Gelir/Kurumlar VergisiVERGİ MEVZUATI

Kira Beyannamesi Nedir? Kira Beyanında Özellik Gösteren Durumlar Nelerdir?

Muhasebe-29

KİRA BEYANINDA BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR

Kira geliri elde eden mükellefler 01/01/2014-31/12/2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirini 2015 yılı mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar.

Mükellefler, vergi dairesine gitmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini kullanarak “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile yıllık beyannamelerini verebilecekleri gibi elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairelerine de beyannamelerini verebileceklerdir.

2014 yılı içerisinde toplam mesken kira geliri 3.300 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar. 2014 yılı için istisna 3.300 TL’dir. Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilirler. Ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacaklardır.

Gayrimenkul sermaye iradında safi iradın tespiti için, kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seçilebilecek iki yöntem vardır. Bunlar Gerçek Gider Yöntemi ve Götürü Gider Yöntemidir. Mükellefler gerçek veya götürü gider usulünden sadece birini seçebilirler. Mesken kira gelirinden 3.300 TL istisna düşen ve götürü gider yöntemini seçen mükellefler ayrıca %25 oranında Götürü Gider indirimde de yararlanabilecekler. Ancak, bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

Gerçek Gider Yöntemi: Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 üncü maddesinde sayılmıştır. Buna göre aşağıda sayılan giderlerin toplamı indirilecek gideri oluşturmaktadır. 

  • Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
  • Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,
  • Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
  • Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
  • Amortismanlar,
  • Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
  • Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
  • Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (yabancı ülkelerde ödenen kira bedelleri indirilemez),
  • Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar,

brüt kira tutarından indirilebilmektedir. Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilememektedir.

İşyeri Kira Geliri: Bunun dışında, Sadece İşyeri Kirası Elde Eden Mükelleflerin 2014 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 27.000 TL’den fazla ise beyanname vermek durumundadır.

Mesken ve İşyeri Kirasını Birlikte Elde Edilmesi durumunda ise Mesken kira gelirinden 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL’yi aşıyorsa mesken ve işyeri için beyanname verilmesi gerekir.

Mesken kira gelirinin 3.300 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2014 yıl için 27.000 TL’yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece mesken kira geliri beyan edilecektir.

İşyerlerini Basit Usul’e tabi mükelleflere kiraya verenlerin 01/01/2014-31/12/2014 tarihleri arasında elde ettikleri kira gelirleri 1.400 TL yi geçiyorsa GMSİ-Kira Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Sonuç Olarak; Kira geliri beyannamesi verecek mükellefler mart ayının 1’i ile 25’i arasında Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ne https://intvd.gib.gov.tr/kirabeyan/ internet adresinden giriş yaparak kendi adlarına düzenlenmiş beyannamelerini gözden geçirebilir varsa eksiklik, hata ve yanlışlıkları düzelterek beyannamelerini güvenli bir şekilde internet ortamında verebilirler.

Kaynak:Özkan AYKAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.