GÜNCEL HABERLERKamu İhale Kurul KararlarıKAMU İHALE MEVZUATI

Hizmet Alımı İhalelerinde Anahtar Teknik Personel İstenilmesi hk.(Kik Kararı)

Ortaklık-4

Hizmet alımı ihalelerinde anahtar teknik personel istenilmesi hk.

Toplantı No  :2009/055
Gündem No  :46
Karar Tarihi :29.06.2009
Karar No  :2009/UH.II-1787
Şikayetçi:
 Spp42 Yazılım Geliştirme ve Danışmanlık Ltd. Şti., Karaca Sok. No:24/3 G.O.P.
 İhaleyi yapan idare:
 Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi Baştabipliği, İslamsaray Mah. Adnan Menderes Bulvarı No:223
Başvuru tarih ve sayısı:
 10.04.2009 / 8666
Başvuruya konu ihale:
 2009/31052 İhale Kayıt Numaralı “Hastane Bilgi Sistemi, Doküman-İş Akış-Evrak Yönetim Sistemi (Satınalma), 2009-2010-2011-2012 Mali Yılı Program Bakım Eğitim ve Destek Hizmeti Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
25.06.2009 tarih ve II.H.08.60.0120/2009-17E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından 17.04.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Hastane Bilgi Sistemi, Doküman-İş Akış-Evrak Yönetim Sistemi (Satınalma), 2009-2010-2011-2012 Mali Yılı Program Bakım Eğitim ve Destek Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Spp42 Yazılım Geliştirme ve Danışmanlık Ltd. Şti.’nin30.03.2009 tarihinde yaptığı şikayet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibinin 10.04.2009 tarih ve 8666 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.04.2009 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;

6) İhale ilanın diğer hususlar bölümünün 4 üncü maddesinde yer alan anahtar teknik personele ilişkin düzenlemenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine aykırı olarak düzenlendiği,

7) Teknik şartnamenin 2.1.34 üncü ve 2.1.35 inci maddelerinde donanım tedarikinin hastanenin sorumluluğunda olduğunun belirtildiği, ancak anılan şartnamenin 12.1.8 inci ve 11.2 inci maddelerinde ise hastanenin veya tedarikçi firmanın temin ettiği cihazların sadece yazılım tedarik etmeyi taahhüt eden yüklenicinin sorumluluğunda olduğu düzenlemelerinin birbirleriyle çeliştiği, ayrıca ihale konusu iş kapsamında donanım tedarikinin söz konusu olmadığı, fakat düzenlemelerde yer alan sorumluluğun gereği olarak ortaya çıkacak maliyet kaleminin hesaplanamamasından dolayı tekliflerin sağlıklı olarak hazırlanmasının mümkün olmadığı,

İddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

6) Başvuru sahibinin 6 ncı iddiasına ilişkin olarak:

İhale ilanın diğer hususlar bölümünün 4 üncü maddesinde;

“İstekliler teknik şartnamenin 8.3,8.4,8.6. maddelerinde bu projede görevlendirilecek anahtar teknik personel isim, Unvan ve sayıları bir tablo halinde sunulacaktır. Görevlendirilecek personellerin özgeçmiş ve kimlik bilgileri konuları ile ilgili deneyimleri, eğitimlerine ait belgelerin onaylı suretleri ve hali hazırda çalışanların son üç aylık sigorta bildirgeleri teklif ekinde sunulacaktır. İş ortaklıklarında ortaklık oranına bakılmaksızın pilot ve diğer ortaklara ait anahtar personelin tamamı değerlendirilir. Konsorsiyumlarda koordinatör ortağa ve diğer ortaklara ait personel ile anahtar teknik personel işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak ayrı ayrı sunulacaktır.” düzenlemesi,

İdari şartnamenin “İsteklinin Organizasyon yapısına ve personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 7.5.2 nci maddesinde;

J-Teknik şartnamenin 8.3,8.4,8.6 ncı maddelerinde anahtar teknik personel ile ilgili istenen bilgi ve belgeleri teklif dosyası ile sunulacaktır. İsteklinin bünyesinde anahtar teknik personel olarak, ihale tarihinden önce işe alınmış ve ihale tarihi itibarıyla isteklinin bünyesinde bulunan ve bu ihalenin her bir aşama için öngörülen adam-ay bilgisi ile anahtar teknik eleman isimleri, unvanları ve sayılarına ait bilgileri tablo halinde teklifte yer almalıdır. Firma teklifinde aşağıdaki bilgileri de vermelidir:

I-Firmada çalışan ve bu projede görevlendirilecek anahtar teknik personelden toplam yazılım/donanım mühendisi, tıp bilişimi konusunda deneyim sahibi doktor, tekniker, teknisyen veya diğer teknik personel ve eğitmen sayıları.

2-Bu projede çalışacak anahtar teknik elemanların özgeçmişleri, kimlik bilgileri ve konuları ile ilgili deneyimleri ve eğitimlerine ait belgelerin onaylı suretleri teklif dosyasında sunulacaktır.

3-Projede çalıştırılacak anahtar teknik personel arasında halihazırda çalışanlara ait Sigorta bildirgeleri teklif ekinde yer almalıdır. Henüz kurumda çalıştırılmak üzere işe alınmamış olanların ise işe başladıkları gün itibarıyla sigorta işlemleri yapılacaktır.

İş ortaklıklarında, ortaklık oranına bakılmaksızın, pilot ve diğer ortaklara ait anahtar personelin tamamı değerlendirilir.

Konsorsiyumlarda, koordinatör ortağa ve diğer ortaklara ait personel ile anahtar teknik personel işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak, ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

Konsorsiyumlarda veya ortaklıklarda pilot ortağın, işin uzmanlık gösteren kısımları itibari ile, Hastane Bilgi Sisteminden sorumlu olmasını, diğer ortağın ise Doküman Yönetim-İş Akış Yönetim Sistemini veya Laboratuar Bilgi Sistemi veya Radyoloji Bilgi Sistemi teklif eden olması halinde konsorsiyum yeterli kabul edilecektir.

Ayrıca yüklenici, hizmetin sürekliliğinin sağlanması ve sistemin sorunsuz çalışabilmesi için HBS yazılımından, network, internet ve güvenlik sistemlerinden sorumlu bir personeli ve donanımların bakım ve onarımından sorumlu bir personel ve eğitim hizmetlerinden sorumlu olmak üzere toplam 3(üç) adet personeli kurumumuzda çalıştıracaktır…” düzenlemesi,

Teknik şartnamenin “Firma Çalışanları” başlıklı 8 inci maddesinde;

“…

8.3.      Satıcı, sistemin kurulumunda çalıştıracağı anahtar teknik elemanları önceden belirlemiş olmalı, personelin diploma örnekleri teklif ekinde verilmelidir.

8.4.      Satıcı, yazılım geliştirme süreçlerinde halen çalıştırdığı anahtar teknik elemanlarla ilgili olarak; personel sayısı, bilgi işlem deneyimi, Firma”daki ortalama çalışma süresi, veri tabanı yönetim sistemi deneyimleri, yazalım dilleri ve yazılım projeleri hakkında hazırlayacakları tabloyu tekliflerine eklemelidir.

8.6.      Projede çalıştırılacak anahtar teknik personel arasında halihazırda çalışanlara ait sigorta bildirgeleri teklif ekinde yer almalıdır. Kurum bünyesinde çalıştırılacak ve henüz işe alınmamış olanların ise işe başladıkları gün itibarıyla sigorta işlemleri yaptırılacaktır…”   düzenlemesi yer almaktadır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İsteklinin personel durumuna ilişkin belgeler” başlıklı 40 ıncı maddesinde;

(1) İhale konusu işin niteliği esas alınarak, çalıştırılması öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilir. Ancak, idare tarafından ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak, personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenemez.

(2) Çalıştırılacak personelin nitelikleri ve deneyim süresi ile bunları tevsik edecek belgelere ilişkin düzenleme teknik şartnamede yapılır. Asgari deneyim süresi öngörülmesi halinde, bu süre bir yıldan az beş yıldan fazla olmamak üzere idare tarafından belirlenir. Deneyim süresi mezuniyet tarihi esas alınarak mezuniyete ilişkin belge ile tevsik edilir. Personelin niteliğini ve deneyim süresini gösteren belgeler sözleşmenin imzalanmasının ardından işe başlanmadan önce yüklenici tarafından idareye sunulur. hükmü yer almaktadır.

Yapılan incelemede, şikayete konu ihalede idarece anahtar teknik personel istenildiği görülmüştür. 05.03.2009 tarihinde yürürlüğe giren Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinde yer alan hükümlere göre hizmet alımı ihalelerinde anahtar teknik personel istenemeyeceği aşikar olup, ihale ilanının 20.03.2009 tarihinde Kamu İhale Bülteninde yayımlandığı, bu haliyle incelemeye konu ihalenin 05.03.2009 tarihinde yürürlüğe giren mevzuata tabi olduğu dikkate alındığında idarece yapılan düzenlemenin anılan Yönetmelik hükmüne aykırı olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin bu konudaki iddiası yerinde bulunmuştur.

7) Başvuru sahibinin 7 nci iddiasına ilişkin olarak:

Teknik şartnamenin 2.1.34 üncü maddesinde;

“Sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması ve performansı açısından gerekli olabilecek donanım ve parçalar, kurulum aşamasında belirlenip alıcıya bildirilecektir. Gerekebilecek her tür donanım, sarf malzeme ve lisanslar alıcıya aittir.”

,

Anılan 2.1.35 inci maddesinde;

Sağlık Bakanlığı”nca istenen ya da istenecek olan standardizasyon uygulamalarına adaptasyon, satıcının yükümlülükleri arasındadır. Bu adaptasyon için gerekebilecek her tür donanım, sarf malzeme ve lisanslar alıcıya aittir.”,

“Donanım” başlıklı 11.2 inci maddesinde;

“İş istasyonları dışındaki ana makineler ve firewall cihazının arızalarının yerinde onarımının mümkün olmadığı durumlarda Satıcı, bulundurduğu yedek cihazları devreye sokmalıdır. Bu durumda kullanacağı kendi cihazının kullanım bedeli teklif fiyata dâhil kabul edilecektir. Arıza süresince kullanılan malzemenin daha üst modellerinin sağlanması durumunda ek ücret talep edilmemelidir. Satıcı servis ve bakım sırasında en az şu işlemleri yapmalıdır:

11.2.1. Ana sunucu, istemci bilgisayarlar, yazıcılar (lazer yazıcılar, barkod yazıcılar, vb) yedekleme üniteleri, barkod okuyucular, kablolar, tüm network cihazları vb. aygıtların koruyucu bakımın yapılması.

11.2.2. Arızalı parçaların değiştirilmesi işi.(Parça bedeli alıcı tarafından karşılanacaktır).

11.2.3. (Bedeli ödenmek kaydıyla) Sistemin kurulma yerinden başka bir yere nakli ve böyle bir nakil sırasında doğabilecek arızaların giderilmesi.

11.2.4. Alıcı ve Satıcının kabulü halinde sistemde değişiklik yapılması.”,

12.1.8 inci maddesinde;

“Kurum demirbaşında bulunan Server ve network cihazlarındaki arızaların yerinde giderilememesi durumunda, tamir için geri çekilen cihaz yerine, tamir süresince satıcı en az aynı teknik özelliklere sahip veya hizmeti aksatmayacak özellikte kendine ait bir cihazı ücretsiz olarak arıza giderilinceye kadar kurum hizmetine sunacaktır.” düzenlemeleri yer almaktadır.”

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak 22.04.2009 tarih ve 5279 sayılı yazımızla akademik kuruluştan teknik görüş istenilmiştir.

Akademik kuruluştan gönderilen 11.06.2009 tarih ve 870 sayılı teknik görüş yazısında; “Maddede özetle, alıcı tarafın alımını ayrıca yapmış ya da yapabilecek olduğu donanımların, yazılım teslim edecek firma tarafından bakımlarının yapılması ile ilgilidir. Genelde bu şikâyet de haklı görünmektedir. Ancak alıcı taraf, anahtar teslimi şeklinde bir proje isterse, o zaman tüm bilgi sisteminden sorumlu bir temin edici firma ile bu tür anlaşmalar yapabilir. Genelde temin edici tarafın bir konsorsiyum olması durumunda da donanım ve yazılım gibi farklı bileşenlerden oluşan bir sistem, tek bir çözüm gibi verilebilir ve her türlü aksaklıktan tek bir tüzel kişilik sorumlu olur.” şeklinde değerlendirme yapılmıştır.

Yapılan incelemede sonucunda; ihale konusu hizmetin Hastane Bilgi Sistemleri (HBS), Doküman-İş-Akış -Evrak Yönetim Sistemi’nin (DYS) satın alınması, bakımı, eğitimi,   destek hizmetleri olduğu ve alım kapsamından herhangi bir donanım tedarikinin de olmadığı görülmüştür. Donanıma ilişkin arızaların giderilmesine yönelik düzenleme incelendiğinde, çıkabilecek donanım arızalarına ilişkin bedelin teklif fiyatına dahil edileceğine dair bir ifade yer almakla birlikte, ihale konusu işin yürütülmesi sırasında ne kadar donanım arızasının ortaya çıkabileceğinin teklif verme aşamasında öngörülemeyeceği, dolayısıyla isteklilerce donanımların yerine ne kadar yedek cihaz bulundurulması gerektiğinin bu aşamada bilinemeyeceği göz önünde bulundurulduğunda söz konusu düzenlemenin sağlıklı teklif oluşturmaya engel teşkil ettiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.