GÜNCEL HABERLERİDARE HUKUKUMahalli İdareler

Hangi İllerde İl Özel İdaresi Var? Hangi İllerde İl Özel İdaresi Kalktı?

Yerel seçimlerden sonra büyükşehirlerde il özel idarelerinin kaldırılması, buradaki yerel yönetimlerin daha da güçlenmesini sağladı. Artık buralarda alınacak kararların çoğunu atanmışlar değil seçilmişler belirleyecek

2014 yılı mahallî idareler genel seçimi sonrasında büyükşehir olan illerde yerel yönetim birimlerinden biri olan İl Özel İdareler kaldırıldı, sadece büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri kaldı.

Buna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği, kaldırıldı. Buralarda çalışan persenollerde başta belediyeler olmak üzere devletin çeşitli kurumlarına gönderildi.

Büyükşehirlerde il özel idarelerinin kapanmasıyla büyükşehir belediye meclisi il düzeyinde tek yerel meclis oldu.

İl özel idareleri, tamamen Türkiye’ye özgü yerel yönetim türü olarak bilinir. Seçimle göreve gelmiş karar organına sahip olmasına rağmen kurumun başı hükümet tarafından atanan validir. İl genel meclisi kararları vali tarafından onaylanmadıkça yürürlüğe giremez. İl özel idareleri bu haliyle belediyelerden ayrışıyor.

İl özel idarelerinin başında, belediye başkanı gibi kurumla özdeşleşen seçilmiş birisinin olmaması bu kurumların valiliğin bir birimi olarak algılanmasına sebep oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.