarafından önerilen bir yağdır.

Markete gittiğimiz zaman zeytinyağı alırken genellikle zorlanırız…zorlandığımızı konuların başında alacağımız zeytin yağınının orjinal olup olmadığı sorusu aklımıza gelir….

Bu çerçevede kamu finans sitesi olarak, aldığınız zeytin yağının orjinal olup olmadığını anlamnın yollarıyla ilgili haberimizi sizler için derledik…

İşte ayrıntılar….

Tüm yağlar içerisinde en faydalı yağ olarak gösterilen zeytinyağının pekçok çeşit ve marka altında satıldığını görüyoruz. Peki gerçek zeytinyağı hangisidir, saf zeytinyağı nasıl anlaşılır, naturel zeytinyağı nasıl olmalıdır. İşte merak edilen tüm bu sorulara yanıt aradık ve araştırdık.

Öncelikle zeytinyağı nedir ve nasıl elde edilir açıklayalım. Zeytinyağı zeytinden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Zeytinyağı zeytinin suyudur da diyebiliriz aslında. Aynı portakal suyu gibi meyvenin doğal ve uygun şekilde suyu çıkartılmış olması oldukça önemlidir. Zeytinin doğal suyu olan zeytinyağının sıkılmasındaki şartlar ve koşullar zeytinyağının kalitesini belirler diyebiliriz.

En iyi zeytinyağı rafine edilmemiş olandır.Natürel olarak adlandırılan , zeytin meyvesinin doğal niteliklerini bozmadan elde edilmiş, kendine özgü tat ve kokuda , oleik asit oranı % 3 den az olan , gerçek bir meyva suyudur. Asit oranına göre sızma, natürel ve natürel birinci olarak üçe ayrılmaktadir.

Doğal zeytinyağı diye satın aldığımız zeytinyağlarının tadında farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Zeytinyağının lezzetini ve kokusunu etkileyen pekçok faktör vardır. İklim, zeytin ağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olmaktadir. Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir. İyi bir doğal zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır.

Zeytinyağının doğal olup olmadığını anlamanın bir başka yolu ise donma derecesidir. Zeytinyağı yaklaşık 10ºC nin altında donar. Çünkü doğal natürel zeytinyağı düşük sıcaklıkta tabii ki donar, eğer donmuyorsa içinde herhangi bir rafine yağ karışımı var mı diye şüphe etmek gerekir. Zeytinyağını diğer donan yağlarla mukayese edemezsiniz. Çünkü o yağlarda fosfolipit ve wax oranları çok yüksek olduğu için rafine olsalar bile donma gösterir ve bunun için vinterize dediğimiz işlem yapılarak stearin ve diğer yüksek moleküllü bileşikler ayrılarak buzdolabında yağın donmaması sağlanmaktadir. Oysa natürel zeytinyağında zeytin meyvesinin içerdiği küçük moleküllü aromatik bileşiklerin yanı sıra, fenolik bileşikler,squalen, gibi hidrokarbonlar, büyük moleküllü yağ asidi esterleri gibi bir sürü bileşik ihtiva eder.
Bundan dolayi da havalar soğuyunca ya da buzdolabına girdiğinde donar. Ama diğer yağlar gibi yüksek miktarda fosfolipit ve wax içermez. Yani natürel zeytinyağında wax maksimum 250 ppm iken rafine, vinterize ayçiçeği yağında wax yaklaşık 600ppm bulunmaktadır.

Ülkemizde zeytin sıkma tesislerinde uygulanan bir alışagelmişlik vardır. Zeytin hamuru ne kadar sıcak işlem görürse o kadar çok zeytinyağı elde edileceği düşünülerek 40 ºC nin üzerinde çalışılmakta ve malaksasyon süresi uzun tutulmaktadır. Bu ve bunun gibi hatalar hem yağa geçen waxların miktarını arttırmakta, hem hem de polifenoller, tokoferoller gibi faydalı bileşiklerin kaybına ve oleoropein nedeniyle acılık ve genizde yakma meydana gelmesine neden olunmakta.

Aldığınız zeytin  yağının orjinal olup olmadığını anlamanın yolları;

1.Yöntem: Bir kaba 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika beklenir. Durgun suya 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı ışığı farklı kırdığından gökkuşağı renginde parlamalarla yüzeye yayılır. Bitkisel yağlar ise, yüzeyde daireler içinde kalır. Hakiki zeytinyağında zeytin meyvesine yakın meyvemsi bir koku alınır.

2-Yöntem:

Ben zeytinyağı alırken şişenin üzerindeki asidik değerine bakarak alıyorum. Yani asidik değeri 0.8 olan naturel sızma zeytinyağı alıyorum.

Naturel sızma zeytinyağı; serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden 100 gramında 0,8 gramdan fazla olmayan zeytinyağlarıdır. Halk dilinde asit değeri 0,8’e kadar olan yağlar olarak bilinir. Bu yağlar çiğ olarak ve doğrudan tüketilebilen en kaliteli yağlardır.

3.Yöntem:

En kolay ve sağlıklı anlaşılabilecek yöntem kanımızca budur….

Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.