Kamu İhale Kurul KararlarıKAMU İHALE MEVZUATI

Hizmet Alım İhalelerinde Asgari Ücretin Güncellenmesi

Memur-8

Toplantı No: 2016/016
Gündem No: 53
Karar Tarihi: 03.03.2016
Karar No: 2016/UH.I-720
Şikayetçi:
Eski Nakliyat İnşaat Turizm Sanayi Tic. Ltd. Şti. (10.02.2016 tarih ve 2016/011 sayılı Kurul Toplantısı; Gündem No:81)

İhaleyi Yapan Daire:

Kastamonu İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

05.02.2016 / 7708

Başvuruya Konu İhale:

2015/174278 İhale Kayıt Numaralı “Atölye Ve İşletme Destek Personeli” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Eski Nak. İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.,

Hepkebirler Mah. Küpciğez Sokak No: 23/5 KASTAMONU

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kastamonu İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü,

Kuzeykent Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı No: 59 37200 KASTAMONU

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/174278İhale Kayıt Numaralı “Atölye ve İşletme Destek Personeli” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Kastamonu İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 04.01.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Atölye ve İşletme Destek Personeli” ihalesine ilişkin olarak Eski Nak. İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.nin 27.01.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.01.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.02.2016 tarih ve 7708 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2016/375-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kullanılması zorunlu olan KİK İşçilik Hesaplama Modülü’nün şikâyete konu ihale tarihi (04.01.2016) itibarı ile 2016 yılı brüt asgari ücret verilerini kullandıracak şekilde güncellenmemiş olması gerekçesiyle tekliflerinin anılan tarihte kullanıma açık olan ve 2015 yılı ikinci yarısı brüt asgari ücret verilerini kullandıran İşçilik Hesaplama Modülü kullanılmak suretiyle hazırlandığı, idarece alınan ve 12.01.2015 tarihinde kendilerine tebliğ edilen ilk ihale komisyonu kararında da idarece yaklaşık maliyet ve dolayısıyla sınır değer belirlenirken 2015 yılı ikinci yarısına ait brüt asgari ücret verilerinin kullanıldığı, hal böyleyken ilk ihale komisyonu kararı ile tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği, ancak başka bir istekli tarafından idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarenin yaklaşık maliyeti 2016 yılı için açıklanan yeni brüt asgari ücret verilerine göre güncellemesi karşısında tekliflerinin sözleşme ve genel giderler dâhil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, hâlbuki İdari Şartname’nin 46’ncı maddesinde yer verilen düzenlemeye uygun olarak idare tarafından herhangi bir güncelleme yapılmaksızın işin ifası esnasında fiyat farkı verilmek suretiyle sözleşme yürütülebilecekken yaklaşık maliyet güncellemesi yapılarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

            4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Yaklaşık maliyet” başlıklı 9’uncu maddesinde “Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “…(5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir.” hükmü,

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki fark, 5 inci madde uygulanmaksızın ödenir veya kesilir…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dâhil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dâhil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

 

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

 

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dâhil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur…” açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü”ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dâhil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur…” açıklaması yer almaktadır.

 

Şikâyete konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

 

a) Adı: Atölye ve İşletme Destek Personeli

 

b) Miktarı ve türü: 20 Adet (2 Adet Makine Bakımcısı, 7 Adet Atölye Usta Yardımcısı, 7 Adet Ağır Vasıta Şoförü ve 4 Adet İş Makinesi Operatörü) Personel. Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

 

c) Yapılacağı yer: İdaremiz bünyesindeki merkez atölyeleri ile il sınırları dâhilinde ve il dışında yapılacak olan toplu makineli çalışmalarla ilgili ( arazi şartları dahil ) iş yerlerinde kullanılan her türlü iş makinesi, ekipmanları ve teçhizatlarının; bakım, onarım, tamir ve işletme işlerinde ve İdarece ihtiyaç duyulması halinde şoförler de il dışına nakil için görevlendirilebilecektir…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İstekliler tekliflerine Vergi (KDV hariç), Yemek, Yol, Resim, Harç ve benzeri giderlerini, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun zorunlu tutuğu periyodik muayenesi, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak personele ait sağlık raporu, iş sağlığı ve eğitimi, risk analizi ve acil durum eylem planları yaptırma bedellerini dahil edeceklerdir.

 

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

a) İdarece vasıflı personel çalıştırılmasının öngörüldüğü bu ihale kapsamında;

 

Söz konusu personel olan Makine Bakımcılarına %20, Atölye Usta Yardımcılarına %40, İş Makinesi Operatörlerine %50, Ağır Vasıta Şoförü %50 oranında olmak üzere brüt asgari ücretin üzerinde ödeme yapılması öngörülmüştür.

 

b) Bu işte çalıştırılacak her bir personelin, 20 (Yirmi ) gün resmi tatil günü çalıştırılması öngörülmüştür.

 

c) Bu işte çalıştırılacak her bir personelin, 200 (iki yüz) saat fazla mesai çalışması yapması öngörülmüştür.

 

25.3.2. Yemek ve yol giderleri: Aylık 22 gün üzerinden; günlük brüt yemek bedeli (16,00) ve günlük brüt yol bedeli (3,40 ) teklif fiyata dahil olup, personele ödenecek yol ve yemek bedelleri bordrolarında gösterilecektir. (yemek ve yol bedelleri nakdi olarak ödenecektir.)…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

 

46.1.1. 31/08/2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 2013/5215 sayılı hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esaslar konulu bakanlar kurulu kararının 6. maddesi esas alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

04.01.2016 tarihinde gerçekleştirilen ve 5 istekli tarafından katılım sağlanan ihalede 08.01.2016 tarihli ihale komisyonu kararı ile Eski Nak. İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi, Çörekcioğlu Oto. İnş. Taah. Taş. Tur. Gıd. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenmiş olmalarına rağmen Bilişim Elek. Kır. Te. Tu. İnş. Gıd. Nay. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarece 19.01.2016 tarihinde ikinci bir komisyon kararı alınarak anılan istekliler ile MMK Gıd. Yem. Piş. ve Dağ. Tem. Bil. Hay. İhr. Mad. Paz. Ltd. Şti.ye ait tekliflerin; şikâyet sonrası oluşan yeni sınır değerin altında olduğu gerekçe gösterilerek değerlendirme dışı bırakıldığı ve Bilişim Elek. Kır. Te. Tu. İnş. Gıd. Nay. Tic. ve San. Ltd. Şti.ne ait teklifin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olarak belirlendiği, ihalede başkaca geçerli teklif kalmadığından ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin belirlenemediği ve ihalenin sonuçlandırıldığı 19.01.2016 tarihli nihai ihale komisyonu kararından anlaşılmaktadır.

 

Bilişim Elek. Kır. Te. Tu. İnş. Gıd. Nay. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikâyet başvurusunda istekli tarafından idarece hesaplanan yaklaşık maliyetin ihale tarihi itibarı ile asgari ücrette meydana gelen artışın dikkate alınarak güncellenmesi gerektiği iddia edilmiş olup idare tarafından yapılan değerlendirme ile yaklaşık maliyetin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 9’uncu, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30’uncu maddeleri çerçevesinde güncellenmesi gerektiğine karar verildiği, dolayısıyla 08.01.2016 tarihli ihale komisyonu kararı düzeltilerek 19.01.2016 tarihinde yeni bir komisyon kararı alınmıştır.

 

Yapılan incelemede, asgari ücret tespit komisyonu tarafından 2016 yılı için brüt asgari ücretin 30.12.2015 tarihinde alınan kararla belirlendiği, kararın 31.12.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, dolayısıyla idarelerce 2016 yılında yapılacak ihalelerde yaklaşık maliyetin 2015 yılına ait brüt asgari ücret verileri esas alınarak hazırlanmış olması durumunda Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi doğrultusunca yaklaşık maliyetlerin güncellenmesi gerekmektedir. Somut olayda şikâyete konu ihalede idarenin 19.01.2016 tarihinde aldığı ihale komisyonu kararı ile anılan Yönetmelik maddesine uygun işlem tesis ettiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibince Kamu İhale Kurumu internet sitesi üzerinde yayımlan İşçilik Hesaplama Modülü’nün 04.01.2016 tarihinde 2015 verilerine göre hesap yapılabildiği ve kendilerince bu modül kullanılarak teklif verilmesi zorunlu olduğundan bahisle idarenin işleminin mevzuata uygun olmadığı yönündeki iddiası yukarıda aktarılan tespitler ve mevzuat hükümleri çerçevesinde incelendiğinde, Tebliğ’in 79.3.3’üncü maddesi uyarınca İşçilik Hesaplama Modülü’nün “tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında” kullanılmasının zorunlu olduğu, diğer bir ifadeyle idarelerce tekliflerin değerlendirilmesi işlemi esnasında yapılacak hesaplamalarda bahse konu modülün idarelerce kullanılmasının zorunlu olduğu, istekliler için mevzuat ile böyle bir zorunluluğun getirilmediği, asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında isteklilerin basiretli bir tacir gibi davranarak mevzuatta ayrıntılarına yer verilen hesap adımlarına kullanması suretiyle tekliflerini hazırlayabilecekleri, nitekim şikâyete konu ihaleye katılan isteklilerden birinin teklifinin sınır değerin üzerinde olmasının “İşçilik Hesaplama Modülü” kullanılmaksızın sınır değerin üzerinde teklif verilebileceğini gösterdiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının bu kısmı uygun bulunmamıştır.  

 

            Öte yandan, başvuru sahibi tarafından yaklaşık maliyet güncellemesi yapılmaksızın 2015 yılı ikinci yarısına ait brüt asgari ücret verileri üzerinden hesaplanan yaklaşık maliyet ve sınır değer ile ihalenin sonuçlandırılabileceği ve 2016 yılı ile arada oluşacak farkın İdari Şartname’nin 46’ncı maddesi çerçevesinde verilecek fiyat farkı ile ödenebileceğine yönelik iddiasına ilişkin yapılan değerlendirmede, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı yukarıda aktarılan 6’ncı maddesinde yer alan açıklama doğrultusunca, idarelerce fiyat farkı ödemelerinin ancak ödeme ayı ile ihale tarihi arasında brüt asgari ücret arasında bir fark olması durumunda gerçekleştirilebileceğinin açık olduğu, ihale tarihi itibarı ile de 2016 yılı brüt asgari ücretinin geçerli olacağı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının bu kısmı da uygun bulunmamıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.