Sektör AnaliziYATIRIM&FİNANS

Türkiye’de Finans Sektörü Gelişimi

borsa-13

Türk finans sektörü, ülkede 2000’li yılların başında yaşanan yerel ekonomik krizin ardından hükümetin uygulamaya aldığı düzenleyici reformlar ve yapısal değişiklikler sayesinde 2009 yılında baş gösteren ve sonrasında da devam eden küresel mali kriz sırasında ne derece dirençli olduğunu kanıtlamıştır. Finans sektöründeki reformlar yatırımcı güvenini artırırken, finansal hizmetler son 14 yılda 48 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım çekerek doğrudan yabancı yatırımlar için en fazla tercih edilen sektör haline gelmiştir.

 

  • Türk finans sektöründe önemli bir ağırlığa sahip olan bankacılık hizmetleri, tüm finansal hizmetler içinde yaklaşık % 60 payı elinde bulundururken, sigortacılık hizmetleri ve diğer finansal faaliyetler de önemli bir büyüme potansiyeli barındırmaktadır.
  • Türkiye’de 34 mevduat bankası, 13 kalkınma ve yatırım bankası, 6 katılım bankası olmak üzere toplam 53 adet banka faaliyet göstermektedir. Bu 53 bankanın 21’i önemli miktarda yabancı sermayeye sahiptir.
  • Genişleyen kredi tabanı ve uygun likidite koşulları, Türkiye’deki finansal hizmetlerin sağlıklı bir büyüme göstermesine katkı sağlamaktadır.
  • Sektör, sürekli artan varlık büyüklüğüyle dünyanın en iyileri arasında yer alarak ülkeyi kredilerden veya çalkantılı pazar koşullarından kaynaklanabilecek şoklara karşı koruyan güçlü bir kaynak yapısına sahiptir.
  • Sektör 2008 ve 2015 yılları arasında % 18’lik güçlü bir yıllık bileşik büyüme oranı sergileyerek toplam varlık büyüklüğünü 3,6 trilyon Türk lirasına (1,2 trilyon ABD doları) ulaştırmıştır. Özellikle bankacılık sektöründeki varlık büyüklüğü, 2015 yılı sonu itibarıyla neredeyse iki katına çıkarak 2,4 trilyon Türk lirası (807 milyar ABD doları) olarak kaydedilmiştir.

kaynak:invest.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.