Altın/Gümüş/MadenGÜNCEL HABERLERÖne Çıkan HaberlerYATIRIM&FİNANS

Kripto Para Nedir? Kripto Para Güvenli mi?

Kripto Para Nedir?

Para basma yetkisi ülkelerin hükümranlık haklarına dayalı olarak sahip oldukları ve uluslararası çevrelerce kabul edilen edilen bir yetkidir.

Bu kapsamda, her ülke yada isteyen ülke kendi parasını basarak ülke içi ve ülke dışında dolaşıma sunabilir…

Para basmak hükümranlık hakkını temsil etmekle birlikte asıl amacı, trampa ekonomisinden para ekonomisine geçilmesi neticesinde ticaretin ve mal alım satımının kolaylaştırılması amacını güder…

Her ne kadar paranın icade ticareti kolaylaştırsada, ülkeler arası mal ve para ticareri ülkeler arasındaki kısıtlamalar nedeniyle kolay bir şekilde yapılamayıp bir takım kısıtlamalara tabidir…

Son yıllarda bilgisayar ve internet teknelojilerinin gelişmesi, sosyal medyanın gelişmesi neticesinde; ülkeler arasındaki mal transferinde olmasa bile para transeferinde bazı kolaylıkların ortaya çıkması sonucunu doğurmuştur…

Şöyleki para esas itibariyle alıcı ve satıcının ortak olarak kabul ettiği bir değer olmak durumundadır…..

Eğer alıcı ve satıcı herhangi bir şeyi değişim aracı olarak kabul ediyorsa bu ortak kabul ettikleri şey para yada değişim aracı olarak nitelendirilebilir….

Bu noktada paranın oluşması için herşeyden önce ortak bir değer kabul edilmesi gerekir…eğer tersinden gidersek, ortak değer kabul edilen bir aracı para olarak nitelendirilebilir…

Önemli olan bu ortak kabul edilen değeri ne kadar çok insanın kabul ettiği ve değişim aracı olarak gördüğüdür….

Bu noktadan hareketle belli bir piyasada yada sanal ortamda eğer insanlar yada firmalar ortak alış veriş değeri olarak bir maddeyi para olarak kabul edebilirler…

Her ülkenin kendisisne göre para rejimi olsada, teknoloji sayesinde ülkelerin koyduğu bu sınırlamalar aşılabilmektedir…

Bu noktada kişilerin yada işletmelerin kendi aralarında kabul ettikleri fakat ülkeler para rejimlerinden farklı olan resmiyeti olmayan değişim araçlarına kripto para denilmektedir….

Konuya biraz pozitif bir yaklaşımla bakarsak……

Kripto Para bildiğimiz para birimleri Türk Lirası, Dolar vb. gibi bir para sistemidir. Ama bu para birimlerinden farklı olarak, kripto paranın oluşturulma amacı belli kriptografi prensipleri sayesinde mümkün kılınan bir işlem ile dijital bilgi değişimi sağlamaktır.

Kriptografinin kullanım amacı para işlemlerini güvence altına almak ve yeni paraların oluşturulmasını kontrol etmektir.

İlk Kripto Para, 2009’da bulunan Bitcoin’dir. Günümüzde yüzlerce farklı kripto para kullanılmaktadır ve bunlar genelde “alternatif kripto para” olarak isimlendirilir.

Başka bir deyişle kripto kara parasal değeri olan satırlarca koda dönüştürülmüş bir elektrik akımı gibidir. Daha da basite indirgemek gerekirse, kripto para dijital bir para birimidir.

Hükümetlerin para biriminin değerini belirlediği merkezi bankaların aksine, hiçbir hükümetin kripto paralar üstünde kontrolü yoktur. Çünkü bu paranın kontrolünü sağlayan bir merkezi yoktur.

Kripto Para Borsaları

Pek çok kripto para (Bitcoin, Ethereum vs.) zaman içinde daha az üretilmek üzere tasarlanır böylece bir piyasa değeri oluşturulur. Bu, devletlerin kullandığı para birimlerine göre farklı bir durumdur. Çünkü devlet uygun şartlarda, istediği zaman daha fazla para basabilir ve dolayısıyla enflasyonu arttırabilir. Örnek vermek gerekirse Bitcoin piyasasında ise asla 21 milyondan fazla miktarda birim dönüşümü olmayacaktır.

Yüzlerce kripto para türü olmasına rağmen, bunların çoğu iki protokolün birini kullanarak ortaya çıkmıştır; POW veya PoS. Tüm Kripto Paralar, bilgisayarlarını veya ASIC makinelerini para işlemlerinin doğrulanmasını ve işlenmesini sağlamak için hazırlamış olan kripto para madencileri tarafından muhafaza edilmektedir.

Kripto Para Tarihi

İlk kripto para, 2009 yılında takma adlı bir yazılımcı olan Satoshi Nakamoto tarafından bulunan Bitcoin‘dir. Bitcoin sistem olarak POW

kullanır.

Bitcoin’in ardından Nisan 2011’de, merkezsiz bir DNS aracılığıyla internet sansürünü zorlaştırmak amacıyla ilk altcoin olan Namecoin kuruldu. Ekim 2011’de ise şifreleme methodu olarak SHA-256 yerine Scrypt kullanarak ilk kez başarılı olan kripto para Litecoin kullanıma sunuldu.

Kripto Para Yasal Mı?

Kripto Paralar pek çok ülkede yasal olmasına rağmen – İzlanda ve Vietnam hariç – yapılandırma ve kısıtlamalardan muaf değillerdir. Çin, finansal kurumların Bitcoin’leri kontrol etmesini Rusya ise kripto paraların yasal olduğunu söylemesine rağmen Rus Rublesi dışında herhangi bir birimle eşya alımını yasaklamıştır.

Son Dakika Kripto Para Haberleri

NYT: Facebook, Telegram, Signal kendi kripto paralarını piyasaya sürecek

New York Times, ABD merkezli sosyal medya devi Facebook ve mesajlaşma uygulamaları Telegram ve Signal’in gelecek sene içinde kendi kripto para birimini piyasaya süreceğini iddia etti. Rapora göre, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları devlerinin piyasaya sürmeye hazırlandığı kripto para birimleri, kullanıcılara rehberlerindeki diğer kullanıcılara uluslararası kapsamda mesajlaşma uygulamaları üzerinden kripto para birimi gönderme olanağı sunacak.

Kripto Para Güvenli Mi ? Kripto Para Ne Kadar Güvenli…?

Kripto para, bir değişim aracı olarak kullanılabilir….özellikle uluslarası arenada faaliyette bulunan teknoloji şirketleri tarafından kripta para üretilebilir yada kullanıcıya sunulabilir…..bu durum zamanla gelişecek bir pazardır…

Fakat kripta parayı saadet zinciri tarzı oluşumlar suistimal edebilirler….Bu konuda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir…

Birde yukarıda belirtilidiği gibi devlet paraları ülkelerin güvencesi altındadır…Kripto parayı ise arz eden firma güvencesi verir yada vermez…bu noktada bu paranın gerçekten güvencesi varmıdır yada karşılığı mal olarak bile olsa garanti eden varmıdır incelenmesi gerekir…bu şekilde mağduriyetlerin önüne geçilebilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.