LIFE STYLE

Uçaklar Neden Bir Noktadan Diğerine Direkt Uçmazlar da Eğri Çizerler?

Günümüzde halen Dünya’nın küresel olmadığını iddia eden gericiler bir yana, eğer ki hayatınızda tek bir defa bile yurtdışına uçakla gittiyseniz (hatta yurtiçinde bile uzak mesafelerde uçakla seyahat ettiyseniz), uçakların harita üzerindeki en kısa doğruyu takip etmediğini, oldukça eğri bir rota izlediklerini ve bunun sebebinin Dünya’nın küreselliği olduğunu bilirsiniz. Dünya yüzeyi tabak gibi dümdüz değil de küresel bir eğri olduğu için, iki nokta arasındaki en kısa mesafe de dümdüz bir çizgi olamamakta, bir eğri olmaktadır.

Bu durum, Dünya üzerindeki Los Angeles (ABD) ve Ankara gibi iki uzak nokta arasındaki mesafeyi ölçmeye kalkıştığınızda, harika bir şekilde ortaya çıkmaktadır. LA ile Ankara arasındaki çizgisel mesafe (buna “Rhumb Doğrusu” adı verilir) 13.423 kilometredir. Buna karşılık, bu iki şehir arasındaki “gerçek” en kısa mesafeyi bulmak isterseniz, Dünya’nın eğik yüzeyini hesaba katarak “Büyük Daire Metodu”nu kullanmanız gerekir. Bunu yaptığınızda karşınıza çıkan mesafe, ilkinden çok daha kısa olan, 11.269 kilometrelik bir mesafedir!

Bu iki çizgiyi de 2 boyutlu düzleme taşıdığımızda, bu durumun şaşırtıcı doğası daha net ortaya çıkar! Görseldeki gerçek en kısa mesafe çizgisi, doğrusal mesafeden çok daha uzun gözükse de, Dünya üzerinde aslında çok daha kısadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.