Devlet MemuruGÜNCEL HABERLER

Mazeret İzni Nedir? Mazeret İzni Hangi Durumlarda Verilir?

personel-6

Mazeret İzni Nedir? Mazeret İzni Hangi Durumlarda Verilir?

MAZERET İZNİ
* Madde 104-
a)Kadın memura; doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha eklenir.

Ancak sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu, tabip raporuyla belgeleyen (32. hafta çalışabilir raporu) memur isteği halinde doğumdan önceki 3 haftaya kadar kurumunda çalışabilir.

Bu durumda, memurun fiilen çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir.

Çalıştığı beş hafta içinde kullandığı izinler ve raporlar düşülerek kalan kısmı doğum sonrası izne eklenir. (15.4.2011 tarihli Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:2)

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

Kadın memura tabip raporunda belirtmesi halinde hamileliğinin 24. haftasından önce ve her halde 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. (DMK 101)

En geç 37. haftasında doğum öncesi izne ayrılmalı raporu alınmalıdır.

b)Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine 10 gün babalık izini verilir.

Memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi,

Eşinin, çocuğunun ölümü,

Kendisinin veya eşinin; annesi, babası ve kardeşinin ölümü, hallerinde isteği üzerine 7 (yedi) gün izin verilir.
c) Yukarıda belirtilen hallerden başka, merkezlerde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında, diplomatik misyon şefleri tarafından, birim amirinin muvafakatiyle, bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir. Zaruret halinde aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde ikinci defa aldığı bu izin yıllık izninden düşülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.