GÜNCEL HABERLERKARİYERÖğretmenÖne Çıkan Haberler

Atanamayan Öğretmenlerin Sorunları

ÖĞRETMEN OLMAYAN ÜCRETLİLER DEĞİL, MEB-TTKB’CE ÖĞRETMEN OLAN MEMURLAR SINIFLARINDA OLMALIDIR

MEB maalesef yıllardır, öğretmen olmayan binlerce kişiyi ders ücreti ödenmesi suretiyle dışarıdan temin ederek bu kişilere okullarda ders verdirmektedir.İlgili ders branşında herhangi bir eğitimi-öğrenimi olmayan; Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Rehberlik, Öğretim Yöntem ve Teknikleri eğitim-öğrenimi olmayan ama ders ücreti ödenen bu kişilerin öğrencilerin karşısına öğretmen olarak çıkarılmasının uygun olmadığı, verimli olmadığı; idareciler, öğretmenler, eğitim uzmanları, eğitim yazarları, veliler ve öğrencilerce zaten sıklıkla vurgulanmaktadır.Akılcı düşünüldüğünde; dışarıdan verimsiz “ders ücretli mevsimlik çalışan” sistemine gerek duyulmadan devletimizin kendi mekanizmalarının işleyişi içinde, “Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni kadro verememe sıkıntısı”, “Bütçe olanaklarının kısıtlılığı” gibi açıklamalar doğrultusunda yalnızca mevcut memur kadrolarının diploma unvanında düzenlenip optimum verimde istihdamın sağlanmasıyla
 bile öğretmen açığını hemen azaltacak çözüm uzaklarda değildir.Optimum ve pratik çözümün adresi KPSS ile EÖH dışı memurluk kazanmış gerçek öğretmenlerdir.
Yani:
1) Memuriyet öncesi MEB’e bağlı Özel Öğretim Kurumlarında çalışmış, Temel-Hazırlayıcı-Uygulamalı Eğitim ve Sınavlarını başarıyla tamamlamış MEB-ÖYGGM 12.05.2015/13 genelgesi ile de teyit edilen asil öğretmen olmuş asil memurlar ve kamu personeli
2) Üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmiş, öğretmenlik yapma hakkına sahip aday öğretmen olacak asil memurlar ve kamu personeliMilli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un Anadolu Ajansı Editör Masası programı canlı yayınında 25.10.2018’de( https://www.youtube.com/watch?v=clV5DwRMCsw )“KPSS ile öğretmenlik dışı memuriyet kazanmış memurluk yapan,başka kurumlarda meslektaşlarımıza ihtiyacımız var.Zaten tasarruf dönemi de bana denk geldi. Memuröğretmenler ilgili bir planlamamız var.” şeklindeki açıklamaları doğrultusunda;
Eylül 2014’teki öğretmen ataması töreninde MEB müsteşarınca yapılan konuşmada: “Keşke bütçemiz uygun olsa da öğretmen ihtiyacımızın tamamını karşılayabilsek!” ifadesinden yola çıkarak,KPSS ile kazanılan kadroların EÖH sınıfına, MEB devlet okullarına öğretmen unvanıyla geçirilmesi ile Devletimiz Bütçesine ek yük oluşmayacaktır.
Maaşı ödenen, MEB ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığına göre de öğretmenlik hakkına sahip memurlardan isteyenlerin kadrolarının devlet dairelerinden devlet okullarına eğitim öğretim hizmetleri (EÖH) memuriyet sınıfında öğretmen unvanıyla kurum içi ve kurumlar arası kaydırılması;* 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 68-71-72 ve 74. maddeleri* MEB 12.05.2015/13 genelgesi C bölümü* T.C. Cumhurbaşkanlığı 11 Ekim 2018 /13 Genelgesi* 02.12.2015 tarihli Resmi Gazete Yayımlanan Personel İşlemleri Konulu 2015/13 sayılı Genelge* T.C. Anayasası 10.madde* T.C. Anayasası 17. madde* Anayasa Mahkemesinin 2012/931 başvuru numaralı 26.06.2014 tarihli kararıdoğrultusundaki mevzuat dikkate alınarak görevli oldukları yerleşim birimlerinde T.C. Anayasası 41. maddesi yönünde aile birliği korunarak ivedilikle yapılabilir.06.05.2010 tarihinde yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde 31.08.2012’de yapılan değişiklik sonucu memuriyete esas hizmet süresine dayalı başlıklardan “Kurum içi İlk Atama ve Kurumlar Arası İlk Atama” kaldırılması, 17.04.2015 düzenlemesinde de geri gelmemesi mahkeme kararlarına aykırılık oluşturmakta, kamu işlerinin bütünlüğü ilkesine de uygun olmayan bir yönetmelik değişikliği olduğu göze çarpmaktadır.Kamu hizmetinde bulunan memurların en üst öğrenim gördükleri mesleklerde görev yapmaları birçok mahkeme kararıyla hükme bağlanmışken MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 31.08.2012 değişikliğinin, mağduriyetin giderilmesinden sonraki süreçtekileri kapsaması ve kazanılmış hakları yok etmemesi gerektiği açıktır.
Ayrıca;1) Memurluk yapan öğretmenlerle aynı statüdeki öğretmenlik ölçütlerine sahip şehit-gazi-malul yakınları, yönetmelikte kaldırılan ” kurumlar arası geçişle” KPSS’siz, ÖABT’siz hizmet sürelerine bağlı olarak Kasım 2016’da devlet öğretmenliğine kaydırılmıştır.
2) 01.09.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 674 sayılı KHK ile devlet memuru da olmayan özel eğitim-öğretim kurumlarındaki 5000 öğretmen KPSS’siz ÖABT’siz devlet öğretmenliği kadrolarına Ekim 2016’da alınmıştır.
3) “Kurumlararası Yeniden Atama” ile KPSS’siz önce öğretmenliğe atanmış sonra başka unvanda memurluğa KPSS’siz geçmiş ardından tekrar öğretmenliğe KPSS’siz dönmek isteyenler için atama dönemlerinde başvuru başlığı açık tutularak geçişler sağlanmıştır.
4) Dilekçelere istinaden, KPSS ve ÖABT şartı olmadan “28 Şubat Mağduru” olarak memuriyetten MEB öğretmen kadrolarına tekrar geçiş sağlanmıştır.
5) Engelliler için ÖABT’siz E-KPSS ile alım ve öğretmenliğe geçişler yapılmıştır.
6) KPSS ile atanmadıkları halde üniversitelerin araştırma-öğretim görevlileri MEB öğretmen kadrolarına KPSS’siz ÖABT’siz kurumlar arası geçiş yapabilmiştir.
7) KPSS’siz ve ÖABT’siz, milli sporcular MEB’e öğretmen olarak alınmıştır.
8) 5000 ders ücretli mülakatla devlet öğretmenliğine alınmıştır.
9) Yetiştirme yurtlarından memurluğa yerleştirilmişlerin KPSS’siz – ÖABT’siz, diplomaya dayalı öğretmenliğe (yönetmelikte kaldırıldığı belirtilen) geçişlerinin yapılması (gazi-malul yakınlarındakine benzer bir şekilde) durumu da ortadadır.gibi son yıllarda yapılmış uygulamalar da incelendiğinde;  verimsiz “ücretli öğretmenlik” yerine  devlet kültürü yerinde, halkla ilişkiler yönünden yoğun kazanımlara sahip, idari-iş deneyimi yüksek; güvenlik soruşturmasından geçmiş sicilleri temiz aralarında yüksek lisans  mezunlarının da bulunduğu “asil öğretmen olmuş & aday öğretmen olacak” kamu personelinin MEB’e geçirilmesiyle yani KPSS ile memurluk kazanmış öğretmenlerle en uygun koşullarda verimle öğretmen açığının bir kısmı kapanacaktır.Zaten öğretmen olduğu halde kamu personelinin mezuniyet dışı unvanlarda EÖH memuriyet sınıfı dışında çalışmak zorunda bırakılması Devletimiz için maalesef çok büyük yetişmiş beyin gücü israfı, verimsiz insan kaynakları planlamasıdır
. Sonuç olarak:Yüz binlerce aday arasından KPSS ile kazandıkları “EÖH sınıfı dışı unvanlarda” kamu personeli görevlerini sürdürürken “MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 31.08.2012 ile 17.04.2015 değişikliği” sonucu mağduriyet yaşayan “MEB-TTKB ölçütlerine göre asil öğretmen olmuş & aday öğretmen olacak” asil memurlardan isteyenlerin kadrolarının kamu yararına uygun diploma unvanında verimli personel istihdamı kapsamında “ilk atamaya ayrılan kontenjan dışında ayrıca belirlenip memur olarak çalışılan il-ilçelerde” EÖH sınıfına MEB’e öğretmen unvanıyla kaydırılması için tüm iş ve işlemlerin ivedilikle tesis edilmesi gerekliliği hususu yetkili tüm makamlara arz edilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.