Devlet MemuruGÜNCEL HABERLERKARİYER

Memurlar Şirket Ortağı Olabilir mi?

Memur-11

Memurların görevleri süresince yapmaları yasak olan bazı faaliyetler var. Ceza almamak ve sorun yaşamamak için bu hususlara dikkat etmek çok önemli.

Memurluk, üniversiteden mezun olan birçok genç için hayallerdeki iş kapısı. Mevcut haliyle memurların sahip olduğu iş güvencesi özel sektörde çalışanlara nazaran önemli bir avantaj oluşturuyor.
Mevcut haliyle diyorum, çünkü 2016 yılında 657 sayılı Kanun’da önemli değişiklikler yapılması öngörülüyor. Yapılacak değişikliklerle memurlar için performans esası getirilecek. Aynı zamanda iş güvencesinin esnetilmesi de kulaktan kulağa dolaşmakta. Bakalım önümüzdeki günler memurlar için neler getirecek?

Geçinmek büyük bir sorun

657 sayılı Kanun’un değişmesi, iş güvencesi, performans gibi meselelerin ötesinde memurlar için aslında daha önemli sıkıntılar da var. Bunların başında en önemli olanı ise kuşkusuz maddi sıkıntılar. Memurların aldıkları maaşlar ne yazık ki yoksulluk sınırının çok altında kalıyor. Öğretmenlerin maaşı mesleğin saygınlığı ile bağdaşmayacak derecede düşük.
Örneğin, 3. derece bir memurun maaşı 2016’da 2.560 TL, öğretmenin maaşı ise 2.860 TL olacak. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 2015 Kasım ayı için 4.530 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda alınan maaşlar ne yazık ki çok düşük seviyede.

Yönetimde ve denetimde görev yok

Memurlar kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamıyorlar ama limited şirket ve anonim şirketlere belli şartlarda ortak olmaları mümkün. Memurlar, anonim şirket ortağı olabilirler, ancak bu şirketlerin yönetim ve denetiminde görev almazlar. Öte yandan, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamazlar ve şirketin kanuni temsilcisi de olamazlar.
Ayrıca memurlar, limitet şirket ortağı da olabilirler. Ancak, ortak olacakları şirketin ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmesi ve memurun bu kişiler arasında yer almaması gerekiyor. Öte yandan, memurlar ortağı oldukları limited şirketin yönetim ve denetiminde görev alamayacakları gibi, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamazlar ve şirketin kanuni temsilcisi de olamazlar.

Memurun ek iş imkânı var mı?

Memur maaşlarının düşük seviyelerde olması ister istemez akıllara ek iş yapılması mümkün mü sorusunu getiriyor. Ancak bu noktada memurların dikkatli olması gerekiyor. Çünkü ek iş yapılması durumunda disiplin cezası alabilirler.
657 sayılı Kanun’da memurların yapamayacağı işler tek tek sayılmış. Bunları şöyle sayabiliriz:
1- Memurlar tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.
2- Memurlar ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya vekil olamaz.
3- Memurlar kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamaz.
4- Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz.
5- Memurlar herhangi bir işyerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Eş ve çocuğun faaliyeti bildirilmeli

Memurlara saydığımız yasak olan faaliyetleri yapmaları halinde 657 sayılı Kanun’a göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi söz konusu. Bu sebeple memurların yaptıkları işlere dikkat etmeleri gerekiyor.
Ayrıca memurlar eşlerinin ve çocuklarının yaptığı işleri de takip etmeli. Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlü.

Kaynak : Meydan Gazetesi / Mehmet Bulut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.