Devlet MuhasebesiMALİYE MEVZUATI

Ödenek Taleplerinde Uyulacak Esaslara İlişkin Muhasebat Genel Yazısı

para-10

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.0.MGM.0.05-842.07.11-                                         28.04.2009/5787

Konu: Ödenek Talepleri

Bakanlığımıza (Muhasebat Genel Müdürlüğü) gelen ve giden evrak işlemleri 01.01.2009 tarihinden itibaren “Dokümantasyon Yönetim Sistemi” ile yürütülmeye başlanmıştır. Sistemin daha sağlıklı çalışması, kırtasiyeciliğin azaltılması ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla merkez ve taşra muhasebe birimlerine (Döner Sermaye Saymanlıkları dahil) ilişkin ödenek taleplerinin aşağıda belirtilen esaslara göre yapılması uygun görülmüştür.

1- Merkez ve taşra muhasebe birimlerinin ödenek talepleri muhasebe yetkilisi tarafından say2000i sistemi üzerinde bulunan “Ödenek Talep Formu” doldurularak elektronik ortamda Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir.

2- Yılı Bütçe Kanunu ile Genel Müdürlüğümüze tahsis edilen ödenekler için ayrıntılı harcama programı hazırlanarak aylık harcama tutarları belirlenmekte ve buna uygun olarak ödenek serbest bırakmaları üçer aylık dönemler itibarıyla yapılmaktadır. Bu yeni duruma uygun olarak merkez ve taşra muhasebe birimleri ödenek taleplerini üçer aylık dönemler halinde Ocak-Şubat-Mart ayları için Ocak ayının ilk haftasında, Nisan-Mayıs-Haziran ayları için Nisan ayının ilk haftasında, Temmuz-Ağustos-Eylül ayları için Temmuz ayının ilk haftasında ve Ekim-Kasım-Aralık ayları için Ekim ayının ilk haftasında; ek ödenek ihtiyaçlarını ise ek ödeneğe ihtiyaç duyulan dönemde tekrar talepte bulunmak suretiyle yapacaklardır.

3- Döner Sermaye Saymanlıkları ödenek taleplerini doğrudan yazı ile ödemelerinin yapıldığı muhasebe birimine bildirecekler ve ödenek talepleri bu birimlerce say2000i sisteminden yapılacaktır. Muhasebe birimleri ödenek talep yazılarını ayrıca Bakanlığımıza (Muhasebat Genel Müdürlüğü) göndermeyeceklerdir.

4- Bakanlığımıza (Muhasebat Genel Müdürlüğü) gönderilen ödenek talep yazılarının incelenmesi sonucunda su, yakacak, akaryakıt ve elektrik alımlarına ilişkin ödenek taleplerinin İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından talep edilmesi gerektiği halde Genel Müdürlüğümüz bütçesinden yapıldığı ve bazı muhasebe birimlerinin bu tertiplerden harcama yaptığı tespit edilmiştir. Muhasebe birimleri 03.2.2.01 Su Alımları, 03.2.3.01 Yakacak Alımları, 03.2.3.02 Akaryakıt ve Yağ Alımları (Jeneratör Gideri Dahil), 03.2.3.03 Elektrik Alımları ekonomik kodlarına ilişkin ödenek taleplerini Bakanlığımıza İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına yapacaklardır. Daha önce bu giderler ile ilgili 323-Bütçeleştirilmiş Borçlar Hesabına Genel Müdürlüğümüz kurumsal kodu ile girilen giderlere ilişkin kayıtlar düzeltme işlemi yapıldıktan sonra İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının kurumsal kodu ile kaydedilecektir.

5- Merkez ve Taşra Muhasebe birimleri (Döner Sermaye Saymanlıkları dahil) tedavi yolluğu ve tedavi giderlerinin ilgili tertibinde ödeneği bulunmadığı durumlarda bu giderleri mutlaka 323-Bütçeleştirilmiş Borçlar Hesabına kaydedeceklerdir.

6- İlama bağlı borçlarla ilgili olarak Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünün 22.03.2004 tarih ve 5003, 11.03.2005 tarih ve 8600 sayılı yazılarında belirtildiği şekilde işlem yapılacak ve merkez ve taşra muhasebe birimleri tarafından 03.4 tertibinden Genel Müdürlüğümüzden ödenek talebinde bulunulmayacaktır. Bu tertiple ilgili ödenek talepleri ilçe muhasebe birimleri tarafından doğrudan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne yapılacaktır. İl merkezlerindeki muhasebe birimleri ise 03.4 tertibinden ödenmesi gereken ilama bağlı borçları bir yazı ekinde o ildeki muhakemat müdürlüğüne göndereceklerdir.

7- Malmüdürlüğü hizmet binalarının kiralanması gerektiği hallerde, kiralama işlemlerinden önce Bakanlığımızdan (İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı) izin alınacak; izin verilmesi halinde kiralama yapılacak ve kira giderleri anılan Başkanlıktan doğrudan talep edilecektir. Diğer muhasebe birimleri ise kiralama giderleriyle ilgili ödenek taleplerini Genel Müdürlüğümüze bildireceklerdir.

8- Bakanlığımız merkez birimleri tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri için geçici görev yolluğu talebinde bulunulmayacak, eğitime katılacakların geçici görev yollukları birimlerden alınan listeye göre muhasebe birimlerine gönderilecektir. Defterdarlıklar tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleriyle ilgili geçici görev yolluğu talepleri say2000i sisteminden Ödenek Talep Formu kullanılarak yapılacaktır.

9- Sayıştay Başkanlığı tarafından merkezde incelenmesi uygun görülen muhasebe birimleri için 03.5 tertibinden ödenek talebinde bulunulmayacak, bu ödenekler Sayıştay Başkanlığından alınan listeye göre muhasebe birimlerine gönderilecektir.

10- Merkez ve taşra muhasebe birimleri fotokopi makinalarının bakım ve onarımı için ödenek taleplerini elektronik ortamda (09/01/2009 tarihli ve B.07.0.MGM.0.27.8/231 sayılı Genel Müdürlüğümüz yazısında belirtilen esaslar doğrultusunda) Donatım Destek Şubesine, bunun dışında kalan bakım ve onarım ile ilgili ödenek taleplerini ise gerekçesi ile birlikte yazılı olarak Bütçe Şubesine göndereceklerdir.

11- 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 25 inci maddesi gereğince muhasebe birimlerinde çalıştırılan aday çırak, çırak ve stajyer öğrencilere Bakanlığımızın 12.01.00.62 nolu kurumsal ve 01.4.1.02 nolu ekonomik kodundan ödenecek ücretlerle ilgili ödenek talepleri Defterdarlık (Personel Müdürlüğü) bütçesinden yapılacaktır.

Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra birimleri ödenek taleplerini analitik bütçe sınıflandırmasında yer alan ekonomik kodların dörtlü düzeyini kullanarak, belirtilen esaslara göre yapacaklardır. Ödenek talepleri makul düzeyde yapılacak üç aylık ihtiyaçtan fazla ödenek talep edilmeyecektir. Ayrıca telefon, faks ve belirtilen haller dışında yazıyla ödenek talebinde bulunulmayacaktır.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

…./…./2009 Dev.Muh.Uzm.     O.TAŞARKUYU

…./…./2009 Şb.Yöneticisi        K.YOLDAŞ

…./…./2009 Daire Başkanı       A.KOÇYİĞİT

…./…./2009 Genel Md.Yrd.    E.KIZILKAYA                                                                                                                                                                                                                                Ömer DUMAN

Bakan a.

Genel Müdür

DAĞITIM:

1- 81 İl Valiliğine (Defterdarlık)

2- Merkez muhasebe birimlerine