LIFE STYLE

Yün İçlik Mi Pamuk İçlik Mi Daha İyi?

Sizce en iyi ve en sıcak tutan içlik hangisidir?

bence içlikler için önemli olan, markadan ziyade ne tür malzemeden üretildiğidir.
iyi bir içlik teri en kısa sürede emerek dış katman denilen 2. katmana aktarmalı ve kısa sürede buharlaştırarak kuruyabilmelidir.

böyle bir içliğimiz var ise, kaymayı bıraktığımızda dişlerimiz takırdamaz.

Sentetik içlikler….

Eğer en en en en iyisi olsun istiyorsan bisikletçilerin kullandığı birinci katlardan satın almalısın. Ben kışın hem bisiklet kullanırken hem de kayak yaparken giyiyorum. Bisiklet insanı çok fazla terleten bir spor. Buna rağmen kuru kalabiliyorum.

Bisiklet dükkanlarından tedarik edebilirsin. Benimki Specialized marka birinci kat. Zaten insanın vücudunu bir acayip sarıp sarmalıyor hiç çıkartmak istemiyosun.

pamuk içlik

%90 Pamuk %10 Likra Kışın; soğuğun vücuda temas etmesini engeller ve sıcak havayı hapseder. Böylece soğuk kış aylarında rahatça kullanabilirsiniz. Vücudu sarar, böylece üstüne pantolon giyildiğinde kesinlikle belli olmaz. Özellikle kışın çok üşüyenler için, soğuk bölgelerde yaşayanlar için ya da askere gidecekler için faydalı bir ürün. Dono kalitesiyle %90 pamuklu olarak üretilmiştir….

Termal atlet var mı? Bizim çocuk çok terliyor thermal atlet terletmiyormuş mutlaka ondan almalıyım. Öncelikle söylemeliyim biz Kapbula olarak thermal atlet yapmıyoruz. Yanlış bilmiyorsam vücut ısısını korumak için kullanılan bir atlet. Özellikle kayak falan yapanların kullandığı bir atlet. Terletmemek üzere değil de vücut ısısı dışarı kaçmasın diye bir atlet. Malum karda kışta bir saat kayıyorsunuz donamamanız için bir termal atlet şart olabilir. Fakat eğer böyle bir iklim koşulu yoksa termal atlete ne gerek var onu bilemiyorum. İkinci olarak bu termal atletlerin benim piyasada gördüklerimde %50 naylon %50 viscos oluyor. Vİscos bir tür selülozdan yapılan (yanlış bilmiyorsam) bir iplik gerisi de naylon. Çocuğun vücut ısısı dışarı çıkmasın diye ben sentetik bir atlet giydirmek istemem. Terletmeyen bir ürün ise kullanmaktan itina ile kaçarım. Insan doğası gereği terlemeli, vücudundaki toksinleri atmalı, hayatın ve sağlıklı döngünün içinde bu var. Normal bir insan terlemeli. Ha evet aşırı bir terleme varsa o zaman doktor kontrol etmeli acaba bu çocuğun metabolizmasında bir sorun var mı? Yoksa çocuğu terletmeyelim diye uğraşmamalı. Aksine terlediğinde çok iyi emebilecek bir çamaşır giydirmeli. Biz de Kapbula organik şeyler olarak %100 organik standartlarda GOTS sertifikası ile ürettiğimiz %100 organik pamuk ürünlerimizin teri emdiğini ve çocukları rahat ettirdiğini biliyoruz. Ama ekstra bir terlemeyi önleyici özelliği ya da ısıyı içeride tutma özelliği yok. Isıyı içeride tutma da hava aldırmadığı için sağlıklı bir durum değil ama annelerin bazıları takılmış durumda termal atlet arıyorlar. Yine yazıyorum karda buzda sokakta dağda kalınacak bir durum varsa düşünülebilir onun dışında benim fikrim çocuğun vücudunun nefes alması,terlemesi en doğalıdır. Mühim olan teri sırtında kurumasın.

yün içlik:

bu karşılaştırmalara outdoor giyimin popüler olması sebep oluyor. outdoor sporcusu alt katman, orta katman, dış katman olarak üç kat giyinir. termal içlik burada alt katmana denk gelmektedir. görevi de çoğu kez teri vucuttan uzak tutmaktır. ısıtma işini orta katman dediğimiz polar yada dolgu malzeme gerçekleştirir. dış katman ise sudan ve rüzgardan yalıtım sağlar. yün içlik ise hem ter atma hem de ısıtma işini bir arada yapabilir. yanlış duymadınız 180 liralık termal içlik tek başına sıcak tutamazken 50 liralık yün içlik ıslansa dahi sıcak tutabilir. bu nedenle yeni başlayan, deneyen outdoor sporculara çoğu kez kolay ulaşılabilir olması nedeniyle yün içlik tavsiye edilir. buraya kadar termal içlik kullanmaktan vazgeçmediyseniz alacağınız termal içlikleri dağcılık ya da doğa yürüyüşü olanlardan değilde kayakcılar için üretilenlerden seçebilirsiniz. sebebi ise ince giyimle rahat hareket sağlamak için termal içliğe ısıtma özelliği kazandırma çabasıdır. benim baktığım yerde reyon meyon yok diyorsanız karışımlara bakabilirsiniz poliamid,polyester ve elastan karışımı bir termal içlik sizi durgun halde sıcak tutamaz. bunların dışında aldığınız termal içliklerde mutlaka gümüş özelliğine bakın ki sonra iki saatte ter kokusu problemi olmasın.

yünün bakimi zordur, elde yikamak gerekir. mesela yün kazaklari icin iki gün üst üste giymeyin derler, sanirim kecelesmesin koltuk alti kisimlari diye. yün dogal maddedir, cok alakasiz olabilir ama eskidiginde- diyelim ki cöpe attiniz- doga icin yük olmazken, malzemesini bilmedigim ancak termal icliklerin icinde olabilecegini tahmin ettigim naylon ve türevleri, nano partiküller hem cevre hem de sagliginiz icin illaki olmasi gereken seyler degildir. termal icligin yün iclik kadar isitacagini da sanmam.

bisiklet dostları merhaba şu konularda merakımı giderirseniz memnun olacağım:
1-termal içlik ile bisiklet formasının kumaş yapısı aynı mıdır? 2-pedli taytın altına iç çamaşırı giyilmemesi gerektiğini biliyorum peki formanın altına atlet giyilir mi yoksa bunların tenle direk temas etmesi mi gerekiyor? 3-sportif aktivitenin ardından termal içlik hemen çıkarılmalı mı yoksa bunun üzerine günlük kıyafetimizi giyebilir miyiz? 4-termal içliklerin teri dışarı atan kıyafetler olduğunu biliyorum peki dışarı atılan bu terin emilimini sağlamak içliğin üstüne pamuklu bir kıyafet giymeyi tavsiye eder misiniz? 5-termal kıyafetlerin sıcak ortamlarda kaşıntıya yolaçtığına dair yorumlar okudum bu bütün termal içliklerde yaşanan genel bir sorun mudur?

Termal İçlik Nedir?

Termal içlik nedir?

Termal içlikler, kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilmiş, vücudun ısı dengesini korumaya yardım eden giysilerdir.

Termal içlik ne işe yarar?

Temel olarak vücudunuzun kuru ve sıcak kalmasını sağlar.

Termal giysilerin içeriği nedir?

Termal giysiler; genel olarak polyamid, polyester, polyproplen ve elastanın belirli oranlarda karışımından oluşur. Bazı içliklerde belirli oranlarda merinos yünü de kullanılır. Üretici firmaların geliştirdiği tek iplik, çift iplik veya çift katman gibi çeşitli dokuma teknolojileri kullanılır. Ayrıca üretici firmalar Lifa®, Polygiene® gibi patentli teknolojiler kullanarak, ürünlerinin anti-bakteriyel veya yüksek yalıtımlı olmasını sağlarlar.

Termal giysiler nerelerde kullanılır?

Termal giysileri; kayak, snowboard, yelken, kürek, bisiklet, motosiklet, dağcılık, trekking gibi doğa sporları ile fitness, pilates, basketbol, voleybol gibi salon sporlarında veya günlük olarak soğuk hava koşullarında şehirde veya seyahat sırasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Avcılık, balıkçılık gibi aktitelerle uğraşanlar, soğuk hava depolarında çalışanlar ve askerler termal içlik kullanmayı sıklıkla tercih ediyorlar.

Neden termal içlik kullanmalıyım?

Soğuk kış şartlarında vücudunuzun oluşturduğu ısıyı vücutta tutar. Pamuklu ürünler vücut ısısının % 100’e yakınını dışarıya verirken termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısının yüzde 80’ini vücutta tutar. Bu da vücudumuzun soğuk havalarda üşümemesini sağlar. Termal giysiler bunu yaparken bir yandan da teri üzerinizde tutmama özelliğini yerine getirir. Dolayısıyla aktif spor yaparken oluşan ter, vücutta kalmaz, bir üstteki katmana aktarılır. Pamuklu giysilerde teri, ıslaklık olarak hissedersiniz. Pamuklu ürün ıslak ıslak vücudunuza yapışır ve hızlı kurumadığı için hastalıklara davetiye çıkarır. Termal ürünler ,ise teri dışarı atar, hızlı kurur ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

Termal içliğin diğer pamuklu veya yün içliklerden farkı nedir?

Pamuklu içlikler terleme sonucu oluşan ıslaklığı kendi üzerinde tutar. Termal içlikler ise nemi tamamen dışarı atarak kuru kalmanızı sağlar. Yün içlikler gibi cildi tahriş etmez ve terletmezler. Daha hafiftir. Esnektir ve kolay deforme olmazlar. Kullanım sırasında vücudunuzun şekline göre esneyen içlik, yıkandıktan sonra tekrar ilk haline döner.

Termal içlik hastalıkları engelleyebilir mi?

Termal ürünlerin en önemli özelliği vücutta teri tutmamasıdır. Pamuklu ürün gibi teri emmezler, bu nedenle vücudunuzda terin yarattığı ıslaklığın yol açtığı bir çok hastalığın oluşmasını engelleyebilirler. Özellikle çok terleyen çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı bir üründür.

Şu deneyi yapın: Termal ürün ve pamuklu ürünü suya sokup çıkarın, sonra da sıkın. Termal ürünün hızla kuruduğunu, pamuklu ürününse uzun süre ıslak kaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Termal giysi çeşitleri nelerdir?

Termal giysiler; termal atlet, boxer, çorap, yarım ve uzun kollu t-shirtler, termal kısa ve uzun taytlardan oluşur. Termal içlikler alt ve üst takım olarak satıldığı gibi ayrı ayrı da satılabilmektedir.

Termal içlikler nasıl yıkanmalı?

Öncelikle kullandığınız marka ve modelin yıkama talimatını kontrol etmelisiniz.

Genel olarak 40 derecede elde veya çamaşır mekinesinde yıkananabilirler. Ağartma, ütüleme ve kuru temizleme yapılmamalı. Tamburlu kurutucuda kurutulmamalıdırlar.

Thermolite® nedir?

Polyester esaslı termal özellikli elyaftır.

Lifa® nedir?

Helly Hansen tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. Nemin kumaştan çok hızlı geçerek alt katmanın sürekli kuru kalmasını sağlar.

Polygiene® nedir?

Polygiene, uzun süre kalıcı bir doğal anti-bakteriyel etkisi olan gümüş iyonlarının kumaşa uygulanmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.