LIFE STYLE

Statik Buz Dolabı Ne Demek? Statik Derin Dondurucu mu? No Frost Derin Dondurucu mu?

 

Derin dondurucu almak isteyenler karşılaştıkları en önemli sorulardan biri statik derin dondurucu mu yoksa no frsot derin dondurucu almak lazım….

Esas itibariyle satatik derin dondurucular, no frost derin donduruculara göre daha ucuzdur….

Bunun nedeni statik derin dondurucu teknolojik olarak no frost derin donduruculara göre daha eski ve klasik bir soğutma sistemine sahiptir….

Siemens GS33VVW31N 242 Lt A++ 6 Çekmeceli Derin Dondurucu Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Statik Derin Dondurucular ve No Frost Derin Derin Dondurucular Teknolojik Bakımdan Farklıları Nelerdir?

Aslında iki ürün de aynı prensiple soğutur. Evaporatör denen parçada sıvılaşan soğutucu dolaptaki sıcaklığı alarak gaz haline döner. Evaporatöre soğutucu ünite diyebiliriz.

Statik modellerde evaporatör dondurucunun tavan, taban ve yan duvarlarıdır. Soğutucu bölmenin ise arka duvarıdır. Buzdolabı içini bu noktalardan soğuttuğu için zaten bu yüzeylerde karlanma olur.

No frost modellerde ise evaporatör sizin göremediğiniz alandadır. (genelde 2 bölmenin ortasında veya dondurucunun arkasındadır) Bu göremediğiniz evaporatörde oluşan soğukluk güçlü bir fan sayesinde buzdolabının içine üflenir. Soğutucu üniteyi görmediğinizden karlandığını da göremezsiniz. Ortalama 8 saatlik motor çalışma süresi sayılır ve bu süre sonunda buzdolabı durarak evaporatörü saran ısıtıcılar devreye girer ve buzları eritir. Sonra buzdolabı tekrar çalışmaya başlar.

Arçelik 2780 EB 8 Çekmeceli Derin Dondurucu Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

 

 

Özetlemem gerekirse no frost buzdolaplarında karlanan yer gizlenmiştir. Gizlenen yerdeki karları da eritemeyeceğiniz için buzdolabı ısıtıcılarını devreye sokarak kendisi eritir.

No frost buzdolaplarında fan içeriye sürekli soğuk ve kuru bir hava üfler. Yiyecekler kuru soğuk havayla eşit olarak soğutulurlar. Bu kuru hava açıkta kalan yiyecekleri de kurutur.

Statik (no frost özelliği olmayan) buzdolaplarında yiyecekler soğuk bir duvara temas ederek soğurlar. Yani doğal bir soğutmaya maruz kalırlar. Bu yüzden genelde kuruma gözlenmez.

Karlanma 3-4mm kalınlığı aşmadığı sürece statik buzdolapları no frostlarla ortalama olarak aynı dondurma kapasitesi ve saklama süresine sahiptir.

Arçelik 2041 MB Çekmeceli Derin Dondurucu Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

Neden Fiyatlar Farklı?

Marketlerin aktüel ürün kataloglarında satılan buzdolaplarına baktığımızda sıkça gördüğümüz kavramlar statik buzdolabı ya da no frost buzdolabıdır. Bu iki buzdolabının fiyatları arasında ciddi farklar bulunur. Fiyat farkının olmasının temel nedeni yaptıkları soğutma şekli ve gıdaları ne kadar taze tutabildikleri ile ilgilidir.

Soğutma ve havalandırma sistemleri farklı olan statik ve no frost makinelerden;

karlanma yapanlar statik,

karlanma yapmayanlar no frost olarak sınıflandırılabilir.

Statik soğutucular eskiden beri kullanmakta olduğumuz buzdolaplarıdır.

No frost soğutucular ise daha teknolojik ürünler olup gıdaları daha uzun süre muhafaza edebilirler.

Her iki cihazın temel görevi buhar sıkıştırma yoluyla çalışıp gıdaların sıcaklığını çevre sıcaklığından düşük tutmak ve bu sayede gıdaları uzun zaman taze olarak saklayabilmektir. Çalışma prensipleri farklı olan statik ve no frost soğutucular arasındaki temel farklar şu şekildedir;

Uğur Ued 560 D-S Derin Dondurucu Fiyatları & Modelleri

Statik Buzdolabı İle Nofrost Buzdolabı Farkı Soğutma Sistemleri Farklıdır

No frost buzdolabında buharlaşma yöntemiyle gıdalar soğutulur. Soğutma sırasında makinenin içindeki sıcaklık çekilir. Böylece farklı sıcaklıklar oluşmaz, karlanma yaşanmaz, gıdalar dolap yüzeyine ya da birbirlerine yapışmaz. No frost makinelerde karlanma yerine kristallenme görülür. Bunu özellikle dolabın kapağını açtığınızda yüzünüze vuran yoğun buhardan çok rahat görebilirsiniz.

Statik buzdolabında ise iç yüzeylerdeki kanallarda gaz dolaşır. Bu gaz ilk olarak kendini soğutur, daha sonra cihazın içini dolaşır ve gıdaların donmasını sağlar. Statik buzdolabında iki farklı sıcaklık olur, bu nedenle makinenin içinde karlanma oluşur. Karlanma olmasının sebebi, iç kanallar soğuduğunda dolabın içinin hala sıcak olmasıdır.

ALTUS AL 709 7 Çekmeceli 256 Litre Hacim F Enerji Sınıfı No Frost Derin Dondurucu Beyaz Derin Dondurucu

 

 

Havalandırma Sistemleri Farklıdır

No frost buzdolabında ise hava sirkülasyonu buharlaşma yoluyla sağlanır. Dolabın kapağı açıldığında açığa çıkan yoğun buharın sebebi de bu sirkülasyondur. Hava sirkülasyonu ne kadar fazlaysa gıdalar o kadar hızlı donar. Dolabın çok fazla dolu olmaması sirkülasyonu artıracağından gıdaların daha iyi donmalarını sağlar. Ayrıca dondurma süresi statik buzdolabına göre çok daha hızlıdır.

 

Statik buzdolabında havalandırma sistemi çok önemli değildir. Bunun sebebi hava dolaşımının aktif olmamasıdır. Bu sayede dolabın içi çok fazla dolu olsa bile gıdalar aynı şekilde dondurulabilir.

 

Hys Yeni Nesil Mağazacılık Hysavm

 

 

Derin Dondurucu Statik Mi Yoksa No Frost Mudur?

Derin dondurucuların dondurma kısımları eski tiptir, yani statiktir.

Statik buzdolabı fiyatları no frost makinelere göre çok daha ucuz ve ekonomiktirler.

Derin dondurucularda hava dolaşımı olmadığı ya da çok az olduğu için makinede sık sık karlanma yaşanırken no frost buzdolaplarında karlanma hava sirkülasyonu sayesinde karlanma görülmez.

Her iki buzdolabı da gıdaların sağlığı açısından son derece güvenlidir.

Statik buzdolabı ile no frost buzdolabının dondurma kısımları hariç diğer tüm özellikleri hemen hemen aynıdır.

 

 

Şenocak D215 Dual DF Joker Sandık Tipi 200 Lt. Derin Dondurucu Mavi Beyaz Eşya - %25 İndirim Fırsatını Yakala!

 

Yeni Statik Modeller ….Derin Dondurucu…

No Frost Mu Low Frost Mu?

Yeni statik modeller ile No frost dolapların farkı statik buzdolablarinin dondurucu bolumumde azda olsa karlanma yapmasidir. Kısaca böyle ozetlenebilir.

Ama artık yeni teknolojiler sayesinde mesala Bosch gurubunun low frost özelliği sayesinde bu karlanma cok ama cok ince bir tabaka haline gelmekte. Yılda bir kere dondurucuyu temizlemek yeterli.

Low frost buzdolabı isminden de anlaşılacağı üzere az buzlanma yapan soğutuculardır. Eski tip statik buzdolaplarındaki çalışma prensibine dijital termostatla birlikte bazı devrelerin entegre edilmesiyle oluşturulmuşlardır. Bu sayede cihazın ısısı içeriden ayarlanarak korunabilmektedir. İç kısımda meydana gelen

ince buzlanma, cihaza eklenen devreler sayesinde eritilir ve buharlaşma tavasına gönderilir. Bu süreçte dolabın içi hiçbir şekilde ısınmaz ve sıcaklık farkı oluşmaz.

Aynı durum dondurucu kısmında mevcut değildir. Üst kısmın soğuması alt bölmelerin de soğumasını sağlar. Low frost buzdolabı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alt bölmenin kapısını devamlı açıp kapamaktan kaçınmaktır. Ayrıca gıdaları buzdolabına koyarken mutlaka streçlemeli, buzdolabı poşetine koymalı ya da bir kap içinde muhafaza etmeniz gerekir. Aksi halde gıdalar buzlanabilir.

Low frost buzdolabında elektrik kesildiğinde 48 saate kadar gıdalar bozulmadan kalabilirler. No frost buzdolabında ise bu süre en fazla 12 saate kadar uzayabilir. No frost buzdolabında hava kanalları ve fan bulunur, ancak low frost buzdolabında hava kanalı ve fan bulunmaz. Bu nedenle enerji tüketimleri no frostlara göre oldukça azdır.

Yalıtım Önemli mi?

 Saklama konusunda bazı statik modellerde, elektrik kesintisinde 40 saat yiyecekleri muhaffaza edebiliyor. Buda ne kadar iyi bir yalıtıma sahip olduğunu kanıtlıyor. Oysa no frost buzdolapları en fazla 15 saat kadar saklayabilmekte.

Bu bakımdan yani yalıtım konusunda uzun süre yiyecekleri bozulmadan muhafaza eden derin dondurucular tercih edilmeli…..

Sonuç olarak statik buzdolabı ile no frost buzdolabı arasındaki en önemli farklar havalandırma ve soğutma sistemleri arasındadır. Her iki makine de gıdaları etkili bir şekilde soğutmakta ve tazeliklerini muhafaza etmektedir. No frost soğutucular daha teknolojik ürünler olup karlanma gibi sorunlar yaşamanıza neden olmazlar ve kullanımları daha kolaydır. Buna karşın fiyat konusunda iki makine arasında ciddi farklar bulunur.

Model önerileri:

Siemens KG57NP72NE – 0.941 kWh/24saat – NoFrost
Samsung RL62ZBPN – 1,05 kWh/24saat – NoFrost
Samsung RT60KZRSL – 1 kWh/24saat – NoFrost

Bosch KGE58AW30N – 0,78 kWh/24saat – Statik
Ariston 4D XT (TVZ) HA – 1,11 kWh/24saat – NoFrost
Siemens KD56NAW30N – 0,84 kWh/24saat – NoFrost
Bosch KGN57A01NE – 0,98 kWh/24saat – NoFrost
Arçelik
Uğur Derin Dondurucu
Vestel Derin dondurucu
Beko Derin Donduruccu

 

 

Tecrübelerinizi yorum kısmında üye olmadan yazabilirsiniz…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.