Devlet MemuruGÜNCEL HABERLERKARİYER

Muhasebe Denetmenliği Geri Geldi

bayan çalışan-1

Medyada çıkan haberlere göre muhasebe denetmenliğinin tekrar geri getirileceği ve yeniden bu kardolara personel alınacağı söyleniyor….

Kamufinans.com web sitesi olarak, bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz…

Muhasebe denetmenliği ile ilgili geçmiş yıllarda yaşananlar aşağıda özet halinde sunulmuştur.

Bu sebeplerle yüksek adalet duygularına ve vicdani hassasiyetlere duyduğumuz inançla; hem kazanılmış hakların korunumu ve hem de genel kamu yararının gözetimi açısından Defterdar emrinde görev yapan Denetim Yetkili Defterdarlık Uzmanları ile bunların Yardımcıları, doğrudan Denetim Yetkili Maliye Uzmanlığı

kadrolarına atanmalıdır.

MUHASEBE DENETMENLERİ DERNEĞİ

(MUDENDER)

659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkana kadar dişimizle, tırnağımızla, alın terimiz, göz nurumuzla, nice zorlu sınavlardan geçerek kazandığımız bir mesleğimiz vardı. Bir sabah vakti 659 sayılı KHK yayımlandı ve bütün kazanımlarımız elimizden alındı. Onurumuz kırıldı, toplumsal saygınlığımız zarar gördü. Kendimize, eşlerimize, çocuklarımıza ve akrabalarımıza içine düştüğümüz durumu anlatabilecek hiçbir haklı gerekçe bulamadık.

“Denetimde tek çatı” denildiğinde çok sevinmiştik. Muhasebe Denetmenleri ile eşit statü ve özlük hakları sahip “Vergi Denetmenleri”, 646 sayılı KHK ile Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri ile birlikte “Vergi Müfettişi” unvanı verilerek onlarla aynı özlük haklarına yükselttiler.

Buna paralel bir düzenleme beklerken Muhasebe Denetmenleri olan bizler, yaptıkları görevler itibariyle idari anlamda fonksiyonları bulunan Muhasebe ve Milli Emlak Uzmanlarıyla birleştirilerek “Defterdarlık Uzman” kadrosuna atandık ve bu düzenlemeyle  “denetim elemanı”  statülerimiz elimizden alındı, mali ve özlük haklar bakımından da daha önce bizle eşit durumda olan Vergi Denetmenleri, Devlet Muhasebe ve Devlet Malları Uzmanlarının çok çok gerisine düştük.

Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı denetim birimleri, Rehberlik ve Denetim Başkanlığına bağlı olacak şekilde birleştirilmiş. İllerdeki, Eğitim Denetmenleri Başkanlıkları, Rehberlik ve Denetim Başkanlığına bağlanmış. Taşrada görev yapan İl Eğitim Denetmenleri merkez teşkilatına bağlanarak denetimde tek çatı altında tek bir unvan olarak öngörülen “Maarif Müfettişi” unvanında birleştirilmiştir.

TBMM Dilekçe Komisyonu 659 sayılı KHK ile Milli Emlak ve Muhasebe Denetmenleri’ nin mağdur edildiğini ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini, 659 sayılı KHK ile, yaptıkları iş ve görevleri benzer olmayan, işe alınmaları ve göreve başlama süreçleri birbirinden farklı olan uzmanlarla birleştirilmelerinin ölçülü bir yaklaşım olmadığı, öte yandan, Defterdarlık Uzmanı kadrosuna atanan Muhasebe denetmenlerinden, denetimle görevlendirilenler için rotasyon uygulamasının devam ettiğini, aynı unvana sahip olan diğer defterdarlık uzmanları için rotasyonun olmamasının aynı unvan altındaki personel arasında ayrı bir sorun olarak ortaya çıktığını, aynı unvanı taşıyan defterdarlık uzmanlarının bir kısmı denetim yetkisine haiz iken diğerlerinin bu yetkiye sahip olmamasının iş barışını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmiştir.

Komisyon, söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde gerekli yasal düzenlemelerle ilgili çalışmaların yapılmasını Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’ndan istemişti. Bu bilgiler ışığında merkezi yönetimde tek çatı uygulaması dışında kalan tek denetim elemanı grubu Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenleridir.

Kurumların üstlendikleri kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere kamu hizmetlerinde iş bölümü ve  koordinasyonun sağlanması, benzer hizmetlerin tek kuruluş veya birim tarafından yürütülmesi ve kaynak kullanımında israfın önlenmesi düşüncesi ile Maliye Bakanlığı bünyesinde de ikinci “Tek Çatı” uygulamasının gündeme alınmasının gerekliliğini beraberinde getirmektedir.

Bu durum Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenlerinin tek çatı isteklerinin tekrar değerlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlunun  bir yazısında belirttiği üzere “Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenleri yeni bir grup başkanlığında toplanıp, makul formül bulunabilir!” şeklinde getirdiği öneride tam bu soruna çözüm olmaktadır.

Bu sebeplerle yüksek adalet duygularına ve vicdani hassasiyetlere duyduğumuz inançla; hem kazanılmış hakların korunumu ve hem de genel kamu yararının gözetimi açısından Defterdar emrinde görev yapan Denetim Yetkili Defterdarlık Uzmanları ile bunların Yardımcıları, doğrudan Denetim Yetkili Maliye Uzmanlığı kadrolarına atanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.