LIFE STYLE

Kuru Fasulye Yemek Tarifi

https://yemek.com/tarif/kuru-fasulye/ | Kuru Fasulye Tarifi

Kuru Fasulye Tarifi

Kuru fasulye yemeği, hepimizin vazgeçemediği yemekler arasında yer almaktadır…

Hek aşçı kendisine göre farklı tarzda kuru fasulye yapmaktadır…

Bu çalışmada, genel bir kuru fasulye (etsiz ) kuru fasulye tarifi verilecektir…

Lakin et ilave edilmesi de yemek yapma sürecinde çok fazla sorun teşkil etmeyen bir durum…

Bu nedenle et ekleme kısmını kendi geliştirdiğiniz metoda göre yapabilirsiniz….

İşte etsiz kuru fasulye yemek tarifi…..

Geleneksel sofralarımızın baş tacıdır kuru fasulye. Tarifte yer alan kuru fasulyeler, cinsi ve önerilen pişirme süresine göre bir gece önceden ılık suya basılır. Sıvı yağda kavrulmuş kuru soğan, salça ve toz kırmızı bibere eklenen haşlanmış kuru fasulyeler, kabuk atmaması için kısık ateşte pişirilir. Ona en çok yakışan bulgur pilavı ya da tereyağlı pirinç pilavı eşliğinde soğuk ya da sıcak olarak servis edilir.

Yaz sofralarında kuru nane eşlik eder ona yanına buz gibi bir kase cacık. Sizin anlayacağınız mevsimsizdir kuru fasulye ve damaklarda kalan tadına doyum olmaz.

Kuru fasulye tarifini hazırladık hazırlamasına da yanında ne olsun istersiniz? Önerdiğimiz gibi pilav ve cacık mı yoksa sadece iyi yapılmış bir mısır ekmeği mi? Şu an evinde fasulye tıngırdatanlar yazsın bize.

BU TARİFLE İYİ GİDER

Ev Yapımı Kışlıkların Birincisi: Turşu
 https://yemek.com/tarif/tursu/ | Turşu Tarifi

Tanelerini Sayarsın: Tereyağlı Pilav
https://yemek.com/tarif/tereyagli-pilav/ | Tereyağlı Pilav Tarifi

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

Tarifi Yazdır

Malzemeler

  • 500 gram

    kuru fasulye

  • 4 yemek kaşığı

    ayçiçek yağı

  • 1 adet

    orta boy kuru soğan

  • 1 adet

    orta boy kırmızı biber (arzuya göre)

  • 2 adet

    orta boy yeşil biber (arzuya göre)

  • 1/2 yemek kaşığı

    biber salçası

  • 1/2 yemek kaşığı

    domates salçası

  • 3 su bardağı

    su

  • 1/2 çay kaşığı

    tatlı toz kırmızı biber

  • 1 çay kaşığı

    tuz

Püf Noktası

Kullandığınız fasulyenin cinsine göre suda bekletme işlemini kısa bir süreyle sınırlayabilirsiniz.Pişirme öncesi:Bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri, üzerini çok az geçecek miktarda su ilavesiyle, düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz.Arzuya göre kurutulmuş acı biber ekleyebilir, sıvı yağın yanı sıra tereyağ da kullanabilirsiniz.Tencerede pişen kuru fasulyeyi; karamelize ve yoğun bir tat vermesi için 1 yemek kaşığı bal ilavesi ile çömlek kapta, fırında 20 dakika daha pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Ayıkladığınız kuru fasulyeleri bir gece önceden ılık suya basın.
  2. Kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız renkli biberleri soğanlarla uyumlu olacak büyüklükte doğrayın.
  3. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurun. Doğranmış renkli biberler, biber ve domates salçasını ekleyip kısa süre daha kavurma işlemini sürdürün.
  4. Tatlı toz kırmızı biber ilavesiyle tatlandırın. Önceden suda bekletip suyunu süzdürdüğünüz kuru fasulyeleri ekleyip karıştırın.
  5. Kuru fasulyelerin üzerini az miktarda geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişirme işleminin sonuna doğru tuz ekleyin.
  6. Kıvam alan kuru fasulyeyi arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Güzel kuru fasulye pişirmenin püf noktaları…..

Sadece kuru fasulyesiyle ünlenen lokantalar olduğunu ve bu mekanların önünde uzun uzun kuyruklar olduğunu görüyor, sırf kuru fasulyesini yemek için şehir dışından gelenlerin bile olduğuna tanık oluyoruz sık sık. Evde pek yüzüne bakmasak da bir esnaf lokantasına gittiğimizde ilk canımızın çektiği kuru fasulye oluyor, kuru fasulye-pilav-cacık üçlüsünü yemeden esnaf lokantasına gittim demiyoruz.

Peki neden lokantalardaki kuru fasulye hep bize daha büyülü, daha lezzetli geliyor? Neden evde yaptığımız kuru fasulyelerden aynı lezzeti alamıyoruz?

Siz de evde o nefis lokanta usulü kuru fasulyeleri yapabilin diye lokantaların sırrını açıklıyor, mükemmel kuru fasulyelerin püf noktalarını veriyoruz.

Lokantalar sizden farklı ne yapıyor?

istanbulun-en-iyi-kuru-fasulyecileri

Mis gibi tereyağlı pirinç pilavının sevdiceği, cacığın yol arkadaşı kuru fasulyeyi mükemmel kılan bazı püf noktalar var. Kuru fasulyesiyle ünlenen lokantalar da malzeme seçimin den pişirme detaylarına kadar bu püf noktalarını uyguluyor genelde.

Tabii bazılarının kendine ait lezzet sırları da olabilir ama biz genel hatlarıyla lokantaların mutfaklarındaki usta aşçıların uyguladığı püf noktalarını evde yaptığınız kuru fasulyeyle karşılaştırın diye aşağıya madde madde bırakıyoruz.

Şimdiden herkesin ellerine sağlık!

Lokanta usulü mükemmel kuru fasulye yapmanın püf noktaları

  • İlk öncelik tüm malzemelerin kaliteli olması. Bu kuru fasulye için de geçerli, kullandığınız salça ve yağ için de…
  • Lokantaların tercihi daha tombul, küçük ve lezzetli olan meşhur İspir şeker fasulyesi oluyor. Lezzet farkı genelde buna bağlı.
ispirkurufasulyesi

  • Ama tabii bununla da sınırlı değil. Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar.
  • Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor.
skillupskillet

  • Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar. Burası önemli, pişen fasulyeler dişe dokunur olmalı mutlaka.
  • Yağ konusunda cömertler. Köy tereyağı tercih ediyorlar. Tereyağını mutlaka kısık ateşte eritiyorlar.
eyfat

  • Eğer etli kuru fasulye pişiyorsa etin suyunu kaybetmemesi, daha lezzetli olması için mutlaka harlı ateşte pişiriyorlar.
  • Soğanları incecik doğrayıp fazla suyunu süzmeden asla eklemiyorlar.
  • Bazı yerlerde ise un da kullanıyorlar. Bunun amacı ona tam bir köy lezzeti vermek ve helmeli (Fasulye, pirinç, buğday vb. taneler kaynatıldığında nişastanın çökelmesiyle oluşan koyu sıvı) olmasını sağlamak. 400 gram haşlanmış kuru fasulye için 1,5 yemek kaşığı unu kavurduktan sonra ekliyorlar.
kqed.org

  • Salça olarak genelde Antep salçası tercih ediliyor. Biber salçasına mutlaka domates salçası da karıştırıp çok az su ekleyip 10 dakika kadar iyice birbirine girmelerini bekliyorlar.
yoreselantep

  • Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
thekitchn

  • Ardından pişen fasulyeleri güvece aktararak 1 bardak su daha ekliyor ve 200 derece fırında 45 dakika-1 saat kadar pişiriyorlar.

Ve işte karşınızda mükemmel lezzette kuru fasulye!

mukemmel-kuru-fasulye

Afiyet olsun!

kaynak: yemek.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.